joi, 9 aprilie 2009

Ziua Tiganilor

Aflu si eu, acum la spartul targului, ca azi (ma rog, deja ieri) a fost Ziua Internationala a Romilor. Profit de ocazie ca sa dau cateva raspunsuri prietenilor mei ultra-nationalisti. Adaug ca intrebarile lor au fost formulate in mai multe ocazii, dar ca eu nu am raspuns atunci, fie din ignoranta (chiar nu cunoasteam raspunsul), fie din prudenta (dupa un anumit numar de pahare, un nationalist roman e la fel ca orice nationalist, adica gata sa-si demonstreze dreptatea cu pumnii. Iar mie doctorul mi-a interzis sa ma mai bag la bataie, datorita sanatatii fragile).

1. "De ce isi zic tiganii "romi", daca nu din perversitate, ca sa creada lumea ca romanii sunt de fapt tigani, ca se ne confunde Europa cu ei?" (oricum, pe alte continente distinctia nu prea mai conteaza, stie oricine a calatorit).

Raspuns: termenul "rom" pe care il folosesc tiganii provine din "romeu", adica locuitor al Imperiului Bizantin. Cand periplul neamului tiganesc (care provine din actualul Kashmir) s-a incheiat, ajungand ei in apropiere de Europa, o parte au mers pe ruta nord-africana (Egipt, Libia, Algeria, Maroc) si cand au ajuns in Spania si-au spus "egipteni", iar o alta parte a traversat Imperiul Bizantin (care era pe vremea aia o mare putere, cu un prestigiu imens). In Imperiu, tiganii s-au simtit foarte bine (institutiile erau tipic orientale, adica foarte corupte, legile se aplicau alandala, etc), dar Imperiul a inceput s-o duca tot mai rau sub presiunea turcica, asa ca tiganii s-au urnit iar si au intrat "de-a binelea" in Europa (urmand ruta de pe Valea Dunarii, unde foarte multi au si ramas). Numai ca in timpul sederii lor in Imperiu, nesimtindu-se discriminati, au adoptat numele locuitorilor, care isi spuneau "romei" (adica romani de limba greaca, cum ar veni), si au abandonat vechiul nume al poporului tiganesc, acela de "sintli" (numele asta vine chiar de la provincia lor de provenienta, o zona a Kashmirului).

Ergo: tiganii nu isi spun "romi" ca sa-i intarate pe romani, ci pentru ca ei se identifica cu bizantinii (chit ca fara nici o baza istorica). Da' ce, ungurii nu zic de noi ca ne identificam cu romanii, fara nici o baza istorica?! Zic! Lasati-i sa zica, saracii, ca pana n-or pune si ei mana sa invete macar o limba neolatina, ne racim gura degeaba.

2. "De ce tiganii sunt asa urati? De ce, daca nu din motive genetice, din inferioritatea lor rasiala?".

Raspuns: Ma, rasialmente vorbind, tiganii sunt exact la fel de arieni ca si noi. Sau indo-europeni, cum s-ar zice dpdv lingvistic. Deci argumentul asta cade. Ramane uratenia. Intr-adevar, si mie mi se pare ca, fata de romani, unguri, ucrainieni sau germani, tiganii sunt un popor urat, lipsit de frumusete fizica. Dar cred ca exista o alta explicatie decat "gena": e vorba de saracie. Saracia creeaza un anumit tip uman, scund, gras, greoi, cu dantura proasta, etc (stiu ce vorbesc, ca locuiesc in Berceni!). In plus, lipsa de educatie e cauza unei expresii faciale specifice, amestec de agresivitate si ingamfare, acea expresie faciala care parca spune "Aidi ma, care te bat, talharesc, violez, fac la buzunare?". Daca se mai adauga si regretabilul obicei al mancatului de seminte, plus cel al statului pe vine ("ciuci"), imaginea e gata. Sa observati, daca aveti curiozitatea, pe copiii de tigani: nu sunt deloc mai urati decat cei ai altor popoare, doar ca de multe ori sunt tinuti murdari. Dar atunci cand sunt tinuti curati, copiii tiganilor sunt la fel de frumosi ca orice alti copii, si in plus sunt mult mai curajosi si independenti. Uratirea unora dintre ei incepe odata cu adolescenta, cu preluarea acelei expresii faciale a adultilor, expresie care, pentru multi dintre noi, tinde sa fie perceputa ca "fata" standard a etniei respective. Cand copiii de alte origini cresc in medii tiganesti, extrem de sarace si de agresive, sunt exact la fel de urati ca "tiganii pur-sange". Nu-i mai deosebesti nici cu lupa!

