sâmbătă, 27 decembrie 2008

Dacia Preistorica

"Sunt nascut de ziua mea", zice Pavel Stratan. Ce coincidenta: si eu la fel! Incredibil, neh?

Ei bine, odata nascut, a trebuit sa si traiesc, iar odata pe an sa-mi amintesc de aceasta zi si s-o sarbatoresc (desi, zau, nu stiu de ce!). O sarbatoresc si eu cum pot: comunistii sarbatoreau prin munca, eu sarbatoresc prin bere (fiecare dupa facultati). Sarbatorind alaturi de cativa prieteni, m-am pomenit cu niste cadouri, unele serioase (cagula, goretex, geanta de acte), altele utile (vin rosu), altele pe concept (carti). Printre aceste carti, atent alese special pentru mine ("Valoarea sufletului", de Ilie Cleopa, "Parintele Arsenie Papacioc", de Benedict Stancu, "Despre pacatul injuraturilor" si "Fugiti de sarpele betiei", de Nicodim Mandita), se numara si opul "Dacia Preistorica" de Nicolae Densusianu. Despre aceasta scriu azi.

Nu pretind ca sunt vreun calm. Nici vorba. Ca fire sunt mai degraba isteric, nevricos, repezit in decizii, judecati si exprimare - degraba supus erorii, deci. De prea putine ori am reusit sa "stau stramb si sa cuget drept", cum se spune. Rasfoind aceasta carte, insa, m-am depasit pe mine insumi in materie de furie necontrolata si de "facut spume". Deosebirea e ca de data asta sunt absolut sigur ca nu gresesc!

Despre ce este vorba? Nicolae Densusianu, un om cinstit dar un patriot exaltat si lipsit de simtul masurii, a scris un manuscris pe care mostenitorii l-au publicat in 1913 (dupa moartea lui! Are deci circumstante atenuante), sub numele Dacia Preistorica. Cartea nu a fost luata in serios in epoca, dar a fost "redescoperita" de trei ori: o data de legionari, in ultimii ani interbelici; o data de national-comunisti, in ultimii 15 ani ai regimului Ceausescu; si a treia oara incepand cu anii 1999-2000, de national-securistii grupati in jurul lui Iosif Constatin Dragan.

Ce scrie Densusianu in cartea lui? Pur si simplu, el adapteaza pentru uzul romanilor o miscare de idei care a inceput in Europa de Vest in secolele 17 si 18 (unde a culminat in Suedia!), si a ajuns in Europa de Est in secolul 19, unde a culminat in Ungaria. Ca brav transilvanean, Densusianu a vrut sa-i combata pe unguri cu propriile lor arme, si asa s-a nascut Dacia Preistorica.

Ce era aceasta "miscare de idei"? Ei bine, vest-europenii se simteau complexati de faptul ca istoria Europei se facuse timp de milenii "in afara lor" (adica in Grecia si in Imperiul Roman) si au puricat textele preclasice grecesti pana au gasit referiri (Pindar, Homer, Hesiod, Strabon, etc) la o tara numita "Hiperboreea", unde oamenii sunt inalti, intelepti, sanatosi, fericiti si traiesc o mie de ani. Bun, a inceput cursa! Pe rand, englezii, danezii, rusii, germanii, polonezii si suedezii au sustinut ca de fapt Hiperboreea era propria lor tara (care nici nu exista la vremea aia, dar ce conteaza!). Argumentele lor erau pur infantile, dar extrem de pasionale. Singurul care a avut bun-simt in chestiunea asta a fost Nietzsche, saracul: "E adevarat, suntem hiperborei. Suntem la mama dracului". Voia sa spuna ca ei (germanii) n-au avut nici o legatura cu marea inflorire greaca, baza civilizatiei europene. Vocea ratiunii, dar cine s-o asculte!

