miercuri, 25 martie 2009

Madalina si romancierii

Ca orice obsedat normal, am bananait si eu pe net sub o identitate falsa, in cautare de gagici. Nu de asta vreau sa va povestesc, insa, ci de Madalina. Madalina era o fata foarte frumoasa, foarte trista si foarte dura, care (presupun eu) se certase teribil cu iubitul ei si voia sa-i arate ca si ea e capabila de infidelitate (presupun iarasi). Asa a dat de mine (Remus!) si m-a scos la un ceai. Ca una, ca alta, cum e la blind-uri d-astea. M-a incercat pe ici pe colo cu diverse subiecte, si s-a prins urgent ca nu e altceva de scos de la mine afara de literatura (incercase mai intai cu “masini”, apoi cu “moda”; ti-ai gasit!). Asa c-a dat-o pe literatura, ce sa faca?! Eu (adica Remus) m-am incalzit si-am inceput sa debitez, ca de, eram pe teritoriul meu. Din una-ntr-alta, Madalina zice sa sa-i recomand ceva de citit, “dar ceva care sa merite!”. Ma execut, ii scriu o lista, o citeste, scoate un pix din geanta si-ncepe sa taie. Hait, imi zic, sa stii ca e literata d-aia grea si doar m-a-ncercat, sa faca misto de mine! Nici poveste: imi intinde inapoi lista si-mi zice “scrie-mi altii in locul celor taiati, te rog, pentru ca eu nu citesc romani”. M-a naucit. O-ntreb, sa ma lamuresc, adica tu nu citesti carti scrise de romani sau carti scrise de straini dar traduse in romana? Nu, zice ea, foarte net, “eu nu citesc scrise de romani! Citesc cu placere in romana, dar numai autori straini!”. Zbang! M-a lovit. Ce era sa-i spun?! Ca scriitorii romani de azi sunt “usor diferiti” de cretinii aia din manualul de romana de pe vremuri (cine ar mai pune botul la “Mari sub pustiuri”?!), si ca autorii buni care scriu in romana sunt aproape de nivelul celor britanici (Hornby, Lodge, McEwan – p-astia-i stiu eu, da’ sunt multi), si mult, mult peste cei francezi (numai impostori, mai nou)? I-am zis. M-a crezut? Draci! A tinut-o gaia-matu ca nu si nu, ea nu citeste romani. Imi venea s-o strang de gat. Pe urma am stat si-am cugetat: da’ ce, io nu-s la fel ca ea? Ce, eu citesc femei? Imi amintesc cu placere doar de 3 (trei) autoare: Margaret Mitchell, Harper Lee si Cella Serghi. In rest, seceta la creieri, tati! Nimic, zero, barren land! Pe de alta parte, are si ea dreptatea ei, ca uite ce-am gasit: o lista facuta de critici, cu “cei mai importanti autori din perioada comunista” (adica aia ale caror scrieri o sa ramana, nu aia care au fost promovati in comunism). Ian ascultati aicia: Marin Preda, Dana Dumitriu, Gabriela Adamesteanu, Paul Goma, Sorin Titel, George Balaita, Matei Calinescu, Radu Cosasu, Stefan Banulescu, Costache Olareanu, Mircea Horia Simionescu, Radu Petrescu, Constantin Toiu, Paul Georgescu, Gellu Naum. Cu o mana pe fundita si cu alta pe olita, ia spuneti cinstit: de care ati auzit? Nu zic sa fi citit ceva, doar atat: de care ati auzit… ?

11 comentarii:

Unknown spunea...

Pai... za usual suspects: Preda, Goma si Naum (desi tare mi-e ca al de care am auzit eu e comentator TV :-D).

Oricum, tare tipa.

Anonim spunea...

de aproape toti :) (sunt exceptia care i-a studiat la facultate)

Dana spunea...

Eu ti-as da cateva nume care mie chiar imi plac: Ioana Parvulescu, Claudia Golea (recunosc ca e un pic ticnita), Hertha Muller, Florina Ilis.

Mihai Buzea spunea...

@ jean-claude: idem identic exact la fel: tot numa' de astia trei auzisem (ba chiar citisem, de Preda si Naum). De Goma doar niste memorii, cam slabut mi s-a parut.
p.s. ala de la televizor (Radu Naum) e fi-su, parca. Ala cu sportul, neh?

@ lollitta: ete na, exceptio! am facut si io filologia, da' in alta iepoca, ce-i vina mea?! acum doar n-o sa-mi cer scuze si pentru cand m-am nascut!
si oricum am pus mana de vreo cateva zile si nu ma las pana nu-i parcurg pe toti, lua-i-ar dracu' de comunisti!

@ dana: tu quoque, brute? Tocmai tu, domnisoara, cea mai silitoare eleva a mea, sa comiti asemenea eroare, se poate?!
Da, cele 4 nume enumerate de tine chiar SUNT femei, nimic de zis; chiar scriu bine (numai pe Parvuleasca am citit-o, dar de celelalte stiu de la critici); dar eu vorbeam de scriitori romani din COMUNISM! Pai fetisoarele astea s-au lansat, TOATE, dupa revolutie - ce treaba au ele cu scriitura romaneasca dintre 1948 si 1989?!
Hai, ca era o intrebare retorica. Raspunsul evident este: NICI O LEGATURA.

Dana spunea...