Amanunt picant: nu stiu cum, dar si eu, si amicii nationalisti, suntem bruneti ca dracu'! Pai cand vin eu bronzat din vacanta lumea din tramvai duce mainile la buzunare, cand ma vede negru, pletos si cu mustata! Iar amicii de care va spun ar pati exact la fel, daca si-ar lasa mustati (si dac-ar merge cu tramvaiul, nu cu gipul...).

Cica si doctorul Mengele era teribil de brunet, si se mai spune ca d-aia-i ura pe tigani. Pai cata bataie si-o fi luat el de la colegii lui cei blonzi, daca stam sa ne gandim, heya?!

Alta chestie: stiati ca Charlie Chaplin era etnic tigan?

11 comentarii:

mara spunea...

foarte tare ceea ce ai zis pe aci. nu stiam de chaplin. auzi, dar ciuci nu inseamna altceva, nu stiu ce stiam eu...

mara spunea...

completare, ghidul nu l-a citit ca nu il are. nu i l-am luat eu ca nu mi l-a dat tanti de la ziare, iar eu nu am stiut. din cate am inteles, greku il astepta cadou de la tine de ziua lui. duminica e targul de florii in muzeul satului si canta prietena mea in concert, oate ne intalnim si va si pupati si impacati, vorba vine, cu ghid cu tot.

Aida B spunea...

pai tigancile parca erau frumoase foc... sau sint asa doar la televizor, in telenovela cu ni-co-le-taa?
am citit cu interes explicatia despre rom-romeu. nu inteleg cum de cuvintul "tigan" apare in mai multe limbi de origine latina? basca e mai cunoscut si raspindit decit "rom"?? eu personal n-am auzit de romi decit tirziu, dupa revolutie... si erau pusi in legatura cu o limba romanes.

Mihai Buzea spunea...

@ mara: io asta stiu ca inseamna "ciuci": a sta pe vine (ca atunci cand iti faci nevoile in sanul naturii...). e o pozitie preferata a tiganilor, cand stau la o barfa seara, in fata portii, la o samanta, etc.

deci el a crezut ca io primesc niste exemplare d-alea de protocol, de la redactie, nu? ei bine, si eu am crezut!
si, ei bine, n-am primit nimic!

@ pai erau ca erau tinere... si femei! daca erau barbati, crezi ca mai erau frumoase?!
pai si "tigan" si "gipsy" vin tot din greaca medievala: "gipsy" vine din "aigiptori", adica egiptean (tiganii din vestul europei au ajuns mai mult pe "ruta spaniola"), iar "tigan" vine din "atziganoi", care erau, cica, o secta eretica crestina. buninteles ca au fost masacrati sub acuzatia de vrajitorie, de biserica ortodoxa imperiala (eh, "traditionala toleranta ortodoxa"...) iar amaratii de tigani au fost asimilati in opinia populara cu sectantii aia, pe acelasi motiv: practicau ghicitul, vazut ca o forma de vrajitorie.
e o paralela foarte misto intre numele pe care si-l dau germanii (deutsch) si numele pe care li-l dau vecinii slavi (nemtz^, "cei mutzi"); la fel, tiganii isi zic "roma" (cetateni ai imperiului), iar vecinii le zic "tigani" (vrajitori, ultimii oameni, pactizanti cu diavolul).
cam nasol, neh?