Dupa ce le-a trecut vesticilor, mingea a fost preluata de unguri. Astia au marit miza: Hiperboreea e de fapt Siberia, de unde au venit ei! Ce sa mai zici?!
Densusianu al nostru a preluat si el de la unguri, venind cu o contributie proprie: Hiperboreea e de fapt Dacia, dar numele poporului care o locuia nu e "hiperborei", ci pelasgi! Asta da, gaselnita. In textele preclasice grecesti exista referiri la pelasgi, ca fiind poporul ce locuia in Grecia inainte de venirea grecilor. Ca "pelasgoi" inseamna "poporul marii" (cea mai probabila traducere) nu l-a deranjat pe Densusianu: el a potrivit cele doua "piese" si i-a iesit socoteala: grecii preclasici vorbesc de un popor stravechi (pelasgii), dar nu precizeaza unde locuia acest popor; pe de alta parte, ei vorbesc de o tara de la nord (Hiperboreea), unde oamenii sunt asa si pe dincolo, dar nu spun cum ii cheama; ergo, pelasgii erau din Hiperboreea, iar Hiperboreea era Dacia, la nord de greci! q.e.d.

Asta e esenta "stiintifica" a cartii. Dupa o insiruire de "dovezi" care ar face si curcile sa moara de ras, urmeaza "istoria imperiului pelasg" care e evident inspirat din imperiul efemer al lui Alexandru, cu mica diferenta ca singurele "probe" oferite de autor sunt "basmele populare romanesti", sau mai exact interpretarea lor de catre Densusianu personal. Irefutabil!

O alta isprava a pelasgilor e ca o parte au intemeiat Roma (unde s-au corupt), altii au ramas pe loc, puri (dacii). Nu mai continui ca iar ma enervez. Oricum, cartea e imensa, peste 1100 de pagini, dar sursele sunt reduse (cam tot ce se stia in anii 1900 despre istorie, totul trecut prin "filtrul" convingerii autorului). Bref, protocronism pur, intr-una din cele mai naive forme.

Cum de mai are priza? Sau mai exact spus: de ce la romani inca mai are priza asa ceva, in timp ce alte popoare europene au abandonat demult astfel de copilarii? De ce suntem iar in urma ungurilor in plan intelectual, desi le-am luat-o inainte in plan economic?!

N-am un raspuns clar, dar cred intarzierea noastra datoreaza enorm regimului Ceausescu. Si ca factor be mic, vremurilor de relativa prosperitate: observati ca teoriile abracadabrante despre propria istorie (Dacia Preistorica, exemplul viu) tind sa revina cand romanii o duc ceva mai bine. E ca si cum ar vrea sa spuna, subconstient, "consum mai mult, pentru ca merit! Uite cine sunt eu, sunt Intemeietorul nerecunoscut a toata Europa!".

Eu cred ca trei lucruri spune succesul cartii Dacia Preistorica:
- complex de inferioritate (1)
- lasitate (2)
- lene (3)

1: toate popoarele trec printr-o faza de complex de inferioritate, la un moment dat. Daca au succes, acest complex devine de superioritate (cazul americanilor fata de englezi sau francezi). Daca nu, devine ura (cazul rusilor fata de europeni). Noi trecem acum prin prima faza. Mai ramane s-avem si succes!

2: matusa mea, care are 2 clase primare (si alea "facute cu mielul"!) este o mare adoratoare a lui Iliescu, cu replica (neschimbata de 20 de ani): "Om cu doua facultati! Vorbeste trei limbi straine". Orice argument ii aduc e respins cu ajutorul unei comparatii: "Tu cate facultati ai? Tu vorbesti trei limbi straine?". Evident, pierd de fiecare data. La fel, un roman se ascunde in spatele lui Densusianu: "Stia greaca si latina! Si germana si franceza! Cum sa n-am incredere in el, cand tu, care-l contrazici, nu poti spune decat Moa jio sui la revolusion rumen, done moa sanc franc...?!". Sa te ascunzi in spatele autoritatii maestrului e una dintre cele mai vechi forme de lasitate intelectuala - o descopera acum si romanii.

