joi, 11 iunie 2009

Antiamericanismul


Sa vezi cata cafteala iti iei, dom' profesor: eu ma chinui de ani si ani sa adun gandurile astea, si de scris le-as fi scris pe sase coli A3 (!), si mata le strangi in sase randuri!

Citatul care urmeaza este din "Postmodernismul romanesc", editura Humanitas 1999, ISBN 973-28-0984-1, pagina 59.

"Tragedia neadaptarii este pretutindeni vizibila in lume la sfarsitul mileniului nostru. Resurectia nationalismelor, a tribalismelor de toate felurile si a fundamentalismelor, escalada antiamericanismului chiar in statele europene civilizate sunt raspunsul angoasat al unor popoare si indivizi in cazul carora teama de viitor a atins apogeul, asa incat singura solutie acceptabila li s-a parut refugierea in trecut. Sentimentul de intimitate, securitate si caldura umana pe care ti le dau credinta intr-o religie, o patrie, un neam (si care, impins la extrem, are drept costuri sovinismul, intoleranta si nationalismul) poate parea pentru multi, astazi, mai atragator decat impersonalitatea unei societati de o infinita si abstracta complexitate si cu o concurent sufocanta intre indivizi, asa cum o cere regula performativitatii".

A bon entendeur, salut!

5 comentarii:

lollitta spunea...

nu m-am gandit niciodata la punctul acesta de vedere. dar mi se pare ca are dreptate

Mihai Buzea spunea...

@ lollitta: nici eu. rusine sa-mi fie, c-ar fi trebuit sa ma gandesc, ca alta treaba n-am.

Dana spunea...

Jean-Francois Ravel :)

Mihai Buzea spunea...

@ dana: ha-ha! gluma!

Mihai Buzea spunea...

@ dana: nu e rau sa respectam ortografia franceza, chiar daca n-o sa scapam in viata vietii noastre de accentul de estici. propun deci aplauze pentru mai tanara noastra colega intr-ale blogarelii, si o sprijinim in a se face inteleasa de toata lumea: e vorba de filozoful Revel, cea mai cunoscuta voce pro-americana din Franta (in afara de Raymond Aron, desigur, dar ala erea batran). Detalii gasim pe wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Fran%C3%A7ois_Revel