marți, 4 noiembrie 2008

“Noi, romanii”


In mod naiv, ies si eu sa ma plimb sambata seara prin parc. Neputand sa alerg, din motive tehnice, dar fiind obisnuit sa ies pe noapte de pe vremurile (binecuvantate…) cand alergam, am iesit si acum pe noapte la plimbare.

Domnule, nenorocire! Parcul era plin pana la refuz cu plimbareti si joggeri; nu ma deranja nici o categorie (persoane iesite cu copilul la aer curat, persoane iesite cu cainele la aer curat, persoane iesite cu vodca la aer curat), afara de persoanele iesite cu mobilul la la aer curat: biete creaturi maneliste, in grupuri labartate pe toata aleea, cu telefoanele mobile tinute la vedere, din care telefoane zbierau manele. Am mers cateva minute in urma unui astfel de grup si am ascultat versurile piesei respective, debitata de un cantaret care parea racit, dar poate nu stiu eu care e tonalitatea cool in materie de manele; in esenta, povestea lui era ca “el face orice ca sa le dea de baut la fratiorii lui”. Ceva mai incolo am dedus ca “fratiorii” astia erau de fapt amici, deveniti fratiori pentru ca “ei sare pentru mine”. Toata piesa era de fapt un fel de juramant de prietenie vesnica al cantaretului pentru acesti “fratiori”.

Ce vreau sa zic cu povestea asta din parc: sa nu mai aud de “noi, romanii”. N-am nimic cu “romanii”, dar de unde si pana unde “noi”?! Bine, in ochii unui american ignorant, sa zicem, acesti adoratori de manele ar fi, impreuna cu voi si cu mine, “voi, romanii”. Dar asta doar pentru ca el nu stie!

Dar cei care stim, cum mai putem vorbi de “noi, romanii”…?! Exista asa ceva? Voi sa-mi spuneti!

5 comentarii:

cristi spunea...

Mi'aitza,sunt convins ca baietii aia aveau carti de identitate cu Romania in vf antetului,asa ca sunt romani.Buuuuuuuuun.Daca ne referim la noi astia cu CI cu Romania in varf,putem spune "noi romanii"fara sa fie ceva gresit.Acuma,daca consideri ca unii sunt mai romani decat altii,se poate discuta de-a moaca mult si bine.Mai bine am lua-o altfel:ce te-a deranjat mai tare,ca ascultau manele sau ca le ascultau tare in public?Ca le plac manelele este o treaba legata de mediul familial in care s-au nascut si traiesc si unde se asculta la greu numai manele.Daca Dl.Patapievici ,asa scrobit cum e,ar fi verisor cu baietii aia,i-ar place manelele.
Cu ascultatul tare in public demonstreaza ca sunt nesimtiti,ceea ce este luat tot din familie.Deci ,pana la urma ,nu are nici o legatura cu "noi romanii" ci cu scoala primara romaneasca care scoate nesimtiti analfabeti in serie.

Mihai Buzea spunea...

@ cristi: nu ma intelege gresit, nu-i condamn pentru ceea ce sunt ei, pentru ca datorita lor mie imi e rusine sa spun ca sunt roman. Mi-e ca ei sunt mai multi, asa ca n-ar face nimeni diferenta.
Nu voiam sa dau pe goarna asa repede teoria cu romanii alfa vs romanii beta, dar daca tu ma iutesti, n-am incotro!
Deci, vine post explicativ!

Mihai Buzea spunea...

@ erata: in loc de "nu-i condamn pentru ceea ce sunt ei, pentru ca datorita lor mie imi e rusine sa spun ca sunt roman"

trebuie citit "nu-i condamn pentru ceea ce sunt ei, CI pentru ca datorita lor mie imi e rusine sa spun ca sunt roman"

Ovidiu spunea...

teteo, da' nu mai bine faci in asa hal incat sa zica ei: "datorita lui, noi suntem mandri ca suntem romani!"...?
p.s. si vezi ca e "din cauza"... nu datorita, da' lasa!

amishor spunea...

@misu: Dar cine-s tinerii? Ai cumva numarul lor de mobil? :)))