Aida B spunea...

super tari explicatiile tale etimologico-istorice. brava, iti zice o pasionata de istoria limbilor.
totusi, tiganii pe care i-am cunoscut eu personal in copilaria mea, si mai ales Maritza care venea sa-i spoiasca oalele bunica-mii, isi ziceau tiganca. tot ea si artizanii din satra imi faceau cercelusi de argint. ce mai vremuri... acum Maritza si bunica-mea ii spoiesc tingirile lui Dumnezeu.

lollitta spunea...

:) uite c-am aflat cum se cheama pozitia in care stau eu mai mereu! da sa stii ca marea majoritate a fostelor mele colege de camin la facultate tot asa stateau cand ieseau pe hol sa fumeze o tigara: adica faceai ciuci!

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: ei si-au zis, saracii, in multe feluri, ca vorba, asa imprastiati pe toata fata pamantului...ce sa faca?!
cred ca denumirea de "rom" a fost aleasa ca fiind cea mai raspandita (cel putin cei din vestul europei isi ziceau asa), iar dupa caderea Cortinei, si cei din est (din romania, bulgaria, serbia, turcia, ungaria si rusia, unde sunt cele mai reprezentative comunitati) si-au luat si ei numele asta, ca un simbol de emancipare si de "integrare", de micsorare a decalajului.
eu asa cred. in orice caz, denumirea "sintli" ar fi fost mai "corecta politic", dar suna a india, si ei n-au chef de asta. ei au chef de lumea civilizata. nu pare cand vezi ce refractari sunt, dar asa e. cel putin la nivel de lideri. aia "luminati", desigur!

@ lollitta: mai sa fie! pozitia respectiva o vezi foarte des in turcia si in orientul apropiat, dar de la arad incolo n-o mai vezi deloc!
sa mai zica nationalistii ca nu suntem tara balcanica...

Anonim spunea...

..mdaa..pai finca mai auzisem parte din aceasta explicatie mai prin tineretze, ma marginesc a marca numai cele 2 puncte mai noi, unu cu care sunt in total dezacord, altu care marcheaza finetzea de intorsatura pentru care il (de)gustam ocazional pe G-man.
1. 'Saracia-i face uratzi' - variate calatorii si contacte cu natzii de diverse nuantze de brunet (tuciuriu, 'oliv', ciocolata, cafe-o-lait, carbune, negru-albastru) nu ma conving in acest argument. Pai sa vezi tu cum arata saracii aia din Africa, South East Asia, chiar India...no way privire indobitocita, vezi si zimbete si sclipire si veselie. Si comparativ acolo e saracia infinit mai lucie, nu tu furat din super-markete nici smanglit de buzunare (ma rog decat de la turistii blonzi, da si aia raritazi). Ca sa nu mai zic de cum arata saracia (neagrilor) de la Americani...p[ai sa vezi tu ce bucatzi - si barbatzi si femei - sunt in autobuzul meu (un fel de 116 pe care-l iau cateva statii de lene, ca de la Brancoveanu la Orasel)...pai si inalti, si curbe, si muschi si tot ce vrei, cu maxim 8 clase si clar traind din 'food stamps' (niste timbre pe care le da statu ca sa cumpere cu ele mancare ie. don't get carried away, alcool nu se da pe timbre).
- Ce mi-a placut foarte mult insa, fu intorsatura cu copiii de tzigani sunt frumosi pana la pre-adolescentza, cand incep sa se 'abrutizeze'. Adica mi-a placut intorsatura de judgement,ca sa zic asa...da cumva atunci parca se contrazice deja cu argumentu saraciei...adica daca un adolescent se imbogateshte, 'ramane' frumos??? ...anyway, apreciem tot discursul si mai ales noul spirit de voluntariat...fii atent, ca faza urmatoare e sa zici ca ai inceput sa donezi nu numai timp, ci si...oh Lord, bani. De abea astept un post apropos de sectorul 'ngo/ (organizatii non-guvernamentale/ong) de la Romales. Viva!! Si paste fericit (momentan la catolici si evrei)

Mihai Buzea spunea...

