luni, 26 mai 2008

Cine plateste?

Ma necajeste confuzia care se face intre “ateism” si “comunism”: toata lumea ma intreaba “Da’ ce, esti comunist?!”, si singurul raspuns multumitor este “Da” – alfel se crede ca mint. Si tocmai asta ma straduiesc, sa nu mint! De parca n-as face destule reclame la serviciu…
Paiul din ochiul meu e vazut de toata lumea, dar barna din ochiul lumii n-o vede nimeni, nu stiu de ce: sunt mai multe asemanari intre crestinism si comunism decat intre ateism si comunism. Mai exact, orice proiect social are o anume problema, si anume: nu poate raspunde cinstit la intrebarea “Cine plateste?”. Si crestinismul, si comunismul, si nazismul, (si toate “-ismele” care au incercat sa organizeze societatea pornind de la o anumita idee) s-au ferit ca de dracu’ de intrebarea asta simpla: Cine plateste? Normal ca s-au ferit sa puna intrebarea, sau sa permita ca ea sa fie pusa, pentru ca raspunsul nu e deloc convenabil: ailalti!
“Sa facem o lume mai buna si mai dreapta!”, spunea una din lozincile comunistilor; ok, s-o facem, dar cu banii cui? Pai, cu-ai cui bani, daca nu ai burghejilor, ai alorlalti! Si cu burghejii ce facem? Pai, ii omoram, ce sa facem! Si, cum burghez e oricine are ceva, fie o fabrica, fie o bucata de pamant, fie o slujba de profesor, functionar sau politist…
“Poporul german nu-si cere decat locul lui sub soare!”, spunea una din lozincile nazistilor; bun asa! Si cu banii cui sa construim locul ala german de sub soare? Pai, cu-ai cui bani, daca nu ai evreilor, ai alorlalti! Si cu evreii ce facem? Pai, ii omoram, ce sa facem! Si, cum evreu e oricine nu-si poate dovedi ascendenta germana de pe la 1700…
“Sa dam slava Domnului!”, spunea una din lozincile crestinilor din primul mileniu; ok, sa dam slava, dar unde, ca n-avem biserici, n-avem obiecte de cult, n-avem bani pentru salariile celor mai mari experti in datul de slava (astia-s preotii) – ce ne facem? Pai, ce sa facem, luam bani de la pagani, de la ailalti! Si cu paganii ce facem? Pai, ii omoram, ce sa facem! Si, cum pagan e oricine da slava altor zei, sau nu da deloc…
Cand zicem crestinism, zicem religia dominanta a acestei planete, dar tindem sa uitam doua mici amanunte: unu, ca religia asta e impartita in cateva sute de grupari (numite “biserici”) care se urasc intre ele de mai mare rasul; si doi, ca religia asta s-a inaltat unde e acum peste cadavrele altor religii, dintre care multe aveau un mesaj comparabil (“Pace, lumina si iubire”). Iar cei care au asasinat in mod profesionist aceste alte religii (de cele mai multe ori, cu practicantii lor cu tot!) sunt astazi onorati ca sfinti, iar oasele lor pupate dragastos de milioane si milioane de oameni. Buna treaba-i asta?
Si o mica poveste: satul meu, legendara Ghijasa de Sus, a fost de la intemeiere de religie greco-catolica, sau “unita”, cum se zice p-acolo. Asta pana prin anii ’50, cand au luat comunistii problema-n mana. A venit o duba cu niste baieti nerasi, in haine de piele, l-au scos pe popa din casa, l-au dus in mijlocul satului si i-au cerut sa treaca cu tot cu congregatie la ortodoxie. Popa, desi batran si bolnav, a refuzat categoric, asa ca baietii l-au bagat intr-o curte si i-au aplicat “tratament special”. Poate ca nu au vrut neaparat sa-l omoare (desi ma indoiesc), dar uite ca n-a rezistat “tratamentului” si n-a mai iesit viu din curtea aia. Dupa care a venit un popa nou, cu ochi albastri, ortodox la zi, care a facut ordine: a rezugravit biserica, a taiat teii din gradina bisericii, batrani de doua sute de ani, , a evacuat din casa parohiala familia preotului unit si s-a instalat el in loc. Iar turma tampita a taranilor din Ghijasa a continuat sa mearga la biserica de parca nu s-ar fi intamplat nimic! Nici mai tarziu, dupa multe decenii, chiar si dupa ce comunismul cazuse, nimeni n-a aratat vreun regret pentru cele intamplate si pentru comportarea lor: “Ce sa facem, ‘pile? Asa au fost vremurile!”.

11 comentarii:

Anonim spunea...

intrebare:dupa ce au reaparut greco catolicii,oamenii se duc tot la biserica ortodoxa?

Mihai Buzea spunea...

@cristi: pai da, ca e o singura biserica in sat, intemeiata de congragatia greco-catolica, "preluata" de cea ortodoxa, ramasa ortodoxa. Cand eram mic intrebam la ce foloseste amvonul din dreapta altarului (ca popa nu se suia niciodata acolo) si mi se raspundea ca "apoi, 'pile, ala o rama' die la uniti!". In inocenta mea, credeam ca din amvonul ala s-a proclamat unirea cu tara, de la 1 decembrie! Acum m-am lamurit...

Anonim spunea...

niste tarani!

Anonim spunea...

@cristi:baietzas,ma plictisesti.Sau ma faci sa rad sau las-o balta.Am 3 pui de matza.Daca vrei iti dau unul sa te joci cu el.

Mihai Buzea spunea...

@cristi anticristi: ma bag. daca ai un pui de m^tza din rasa "pisica de van" o cumpar eu. numai sa n-o dai scump, ca, din moment ce rasa asta nu se exista in romania, imi iese de-o combinatie: o cumpar ieftin de la tine si o dau la pret. este ca le am la afaceri?

Anonim spunea...

pisica de van ?ce-i aia?descrie te rog mai clar.

Mihai Buzea spunea...

@cristi: Pisica de Van e o rasa turceasca. E singura pisica din lume care adora sa inoate. Numai ca turcii o considera bun de patrimoniu, si-au interzis-o la export. Bine, pot fi corupti, nu-i vorba, dar costa!
Plus ca in Romania inca nu e piata pentru asa ceva. Cand o fi, punem pisica pe roate!

Anonim spunea...

te-ai suparat, Motanel?

Anonim spunea...

@Mihai:nu am decat pui de matza rasa "scurmator in tomberon".Sant educatzi(nu miorlaie daca le dai mancare) si vor sa faca cariera in bucuresti.Cu banii ne-om intelege usor ,ca vreau sa ma scap de ei.
@cristi:nu.o picat internetu.

Anonim spunea...

Auzi, pisica de van prinde soareci? M-ai facut curios.

Mihai Buzea spunea...

@cristi: prinde, da' numai dac-o tii pe uscat! In mediul ei prinde altele: stiuci, crapi, salai, somni, avati, lini, teni, mihalti, mrene, platici, babusti, bibani, vaduvioare, rosioare, etc.
La vaduvioare si rosioare ma bag si io, da' tot asa: nu pe "uscat"!