marți, 1 octombrie 2013

Что делать?

Protestatarii au dat o lista cu cinci revendicari. Foarte bine. Nu vreau sa raman mai prejos, asa ca dau si eu una: daca revendicarile mele sunt puse in practica, intr-un deceniu Romania depaseste Elvetia, garantat!

Cine garanteaza? Pai, eu garantez, ca doar eu vin cu revendicarile astea. Deci:

Unu. Jos mandarinatul politic! Fiecare persoana aleasa intr-o functie publica (consilier local, primar, parlamentar, presedinte, care-or mai fi) are dreptul la doar doua mandate in acea functie, mandate consecutive sau nu. Adoptarea acestei revendicari ar stopa fenomenul ”eternizarii in scaun” care gripeaza functionarea democratiei si produce (a produs deja) o clasa de mandarini politici, care fac doar politica, ne(mai)avand o meserie la care sa se intoarca la expirarea mandatului. De aia se agata de functii si asigura functionarea capitalismului de cumetrie.

Doi. Jos favoritismul politic! Fiecare persoana numita intr-o functie publica (prefect, director de companie de stat, directoare de gradinita de stat, care-or mai fi) are dreptul la post doar in urma unui concurs, anuntat public cu cel putin o luna inainte. Numirile directe aduc, aproape invariabil, doar ”pilosi” incompetenti in posturile platite din bani publici. De aici extraordinar de proasta functionare a statului roman.

Trei. Jos traseismul politic! Fiecare membru de partid poate accede in structura de conducere a partidului dupa doi ani de la inscriere in partid. Nu mai e nevoie sa explic de ce traseismul e o plaga a sistemului partinic din Romania.

Patru. Jos imunitatea parlamentara! La adapostul acestei nenorocite ”imunitati” s-au dezvoltat cele mai perfide mafii parlamentare din Romania, cu sisteme tacite de protectie in fata legii, de care nimeni nu indrazneste sa se atinga. Numai cate am aflat eu de la padurari despre mafiile parlamentare ale lemnului, din practic toate judetele de munte, si e destul. Mi-e clar ca in toate domeniile economice e la fel.

Cinci. Jos monopolul politic al partidelor! Fiecare cetatean al tarii, atata timp cat isi poate exercita drepturile civile, sa poata infiinta un partid politic. Ergo, pentru infiintarea legala a unui partid politic sa fie nevoie de minim 1 persoana, nu de 100.000 din 5 judete, cum e acum. Chestia asta cu 100.000 e o forma josnica de monopol, care foloseste numai actualei clase (mafii) politice, si care alunga de la vot milioane de electori, ca mine si ca tine, care s-au lamurit ca nu au cu cine vota. Exemplu: din 2000 incoace, eu ma duc la fiecare scrutin si pun stampila pe FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din Romania), dintr-un singur motiv: nu am ce alege. Cand votez, nu vreau cu tot dinadinsul sa castige ala caruia i-am dat votul, dar vreau sa am incredere in el, chiar daca pierde. E singurul meu motiv de a merge la vot. Ei bine, acest singur motiv nu exista. Daca vecinul meu de palier (alpinist utilitar) si-ar face partid politic, l-as vota fara sa ezit, chiar daca as fi singurul lui votant: as avea incredere intr-un om care, zi de zi, raspunde pentru viata lui la propriu. Cati politicieni romani fac asta?

Rezum: revendicarile mele se refera la monopol partinic, imunitate parlamentara, traseism politic, clientelism politic si mandarinat politic. Propun sa atacam aceste hiene ale democratiei si sa le ucidem. Nu sa ne multumim doar cu Rosia Montana.

4 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

te-ai grabit ,pe final,Mihai,cu articolul.
esti frustrat de ceva ,o situatie,simt asta din scrisul tau.Pai,dragule,manifestatiile impotriva proiectului RMCG,nu constau numai in atat,asta este doar inceputul,dar daca guvernantii nu cred ca-i doar inceputul,ar trebi sa se intoarca,cu ai zis,la "meseriile"lor.
Ideea este ca ne-ar merge mult mai bine cu absortia fondurilor europene,prin proiecte in diferite domenii,insa iarasi guvernantii nu vor sa auda de manageri de proiect.ei au facut cateva proiecte pompoase,putand sa-ti dau exemple din turism,pe bani europen,insa trebie multe proiecte.
Mi-ar placea sa infloreasca,sa prospere mestesugrile,micul comert(nu ma,bisnitza,nu te gandi la asta)si sa scada taxele si impozitele,macar la ...80.dar vezi sa nu! e o mare problema cu politicienii romani pentru ca acesia intarzie progesul.de ce ?sunt incmpetenti,nepregatiti in domeniu si nu se lasa de politica.de ce?ciolanul de ros.noi ar trebui sa le-o tragem tare,la vot,dar tu votezi forumul germanilor,ce porcarie.protestele din Bucuresti si alte orase arata trezirea populatiei.sper ca asa sa fie!

Mihai Buzea spunea...

@ ciprian teodorescu: nu zic, poate m-am grabit. dar de ce FDGR e mai porcos decat alte partide?! asta nu inteleg. sigur, as fi preferat sa votez partidul "Mihai Buzea. Toti banii la mine!", dar din pacate nu am avut aceasta posibilitate, din cauza monopolului politic de care vorbeam la punctul 5.
Unde suntem de acord: si eu sper ca aceste proteste sa fie semnul unei schimbari reale de gandire. Adica, nu de gandire, ca p-asta o avem de mult, dar de implicare civila, ca aici e durerea mare. Generatia mea (si a ta) se cam complace in deziluzie, nu ca n-are si motive, dupa o dictatura grotesca, o revolutie furata, sase (parca sase au fost, nu?) mineriade nenorocite si o reforma mimata de aproape un sfert de secol. Dar, cu urnirea generatiei click si decesul (RIP!) generatiei anteniste, poate ca exista inca o sansa. Cum ai spune tu, Ciprian, "Sa ne-auda Dumnezeu!".

ciprian teodorescu spunea...

Mihaie,EL,marele ,ne aude,noi ne facem ca nu si nu,si nu am spus ca-s porcosi;eu nu fac parte din cei 7,4 mlioane,celebra cifra de oameni votanti cica anti-base;recunosc am votat doar in iunie 2012,dar in decembrie nu am mai fost,fiind tare ofticat.dupa ce si-au luat tzeapa,toti astia 7,4 mil,au inceput sa atace pe site-uri,bloguri,internete,injurand pontismul si cacarismul lui crin,insa se vedea de mult ca cei 2 nu sunt buni si utili pentru pozitiiile lor actuale.
daca pica hantenele si rinocerii si justitia o tine tot asa,e ca si cand mi s-ar da oxigen pe Everest,la 7500 metri.

Mihai Buzea spunea...

@ Ciprian Teodorescu: mie nu mi-ar strica o gura de oxigen de-asta nici la 85 de metri altitudine, cat are Bucurestiul! :)