@ anonymus: sa donez bani, EU?! doamne apara si pazeste! oricare "doamne", si ala catolic, si ala evreu, si ala ortodox, si ala musulman! sau mai bine toti patru, ca nu se stie!
dar, camelia draga, de unde si pana unde "anonymus"...?!

Anonim spunea...

dragii mei conationali(eu sunt tigan)...vad ca sunteti nedumeriti in legatura cu denumirea de rrom...sa va explic: asa ne zicem noi pe limba noastra. adica: daca vrei sa intrebi pe cineva daca e tigan, spui " san rrom? " sau rromni (tiganca)...nu e o denumire adoptata de fason...exact cum pe romaneste se spune " olandez" iar ei, olandezii, isi spun dutch...vezi melodiile tiganesti in care se spune hai rromale !!! ( hai tigane !!!)...tigan cred ca vine din greaca, si inseamna " de neatins "...un alt fapt pe care vreau sa-l semnalez ar fi ca, intamplarea a facut sa invat limba greaca...exista sute, daca nu mii de cuvinte tiganesti care suna la fel si inseamna acelasi lucru cu cele grecesti...bunaoara : floare- luludi; oase - cocala ( a se vedea cuvantul cocalar); casatorit- pandreme; imbratisare - angalia; clopot - cuduni etc. scuze pentru scrierea fonetica...ce vreau sa sugerez este faptul ca intr-adevar, tiganii au locuit foarte mult timp in imperiul bizantin, de unde si denumirea aceasta de rrom...in greaca vorbita de vulg, om sau cetatean sau grec se spune romios...asa insemnand locuitor al imperiului ( roman)...nu tin neaparat la aceasta denumire...dar daca asa ne spunem noi, care-i problema?ce aveti cu noi? daca eram asa de jegosi si de rai, de ce romanii( adica valahii) ne-ati facut sclavii vostrii? cu ce drept? oare nu din cauza voastra tiganii au devenit hoti? pentru ca i-ati lipsit de libertate si dupa aia le-ati dat drumul fara sa aibe nici un alt drept, nici casa nici loc de bastina...? si care au putut au muncit, care nu, au furat, au cantat...da' daca ii lasati in pace, fara sa-i fi facut sclavi, oare nu cumva ar fi fost in continuare locuitori ai imperiului?ca inainte de a veni prin locurile voastre, nu stiu sa se fi auzit de tigani lucruri rele...SI TOCMAI VOI SA NE JUDECATI?!!! POPOR DE HOTZI SI DE LENESI, FARA PERECHE IN LUMEA ASTA !!! JAVRELOR...ORICAT DE FRUMOS V-ATI IMBRACA, TOT MIROSITI A BALEGAR...CIOBANILOR...POPOR NASCUT DIN VIOLAREA FEMEILOR DACE DE CATRE SOLDATZII ROMANI(LATINI)...APROPO : NUMELE NOSTRU "RROM"- VINE DE LA "LOCUITORI AI IMPERIULUI"...DECI PUTEM SA PRESUPUNEM CA PRINTRE SOLDATII ROMANI( LATINI) CARE V-AU VIOLAT STRABUNICILE AU FOST SI TIGANI...INCHEI CU UN CITAT DIN MADALIN VOICU: " SUNTEM MULTZI...IN 20 DE ANI ROMANIA SE VA SCRIE CU 2 DE R "... RROMANIA RROMANIA RROMANIA RROMANIA RROMANIA

Aida B spunea...

ai fost curajos, ai dat-o anonima si cu ura de rasa. bravo!