vineri, 9 ianuarie 2009

Nimic nou despre unguri

Ori de cate ori ti se intampla sa stai de vorba cu un ungur, constati ca e foarte usor sa comunici cu el. Pana la un punct. Dupa aceea comunicarea devine foarte dificila, daca nu chiar imposibila.

Problema principala e ca noi, ca romani, nu stim absolut nimic despre istoria pe care o invata ungurii. Suntem tabula rasa in privinta asta. Pe de alta parte, ei cunosc perfect istoria pe care o invatam noi, si care pentru ei este profund mincinoasa, si un izvor nesecat de bancuri (“Care-i singurul popor de homosexuali din lume? Romanii, ca ei se trag din Traian si Decebal!”).

Pe de alta parte, politica represiva dusa de comunisti impotriva ungurilor din Transilvania (mai ales impotriva secuilor) a lasat o imensa incarcatura de ura si de neincredere: „roman = comunist = mincinos”. Buninteles, nimeni nu mai stie ca intre 1867 si 1918 guvernul de la Budapesta a dus o politica asemanatoare impotriva romanilor din Transilvania. Sic transit gloria mundi
Bun, cateva repere ca sa intelegi punctul de vedere al unui maghiar:

1241, Mohi: armata mongola o distruge pe cea maghiara, apoi pustieste intreg regatul Ungariei. Desi a cerut ajutor de la Papa, imparatul Germaniei si de la Franta, regele Bela IV n-a primit nimic. Ungurii au ramas singuri.

1526, Mohacs: armata turca o distruge pe cea maghiara, apoi pustieste intreg regatul Ungariei. Desi a cerut ajutor de la Papa, imparatul Germaniei si de la Franta, regele Lajos II n-a primit nimic. Ungurii au ramas singuri.

1708, Trencsin: armata austriaca distruge armata populara a principelui Rakoczi, apoi ocupa intreg regatul Ungariei. Desi a cerut ajutor de la Franta si de la Polonia, principele Rakoczi n-a primit nimic. Ungurii au ramas singuri.

1849, Timisoara: armata imperiala austriaca distruge armata revolutionara a lui Kossuth, apoi re-ocupa republica Ungariei. Desi a cerut ajutor de la Franta si Anglia, Kossuth n-a primit nimic. Ungurii au ramas singuri.

1919, Tisza: armata regala romana distruge Armata Rosie Ungara a lui Bela Kun, apoi ocupa aproape tot teritoriul Ungariei. Desi a cerut ajutor de la Lenin si Armata Rosie Sovietica, Kun n-a primit nimic. Ungurii au ramas singuri.

1920, Trianon: tratatul de pace (la redactarea caruia n-a participat nici un ungur) traseaza noile granite ale Ungariei independente: Ungaria pierde circa 66% din teritoriu si circa 66% din populatie, din care mai mult de trei milioane de etnici maghiari. Desi a cerut sprijin de la Anglia, Franta si America, Ungaria n-a primit nimic. Ungurii au ramas singuri.

1945, Budapesta: Armata Rosie Sovietica si armata romana asediaza Budapesta. Comandamentul maghiar ii cere lui Hitler sa declare Budapesta “oras deschis” pentru a salva populatia, dar Hitler ordona ca “fortareata Budapesta sa fie aparata casa cu casa”. Orasul a capitulat in februarie, cand din el mai ramasese o gramada de ruine (parlamentul, castelul si toate podurile erau moloz).

1956, Budapesta: Armata Rosie Sovietica distruge revolutia anti-comunista maghiara. Desi Imre Nagy a cerut sprijin de la America si Anglia (doar ca Ungaria sa fie recunoscuta ca “stat neutru”), nimeni nu l-a bagat in seama. Ungurii au ramas singuri.

Candva inainte de Revolutia de la 1848, intr-un discurs de la tribuna Parlamentului, contele Istvan Szecheny a rostit memorabilul „Egyedül vagyunk!” (Suntem singuri!), care a ramas de-atunci un adevarat credo pentru natiunea ungara.

Dupa cum se vede, justificat. Asa ca va rog, cand stati de palavre cu un ungur, aveti rabdare. Si, mai presus de orice, nu incercati sa ciocniti cu el, in caz ca amandoi beti bere!

11 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

nu exista probleme intre romani si unguri. vorbesc de oamenii simpli. exista doar politica...

Andi spunea...

În calitate de juma' de unguroaică îți multumesc pentru acest post :P

Anonim spunea...

Si îl salut pe Dan Gheorhe!!

cristi spunea...

Dl Dan Gheorghe are dreptate.Totusi am o nelamurire:de ce nu cunosc nici un roman care sa lucreze la o firma cu patronat maghiar(invers cunosc o gramada).

misu spunea...

@ dan gheorghe: exista (inca) o doza de neincredere reciproca, datorata in primul rand educatiei istorice diferite. Atunci cand manualele scolare editate la Budapesta si cele scoase la Bucuresti vor spune acealsi lucru, aceasta neincredere va disparea treptat.
In fond, s-au reconciliat francezii cu nemtii, si la ei fusese groasa rau! Deci, se poate. Rabdare, tutun, manuale in acord, si ziua nationala a statului roman restabilita pe 10 Mai!