Scuze, Domnu Gika, dar textul tau e confuzant :(

Eu m-am legat de extrasul "Pe urma am stat si-am cugetat: da’ ce, io nu-s la fel ca ea? Ce, eu citesc femei? Imi amintesc cu placere doar de 3 (trei) autoare: Margaret Mitchell, Harper Lee si Cella Serghi. In rest, seceta la creieri, tati! Nimic, zero, barren land!" de unde nu iti dai seama ca te referi la era comunista. Si nici din context :D

In anul I semestrul I la facultate, Dl.Beleiu (regretatul profesor de drept civil) ne-a invatat cum e cu interpretarea textului in functie de metodele aplicate.

Dupa o prima clasificare, pentru textul tau, am aplicat o interpretare neoficiala (neexistand un organ de stat abilitat sa emita o interpretare oficiala a textului in cauza).

Dupa o a doua metoda, am aplicat o interpretare literala, nesimtind ca ar fi cazul sa extind aplicabilitatea la acest text a perioadei comuniste la care te referi in ideea urmatoare care priveste o alta ipoteza, respectiv lista de autori importanti din perioada comunista.

Dupa cea de-a treia metoda (si ultima!), am aplicat o interpretare sistematica. Astfel, intrucat ideile tale au fost neclar prezentate, am ajuns la concluzia ca te referi doar la scriitoare de pe meleagurile noastre intrucat:

1. Madalina a declarat ca ea nu citeste romani (de aici ai plecat cu rationamentul), fara a preciza detalii legate de sexul autorilor si de perioada comunista;

2. Tu nu citesti femei, cu exceptia celor trei citate (2 straine si 1 romanca), fara a preciza vreo perioada de referinta;

3. Lista facuta de critici, cu “cei mai importanti autori din perioada comunista” contine numai nume de barbati romani, este doar un exemplu dat pentru intarirea ideii din pct. 2 de mai sus pentru cazul particular al scriitorilor din perioada comunista.

Cand mi-au raspuns la comentariu, ai avut probabil in vedere exclusiv ideea ta de la finalul textului (privita de tine ca un punct culminant al povestii), dar, dupa cum vezi, comentariul meu nu era menit sa raspunda intrebarii retorice "de care ati auzit… ?", ci de a preciza numele a catorva doamne care mi-au delectat sfarsiturile de saptamana pe plaja de la Vama Veche.

Mihai Buzea spunea...

@ dana: scumpa domnisoara, intrucat atentia cu care tratezi un text este eclatanta, am sa-ti raspund doar la punctul 3: in lista de autori romani din perioada comunista intra si doua femei (gabriela adamesteanu si dana dumitriu).
mai multa acribie la lectura, te rog. si, da, daca era o aluzie, anul asta de 1 mai ma duc la vama veche.

Unknown spunea...

..deci G-man, numai pentru ca m-ai criticat ca nu ofer comentarii la blog, iata am cazut fix pe textul cu Madalina (care apropos, daca vorbesthti cu Meri s-ar putea sa-ti zica ca am avut noi o colega de liceu foarte asemanatoare cu profilu tau...pe vremea aia era virgina da statea langa o baza de pompieri si finca arata nu-urat, i-a trecut repede, erea din Buftea..cu serele, chestii poetice, si tare deshteapta otherwise)..anyway, vreau sa zic ca ma gasesc intimidata de nivelul de comentarii de la dna Dana...asa ca ma multzumesc in a fi de acord cu tine, ie, nici io nu citesc femei, unless includem Marie Claire, Elle si Vanity Fair. Cu modestie, SCame

Unknown spunea...

..si acuma ca m-am mai incalzit...ce mintzi, ba?!! pai nu mi-ai dat tu cartea cu/de/despre avocata aia cosmopolita, care tot povestea aventurile ei, pe alocuri S&M, prin diverse tzari nu stiu ce...deci na, citesti femei, da numai daca iti susura murdar in ureche. hai merci!

Dana spunea...

Domnu Gica, ai dreptate in comentariu, m-am pierdut pana la finalul listei criticilor ...

Totusi, primul meu comentariu se referea doar la textul citat de mine in cel de-al doilea comentariu al meu :D

Mihai Buzea spunea...

@ CTepelus 1: pai ACUMA zici de madalina cea virgina...?!
vezi? d-aia n-are ursu' coada!

@ CTepelus 2: incredibil! n-am mai pomenit atata obrasnicie! si dezinformare!
intr-adevar, exista o carte despre o avocata, cosmopolita, bisexuala, sado cu femeile si maso cu barbatii, carte foarte interesanta dealtfel, poate fi citita in pat (in scopuri afrodisiace - nu se recomanda cand dormi singur/a!). Dar! Cartea e scrisa de un barbat (eugen serbanescu, un slab), are ca punct de plecare un personaj real (avocata Ortansa Nu-Stiu-Cum, care de bine ce-si cunostea meseria a dat faliment si s-a intors in America, picolita, probabil), n-are nimic de-a face cu "scriitura romana de top" (si eu de asta vorbeam), si chiar nimic de-a face cu "scriitura romana de top scrisa in perioada comunista 1948 - 1989", care a fost subiectul acestui post.
nu s-a inteles, clar, care a fost subiectul.

@ dana: nu s-a inteles, clar, care a fost subiectul. probabil din modul meu de exprimare, confuz si prolix. accept mustrarea (desi nu sunt inca foarte convins c-o merit, desi, "cand doi oameni si cu popa trei, iti spun ca esti beat, du-te de te culca"), si postul din seara asta va fi mai clar.
daca nu il fac clar, mai bine ma las de literatura si-mi iau dracului o slujba-ntr-un birou. ca tot acolo ajung.

cristi spunea...

Iaste groaznic sa te uiti la 2 filologi cum se contrazic.Noroc cu CTepelus ca da o pata de culoare la postu asta.