marți, 4 iunie 2013

Lupoaicele tinere din anglistică



Mi-a picat în mână cartea ”Declinul imperiilor. De la glorie la ruină. Povestea marilor imperii antice” de Cormac O’Brien, un autor american cunoscut mai ales pentru compilări de anecdote istorice din viața personalităților americane (președinți, generali, secretari de stat, congresmeni, plus - și mai ales! – nevestele și amantele lor). După cum vedeți, nu tocmai un specialist în istoria Lumii Vechi, acest O’Brien. În consecință, și cartea lui abundă în erori de tot soiul, unele scuzabile la un american, altele mai puțin scuzabile la un istoric și autor, american sau nu.

Ceea ce este, însă, extraordinar, este traducerea. Citesc numele traducătorului: Daniela-Georgiana Arșinel și Ruxandra Apetrei. Deci nu e vorba de un traducător, ci de două traducătoare; până aici, nimic ieșit din comun, că la traduceri e foarte obișnuită munca de echipă. În acest caz, rezultatul este catastrofal, iar aceste două fete ar trebui să se-nchidă singure în gineceu și să nu mai iasă de-acolo până nu le-or crește mustăți. Sau până nu învață limba română. Sau măcar ortografia ei.

Ce ziceți? ”Printre cele mai valoroase produse pe care hitiții le achiziționau de la asirieni se găsea și aluminiul, pe care aceștia îl foloseau în aliaj cu cuprul extras din propriul ținut, pentru a obține bronzul”. Pur și simplu. Englezescul ”tin” a devenit ”aluminiu” în traducere tinerelor noastre angliste! Las la o parte faptul ca aluminiul a fost descoperit prin secolul XIX a.C, în Europa, și nicidecum în secolul XVIII b.C, în Anatolia; dar să nu știi din ce-i făcut bronzul și să te-apuci să traduci o carte de istorie antică, fie ea și ”de popularizare”, asta e prea de tot!

Alta: ”Noua ordine imperială impusă de Dioclețian era numită adesea «stăpânul» pentru a o deosebi de principatul stabilit de Augustus”. Deci titlul imperial ”Dominus” a devenit, în traducerea fetelor,”stăpânul”!

Sincer, mă opresc aici, c-aș putea continua toată ziua. E plină cartea de perle d-astea. Nu știu cine le-a-nvățat pe cele două domnișoare engleza, istoria și mai ales româna, dar eu îl sfătuiesc pe respectivul profesor să se sinucidă cât mai repede.

Niciun comentariu: