miercuri, 29 aprilie 2009

Stanga si dreapta

Dupa ce trecem de glumele, atat de amuzante desigur, ale bravilor mei amici (“lasa, puiule, ca tie-ti place si cu stanga si cu dreapta!”), putem o incerca o definire (sau macar o diferentiere) a notiunilor politice de “stanga” si “dreapta”, in functie de cateva criterii:

1. Criteriul economic. Teoria zice ca banii se fac fie din munca, fie din proprietatea mobiliara, fie din proprietatea imobiliara. Caravasazica, muncesc si iau salariu, am proprietate mobiliara (capital) si iau dobanda, am proprietate imobiliara (pamant sau constructii) si iau renta/chirie. In functie de modul cum imi produc banii, pot fi de stanga (munca), de centru (proprietate mobiliara), sau de dreapta (proprietate imobiliara). Criteriul asta e simplut rau si prezinta cateva probleme.

2. Criteriul de politica interna. Guvernantii pot proceda cu cei guvernati in doua feluri: fie sa le dea bani, fie sa le ia bani. “Stanga” si “dreapta” au fiecare stilul propriu: stanga ia bani de la bogati si da la saraci, sub forma de subventii, alocatii, ajutor de somaj, ma rog, ii asista; dreapta ia de la toti in mod egal, astfel incat bogatii ies mult mai bine decat saracii (cand un multimilionar are acelasi impozit ca un somer analfabet, e clar ca presiunea e pusa pe somer; dar cand somerul primeste indemnizatie din care traieste bine-mersi, iar cei opt copii ai lui iau alocatii, si milionarul e impozitat cu 85% din venituri, presiunea e pusa pe milionar, bietul!).

3. Criteriul de politica externa. Asta e un criteriu pricajit rau de tot, ca in practica nu e bun de nimic, dar il punem si pe el, sa fie: in principiu, “dreapta” pune accentul pe “drepturile statelor”, iar stanga pe “drepturile omului”. Adica, un guvern francez de dreapta va spune: “Algeria, pamant stramosesc!”, si va trimite inca trei divizii; unul de stanga zice “Fiecare cetatean algerian are dreptul sa decida!”, si organizeaza un plebiscit sau un referemdum. Mai simplu spus, “dreapta” duce o politica externa energica, iar “stanga” una sfioasa.

4. Criteriul religios. Asta e de toata jena, cred ca evreii l-au inventat special ca sa le dea peste bot crestinilor, sa le-arate ca-s prosti de-mpung: daca un guvern e filosemit, e de stanga; daca e antisemit, e de dreapta! Ha, ha, sa radem cu Pic si Poc.

Inainte de concluzii, sa observam ca “extrema” (fie dreapta sau stanga) e atinsa atunci cand un partid le interzice pe toate celelalte si ramane partid unic (adica se substituie statului). Deasemeni e interesant de notat ca “extrema” poate fi instaurata numai de partidele “orientate” (fie spre stanga, fie spre dreapta), un partid de “centru” n-are cum deveni extremist (singurul care a reusit sa fie “extremist de centru” este scriitorul Radu Cosasu, da’ el e evreu mistocar, iar ca scriitor, isi permite sa-l doara-n coate de politica; la multi ani, Maestre!).

Concluzii: in primul rand, sa exemplificam cu ceva din Romania, ca altfel ne-am scremut degeaba: guvernul Nicolae Vacaroiu (1992 – 1996) a fost un guvern tipic de stanga, iar guvernul C.P. Tariceanu (2004 – 2008), unul tipic de dreapta.
In al doilea rand, dihotomia asta politica, stanga – dreapta, nu are sens decat in lumea libera, ne-extremista, ne-totalitara; in tarile si statele totalitare (Cuba, Coreea de Nord, Arabia Saudita, Iran, Nepal, etc), vorbesti aiurea cand zici “dreapta vs stanga”, n-are nici un sens. Ca sa ai asa ceva, iti trebuie cetateni care sa mearga la vot secret si universal, altfel ramai minciuna (ce, prin anii ’80 nu aveau si romanii “alegeri” de primari, referendumuri si alte dracii…?!).
In al treilea si ultimul rand (ca m-am plictisit eu, dar voi!), imensa majoritate a alegatorilor liberi ignora complet chestiunile de “spectru politic”, habar n-au de ele; oamenii voteaza personalitati, nu principii sau doctrine politice. Stau si ma gandesc ce-ar fi fost votul universal fara televiziune: ar fi fost un caca-maca! Bine faceau boierii pe vremuri cand ii lasau sa voteze numai p-aia care intelegeau ce voteaza, ca altfel era jale.
Parc-o aud pe biata matusi-mea, de fiecare data cand sunt alegeri: “Aoleo, pe Cutare io una nu-l votez nici moarta! Pai n-ai vazut ce urat e?!”.

8 comentarii:

Aida B spunea...

mda, interesante criteriile tale. la asta economicu' nu m-ai prea convins.
de fapt nu mi-e clar ce vor centristii, am senzatia ca o scalda, ca n-au opinii clare ca sa nu zic alt cuvint care atirna intre stinga si dreapta...
ai sarit cu gratie peste doctrine, ai dreptate ca si asa sint indigeste:p

lollitta spunea...

multa dreptate mai ai! in definitiv se voteaza "personalitatile", asa ca traiasca otv-ul!