3: de ce sa citesc eu ceea ce nu-mi convine, cand pot sa aud de la televizor ceea ce-mi convine? Daca la televizor apare un "profesor universitar" si zice "Noi nu suntem urmasii Romei!", de ce sa ma deranjez eu sa verific, cand de fapt mie-mi convine?!

Mda. Acum, intrebarea mea este: ce fac cu cartoiul? O data ca n-am loc in biblioteca, si doi, chiar daca as avea, nu ma compromit total tinand asa ceva printre cartile mele...?! Pai, zi ca-mi intra un intelectual in casa!

Bine ca mai am vinul ala. Il bag pe intelectual in bucatarie si-l indop cu vin, care e de belea, sa nu-mi fie de deochi!

14 comentarii:

Pizzi spunea...

Frate, nici nu stii ce dreptate ai. Daca imi permiti, te voi baga la mine in blogroll pentru ca scrii ''de ma unge pe suflet''. Multumesc pentru acest post.

Unknown spunea...

E clar: "cartoiul" n-are ce cauta la tine in casa. Scapa repede de el sa nu te contaminezi. Eventual da-i foc. N-ai fi primul. Savonarola, Hitler, etc.
In rest, multa minte, sau, mai bine bafta...ca ai nevoie...

Anonim spunea...

Explica-mi si mie de unde atata ura si inversunare impotriva unei idei atat de inofensive si plauzibile?E foarte posibil, si chiar probabil ca leaganul civilizatiilor europene sa fie bazinul fertil si temperat al Dunarii de jos.De unde aveti voi subit atatea greturi si accese de panica citind o dezbatere intelectuala ca cea a lui Densusianu? Combateti cu argumente daca va duce capul mai mult decat l-a dus pe acest istoric si etnolog si toti suntem multumiti.

Anonim spunea...

Dens.nu se bazeaza pe "basmele romanesti" ci pe "legendele romanesti" care sunt foarte complexe si greu de descifrat,au o bogatie de intelesuri si interpretari vizibile oricui, chiar si prostilor si rau-voitorilor.Nu sunt cu nimic mai prejos decat legendele Olimpului chiar daca sunt transmise pe cale orala.O cale straveche si misterioasa,care necesita minti luminate pentru intelegerea ei.Cazul lui Dens.(din pacate se pare ca nu si cazul tau).Dar nu e tarziu,poate esti recuperabil, daca nu esti de rea credinta.

ionut spunea...

despre acest model de "revoltati" (precum autorul blogului de fata) vorbeste alexandru nemoianu : "În primă instanţă, monumentală lucrarea a fost ignorată. Aceasta este una dintre prea binele cunoscute metode ale clicilor de intelectuali râncezi care, din timp în timp, se instalează şi acţionează ca juzi, juraţi şi acuzatori. Sunt intelectualii aserviţi clicilor politice şi care topologic ţin de Iuda Iscarioteanul. Apoi, lucrarea a fost comentată în mod exclusiv negativ. Autorul ei (care, aşa cum apucasem să spun, a fost unul dintre cei mai harnici culegători de izvoade istorice, care au ajutat la înţelegerea evoluţiei fenomenului românesc în vremile cele mai tulburi) a fost categorisit de scribălaşi, ce cu greu adunau sub semnătura lor câteva pagini dureros de plictisitoare, dacă nu adevărate cărămizi în capul cititorului, drept „amator, „tezist“ etc. etc."

Anonim spunea...

mai nea tzatza{ţâţă)esti crininal amigo! iti sugerez enigrarea in usa si sa ti dai acolo cu parera despre marele stat si despre istoria lui antica....vei avea succesuri,apropo...pe noi lasa ne in spuma propriilor prostii si pupai in KUR.distan pe altii ca poate asa ti s o trezi si tie vren floc pe prispa casei.
tu ce ai scris ultima oara?programul de apa calda?
hai pa si apropo EU SUNT MANDRU CA S ROMAN!si apropo ai si tu dreptate....OLTENIA ESTE LEAGANUL CIVILIZATIEI!

