marți, 25 noiembrie 2008

Criteriul Gigi

Am vrut sa va scutesc de subiectul penibil "noi, romanii" si sa va distrez cu barfe de la Balul Catavencu ("Poate ultimul cu mancare"), dar pentru ca mi-ati sarit la beregati cu comentariile voastre, ma vad nevoit sa ma intorc in zoaiele patriotismului de Dambovita.
Daca indeplinesti toate cele cinci conditii de mai jos, nu se poate sa nu fi observat ceva ciudat: in tara asta traiesc mai multe nationalitati si trei popoare mari (romanii, maghiarii si tiganii), dintre unul, romanii, este rupt in doua. Sau mai exact, “romanii” sunt doua popoare foarte diferite, care din intamplare vorbesc aceeasi limba.
Ca sa poti vedea asta, trebuie sa 1. fii roman etnic, 2. sa fi primit o educatie ingrijita, 3. sa nu fi emigrat definitiv, 4. sa nu provii dintr-o familie privilegiata in comunism (securisti, nomenclaturisti) si 5. sa fi calatorit in strainatate.
Cele doua popoare romane, poporul alfa si poporul beta, au in comun cateva lucruri (o limba, un teritoriu, cateva repere istorice), dar desi lucrurile care le despart sunt mai putine, ele fac toata diferenta (iata o expresia alfa…). Cateva din aceste lucruri ar fi: accesul la informatie; raportarea la istoria recenta; raportarea la Europa (si, prin extensie, la lumea intreaga); muzica.
Stiu ca nu sunt original, nici nu intentionez, am luat denumirile astea (pleasca!) de la Huxley, din “A new brave world”; da’ sunt numai bune pentru ceea ce am de spus. Iata un beta standard:
- accesul lui la informatie se face prin televizor
- comunismul a fost bun
- Europa (si lumea intrega) sa ne lase pe noi in pace, in saracia noastra
- asculta manele
Un alfa:
- are acces la toate mediile de informare, dar prefera internetul
- comunismul a fost rau (dar e un subiect penibil, deoarece stie ca inainte de comunism a fost un alt popor alfa, asasinat de comunisti pentru a lasa loc noului popor alfa, din care face si el parte)
- Europa e singurul drum acceptabil spre viitor
- asculta muzica lumii, mai ales in engleza si in limbile neolatine
Nu mai e cazul sa spun ca cele doua popoare romane, alfa si beta, fac doua politici perfect opuse (un beta tipic e de stanga, pana la ultimele consecinte; un alfa e de dreapta, daca nu cumva e cumparat de stanga, ca tehnician de campanie). Cred insa ca exista un criteriu mult mai bun (desi efemer), care diferentiaza pe un roman alfa de un roman beta: Gigi Becali.
Daca va uitati pe internet, la topuri gen “Cel mai prost om din Romania”, il veti gasi invariabil pe nea Gigi pe prima pozitie; daca stati de vorba cu “oamenii simpli” (acesta este numele politically correct pentru beta people), veti constata o admiratie totala, organica, pentru “domnul Gigi, care e om destept si bun la suflet!”.
Daca aceasta imagine apocaliptica asupra romanilor e cat de cat corecta, ce rost are sa mai vorbim de “noi”…?!

2 comentarii:

autorul spunea...

Daca imi permiteti dom Gica'...

In lumina ultimelor mele ganduri.. nu e pacat de atata energie combatanta risipita?
In loc sa ne confirmi ce stim ca lumea moderna e dusa .., spulberata,.. demna de tot mistoul nu mai bine ne concentram pe "asa da" in loc de "asa nu"?
Adica frumos..mi-a placut sa mai cetesc de Djuvara dar de Becali chiar ca nu merita. Zau.

Anti-negativista din mine.

Mihai Buzea spunea...

@ raluca florea: frumoasa doamna, marturisesc ca nu inteleg foarte bine comentariul dvs: imi sugerati, adica, sa continui munca de popularizare a operei lui Neagu Djuvara (singura voce romaneasca ce se chiar aude in comunitatea stiintifica internationala, in treacat fie spus) si sa incetez cu micile excursuri in "romanismul beta"? Daca da, daca asta e ceea ce imi spuneti, va raspund ca:
a mic: nu uitati de ce isi fac oamenii bloguri! Ati retinut discutia, da?
be mic: pentru acel motiv, e necesar trafic pe blog
ce mic: traficul e obtinut datorita subiectelor de interes public, cat mai public
de mic: Neagu Djuvara e un subiect de nisa
e mic: modul de manifestare al romanilor beta e un subiect de interes public.

Ergo: urmatoarele posturi vor fi despre Balul Academiei Catavencu ("Poate ultimul cu mancare"). Si despre cine a fost acolo, si cum era imbracat(a), si despre oferta sexuala a prostituatelor de imagine (gen Bianca Brad, daca numele mai spune cuiva ceva). Si despre cum m-am imbatat eu ca un porc.
Pentru ca si eu sunt roman beta, uneori. De multe ori!