@ Andi: in calitate de fost iubit al unei unguroaice 100% ma vad nevoit sa admit: fara ea, care sa-mi dea un prim insight al istoriei ungare, nu stiam nimic. Asa, datorita frumoasei Rita, am facut efortul de "a ma pune in locul celuilalt" (sport nu prea popular in rasaritul europei...), si-am vazut un alt peisaj. De fapt, acelasi peisaj dar din cu totul alt unghi.

@ cristi: "oamenii blajini se inteleg cu usurinta" scria Sadoveanu, dupa o excursie de vanatoare in Szekelyfold. corect, dar nu toti oamenii sunt blajini! chiar bine intentionati, unii au firi mai colerice, si daca mai si "pun botul" (iau de bun) la ce-au fost invatati in scoala... nu e bine!

habar n-aveam ca romanii nu lucreaza la firmele cu patronat maghiar. Mi se pare inexplicabil - ce, in Cluj n-au8 nevoie romanii de bani...?! traiesc toti din remittances?

mad nomad spunea...

bravo,

eu la istorie am baut cerneala din calimara si evident nu am inteles niciodata punctul lor de vedere. m-a impresionat unitatea si disciplina lor. ...nici nu am avut vre-odata un dinte impotriva lor. acum parca stiu si de ce

misu spunea...

@ mad nomad: idem. Noroc cu Rita, draga de ea! Oricum, e nashpa sa te simti mai ignorant decat gagica ta, heya?

Aida B spunea...

cred ca le cunoastem istoria destul de vag, daca ne multumim cu ce-am invatat la scoala... vad ca au cam aceeasi optica in ceea ce priveste luptele cu dusmanii: s-au batut singuri-singurei - parca am mai auzit asta pe undeva... fiecare are experientele lui cu poporul ungur, mai bune sau mai neplacute. printre altele, eu am o amintire legata de Budapesta: in anul 2006 am cumparat, de la magazinul de suverinuri al catedralei cocotate pe deal, o carte postala, reproducere dupa o harta de prin anii 1920, cu pretentiile lor teritoriale. Ei isi apropriau nu numai Transilvania, ci si o parte din teritoriile statelor invecinate.

misu spunea...

@ aida b: exact: transilvania, croatia, voivodina si slovacia au facut candva parte din "imperiul sfantului stefan", la care sovinii maghiari n-au sa renunte niciodata.
nici o paguba, parerea mea: si asa sovinismul si-a mancat malaiul. cel putin in europa de vest, si daca totul merge bine, la fel o sa se petreaca si-n est.
cu alte cuvinte: sovinismul o sa mai traiasca atat cat vor trai si sovinii. care, in majoritate, sunt batrani.

Marian spunea...

Marian
Ungurii de astazi nu se trag cea mai mare parte din vechii unguri. Sunt europeni maghiarizati in special germani maghiarizati, dar si latini si slavi etc. Vechii unguri erau de rasa mongoloida. Oricine a auzit vreodata vorbind diferite limbi turcice, face imediat legatura cu limba maghiara. De exemplu, chinezii deosebesc cu greu limba maghiara de limba poporului turcofon uigur din nord-vetul Chinei (ma refer la chinezii care au vizitat Ungaria ca turisti, politicieni etc.). Asta o stiu de la un ungur. Oricum in viitor in timpul celui de-al treilea razboi mondial, Ungaria va fi distrusa complet. Parintele Arsenie Boca spunea ca Rusia, Ungaria si Bulgaria dupa ce vor invada Romania intr-o noapte catre ziua, vor fi arse cu foc. Probabil vor fi distruse de Occident cu arma nucleare. Occidentul va pedepsi cele doua amarate tari pentru ca se vor alia cu Rusia, si nu de dragul romanilor. Asa ca, ungurii, se pare, nu mai au mult. Dupa ce vor face mari rele, vor disparea din istorie definitv. Asa spun profetiile unor sfinti crestini ortodocsi. Ei habar nu au ce-i asteapta.

leto spunea...

NU ESTE NORMAL SA URAM UNGURII DIN ROMANIA.CUM SUNT PROSTI PESTE TOT ASA AU SI EI SI NOI.EXALTATI SI CRETINI.SI EI INSEAMNA ROMANIA SI M-AS SIMTI MAI SARAC FARA EI.POLITICA ESTE O CURVA ORDINARA,SI MULTE CURVE O SUSTIN.CE ARE POPORUL CU EI?SI EI CU NOI.OAMENI BUNI SUNTEM IN 2011!POLITICIENII LOR SUNT MAI PUTIN JAVRE CA AT NOSTRII DAR EI NU SUNT PENTRU BUNASTAREA POPULATIEI.MIE IMI PLACE CA AVEM IN ARA ASTA SI UNGURI SI NEMTI SI TURCI.VA ASIGUR CA SUNT OLTEAN SI BRUNET SI ROMAN ASA CUM AR TREBUI SA FIM.SPER SA LE VINA MINTEA LA CAP SI LA AIA SI CELORLALTI.SPER SA FIM DIN NOU UN POPOR CU MANDRIA DE A FI CACI TARA ASTA E ASA DE FRUMOASA CA NU VEDEM.ACUM ATI OST SI IN LUME SI PUTETI SA VA DATI SEAMA DE ASTA.ASA CA TRAITI CUM TREBUIE CU MINTEA LA CAP.MAI LASATI-MA CU ISTORII SI SPECULATII DE MINTI BOLNAVE.