Anonim spunea...

Te rog frumos, daca inca mai ai cartea, fa-ti milostenie cu mine si daruieste-mi-o mie. Imi poti da mail la potecamica@gmail.com sa-ti dau adresa. Voi plati eu taxele postale. Nu am cuvinte sa-ti multumesc...

Anonim spunea...

ai dreptate: cartea nu are ce cauta la tine in casa! ma tot framantam zilele astea cum sa fac rost de 75 ron sa o cumpar. daca tie nu-ti e necesara daruieste-mi-o mie!tu oricum ai citit-o degeaba, INTELIGENTULE!

Anonim spunea...

Mai,mai,dar ce "organ"de propaganda istet esti tu!Pe un alt site faceai apologia tembelismelor roesleriene,cum ca vezi Doamne, noi poporul roman nu am avea acte emise de primaria Ungariei pe pamantul nostru stramosesc.Nu crezi ca esti cam transparent?De-aia il urasti tu, bai, pe Densusianu, si ne pacalesti cum ca ai fi vreun mare intelectual roman?

munteanu spunea...

Chiar, de unde atata ura impotriva unui om care si-a dedicat viata neamului sau?
Ce va mana pe voi in lupta?
In nici un caz sentimentul onoarei! :)
Basme? Daca ati sti voi bostanilor ce ascund intransele basmele romanesti v-ati da cu capetele de pereti!
Ce usor se poate arunca cu noroi in titani!
Stiti voi bostanilor ca Dacia Preistorica este una dintre cele mai bine documentate carti ale tuturor timpurilor?
Stiti voi bostanilor, ca acest om a adunat material pentru carte, batand in lung si-n lat Europa si nu numai, timp de 40 de ani si citand tot ce putea fi citit la aceea vreme?
Stiti voi bostanilor ca materialul adunat de Desnsusianu mai ajungea pentru o carte de 1000 de pagini?
Bineinteles, nu stiti nimic, dar va dati cu parerea despre opera unui titan!

Anonim spunea...

Inainte de a scrie aceasta carte, Densusianu a citit TOT ce s-a scris în antichitate in materie de istorie. Ai citit tu mai mult?

Mihai Buzea spunea...

@ anonim: care este sursa informatiei tale? cum ai aflat ca inainte de a-si scrie cartea, Nicolae Densusianu a citit TOT ce s-a scris in antichitate in materie de istorie?

Raspuns pentru partea a doua a intrebarii tale: daca ma iau dupa impresii, am citit in mod clar mai mult decat toti postacii care au comentat aici. Decat toti impreuna, evident, desi nu e clar deloc ca lecturile lor insumate ar fi mai mari de zero.

Gabriel spunea...

Ai suparat oamenii cu sinceritatea ta. Eu sunt ok, tu esti ok... asa merge treaba... prost. Ce e aia sa ai dreptul si tu la o opinie? Ce, nu poti gandi cu capul nostru?
Printre aceste carti, atent alese special pentru mine ("Valoarea sufletului", de Ilie Cleopa, "Parintele Arsenie Papacioc", de Benedict Stancu, "Despre pacatul injuraturilor" si "Fugiti de sarpele betiei", de Nicodim Mandita)...
de iti alegeau numai religioase, erai prea ateu sau dimpotriva prea religios?

Mihai Buzea spunea...

Salut, Gabriel. Da, oamenii se supara repede, nu stiu de ce, dar n-o sa indrept eu lumea cu umarul. Ca sa raspund precis la intrebarea ta: cartile aduse cadou au fost jignitoare pentru ca au fost alese dupa titlu, nu dupa continut sau autor. Glumetul respectiv a considerat amuzat sa-mi daruiasca niste carti cu titluri infantile. N-am inteles gluma si n-am apreciat-o, catusi de putin. Si acum ma mai enervez cand imi aduc aminte momentul respectiv!

Poftim, si tocmai ziceam de oameni care se supara repede...

:)