Anonim spunea...

incitante consideratiuni, domnul gica!

la pct. 2 as avea io o remarca, ca daca ii iei acelasi procent lu unu care castiga mai mult, ii iei de fapt mai mult decat unuia care castiga mai putin, in valoare absoluta, ma refer

noi toti, romanii si romaleshii, oricat ne-am caca pe noi, suntem comunisti, basca farsori endemici, ilogici si incapabili de organizare sociala, vorba lui domnul Hitler, saracul ...

succesuri dra eba si traiasca democratia reprezentativa

Dana spunea...

Mda, iar io l-am votat pe Doru Viorel Ursu odinioara, ca imi placea cum arata ...

Acu, mai zic si io alta: daca ne lasa impozitul la pfa de saispe la suta, poa' sa fie de orice: stanga, drepata, mijloc, spate, fata, centru si orice combinatii de cateva luate cu altecateva ...

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: da, m-am ferit de doctrine ca de vaca neagra, da' cred ca am si de ce: locuiesc in romania, sunt guvernat de romanii din actuala clasa politica. ce stiu ei de doctrine?! iar foarte putinii care stiu, nu le-aplica nici morti, doar le mai scot cand si cand de la naftalina, in cate o declaratie de presa. dar nimic mai mult!
pe urma, hai sa fim cinstiti: inainte de Revolutie, politica era monopolul activistilor de partid (cel unic), si astia invatau carte (doctrina lor) la "Stefan Gheorghiu". dupa Revolutie, politica a fost facuta de doua categorii: dizidentii si securistii. in teorie, dizidentii au alcatuit "dreapta" politica, iar securistii "stanga". in practica insa, securistii au infiltrat tot spectrul politic, ei au fost cheia jocului. acum, astazi, au intrat in politica si cativa "ne-securisti" (ca Vosganian, de pilda), dar cati sunt ei? si ce pondere au?!
d-aia zic: doctrine, la romani? pearl before swine!

@ lollitta: poate ca d-aia se retrage mereu bietul Stolojan: ce roman ar vota o asemenea non-personalitate, chiar daca-i toba de carte?!
iar la Stolojan nici macar nu-i cazul: ce, a uitat cineva faza ai din 1992?!

@ sefulica: bre, or fi incitante consideratiunile, da' e ceva ce nu-nteleg: da, democratia reprezentativa merge greu la romani, ca avem destule tare istorice, da' ce altceva poti propune in schimb?! votul censitar?! ne ducem dracului! dictatura, teocratie, ce?
nu vezi ca alt sistem mai bun (adica mai putin prost) nu exista, chiar si pentru romani?!

@ dana: uite ce rea ejdi, domnisoara dana! si nedreapta: pai daca vine extrema stanga la putere, te ia binisor si te-mpusca pe stadion, ca "exploatatoare"! o sa ai parte de un proces corect, de vreo trei minute, in care vei afla ca ai mancat din sudoarea poporului, si n-o sa ai dreptul la nici o aparare. si, da, impozitul la PFA o sa fie de 16%!
se spune ca in Spania rosie (aia guvernata de comunisti), judecatorul ii striga acuzatului care incerca sa se apere: "Gura, porcule!". Totusi, daca judecatorul era omenos, ii spunea "Liniste, porcule!".
mai buna e democratia reprezentativa, orice-ar spune Sefulica...!

Dana spunea...

Domnu Gika, daca ma impusca pe stadion, nu ma mai intereseaza daca e saispe sau saptispe sau saptezeci ...

Si, ref. comentariu @sefulica, sunt adepta a votului censitar, dar censul sa fie stabilit pe baza de IQ, iar nu de cate lamborghiniuri ai la poarta.

In rest, revin la ideea ca stanga sau dreapta sau ce vrei tu, e tot un drac ciolanos.

cristi spunea...

Domnu' Mi'aita,aista este un iexemplu de post ffffffff interesant,chiar daca iti ingheata zambetul in gura.(asta ca sa nu mai zici ca imi plac numai textele la care ma tavalesc pe jos de ras).
Intrebare:o firmulita mica ,cu 1 angajat la ce categorie intra?

Mihai Buzea spunea...

@ dana: pai vezi? d-aia nu mai conteaza impozitul, cand ajung extremistii la putere!

vot censitar, pe baza de IQ?! admit ca nu m-am gandit, dar suna contradictoriu, neh?

stanga nu e totuna cu dreapta si nici cu centrul. regret ca nu te-am convins, dar nu mai incerc: te cunosc destul ca sa stiu ca nici n-o sa te conving vreodata, daca n-ai tu chef sa te lasi convinsa.

@ cristi: mersi. asta s-a numit "dreptatea istoriei": nu pentru persoane, ci pentru categorii.
adica o firmulita cu 1 angajat e totuna cu imperiul lui Vantu: capitalisti m^njiti de s^nge, care au mancat, ma-ntelegi, din sudoarea poporului.
daca zici ca exagerezi, reciteste finalul din "Pamant destelenit" de Solohov; un activist sovietic ii explica unui taran de ce invata el limba engleza: "Daca se face revolutie in Anglia, nu trebuie sa mergem acolo, ca sa-i judecam pe imperialisti? "Ai supt sangele poporului indian? La zid, sarpe sangeros!". Asa trebuie lucrat cu toti imperialistii!".
observi ca era un plan de justitie la gramada...