joi, 15 mai 2008

O trista confuzie

Stand eu stramb si judecand drept, ma intreb daca nu am fost prea berbecit in unele dintre posturile anterioare, si mai ales in unele dintre comentarii. Mai exact, se poate sa se fi strecurat o confuzie in vechea disputa “Cum e posibil sa nu crezi?!” vs “Cum e posibil sa crezi?!” (daca imi amintesc bine ce zicea Montesquieu in “Scrisori persane”: “Cum se poate sa fii persan?”, “Cum se poate sa fii francez?” – vedeti, clasicii-s mereu in viata!). Foarte simplu spus, confuzia ar suna “ateu = comunist ignorant”, daca privim dintr-un punct de vedere, si “credincios = sovin ignorant”, daca privim din celalalt.
Sa vedem. Religia comunismului a fost ateismul, sub pompoasa denumire “materialism dialectic”, care nu se stie ce era de fapt, cu exceptia faptului ca nu era bine sa-ti botezi copilul la biserica (“ca te iau astia la ochi”). Evident, erai luat la mai multi ochi daca apartineai alte confesiuni decat cea ortodoxa. In numele acestui ateism al comunistilor, zeci de mii de oameni au fost asasinati in conditii groaznice, unii dintre ei avand parte de torturi incredibile, de neimaginat (“experimentul Pitesti” al anilor ’50 sau moartea in detentie a inginerului Gheorghe Ursu, in anii ’80).
Cei mai multi dintre noi, nascuti intre ’70 si ’80, am inceput sa gandim cu propriile minti abia in anii de dupa revolutie, cand incepuse o febrila incercare de “recuperare”: atunci, dupa ce ne-a trecut febra Shambalei si a pelerinajului in Tibet, am inceput sa descoperim literatura “de rezistenta” a intelectualitatii: Nicu Steinhardt, Emil Cioran, Petre Tutea, oameni ai bisericii ca parintele Galeriu sau parintele Staniloae (au fost si sunt mult mai multi, dar nu ii stiu eu; i-am pomenit pe cei care mi-au venit primii in minte). Toti acesti oameni erau profund credinciosi, iar credinta lor fusese pusa la incercare (cum anume, refuz sa ma gandesc…) de catre comunisti. Forta scriiturii lor a fost si este foarte mare, si puterea de convingere deasemeni, din moment ce talentului innascut s-au adaugat credinta si suferinta. Ei au "formatat" intelectualmente generatia mea, cei intre 30 si 40 de ani, nu prin exemplul direct (noi am fost o generatie complet lipsita de maestri), ci prin literatura pe care au scris-o, prin cartile lor. Respect!
Exista, insa, si cei pe care acesti maestri nu i-au convins. Oricat de bine articulat e scrisul lor, e vorba totusi de un text de interpretare, nu de textul revelatiei, de cuvantul divin, de mesajul trimis de Cineva omenirii. Si aici intervine “divortul” intre cei ca mine (ateii) si credinciosi (crestini sau de alta religie): una e sa fii convins de un comentariu al mesajului, si alta e sa fii convins de mesajul insusi. Oricat de impresionat am fost de argumentatia asupra textului, am vrut sa citesc si textul propriu-zis. Care nu m-a convins. Deloc.
In schimb, multi dintre cei convinsi de comentatori au preferat sa nu parcurga si cartile biblice (sau alte altor religii). Din lene, din frica, din lipsa de timp? Sau toate astea la un loc? Nu stiu, dar acum am pus intrebarea. Astept sa ma conving ca m-am inselat, si ca nu astea sunt motivele pentru care mai nimeni nu citeste Biblia.
Dupa vorba pe care evreii au spus-o neamurilor (“inchinatorilor la idoli”): “Voi credeti in ce nu cunoasteti, dar noi credem in ce cunoastem”. Uite ca se poate spune si “Nu cred in ceea ce cunosc”. Si o spun fara a fi comunist!

50 de comentarii:

bandi spunea...

bre don' jika, da' zi-ne shi noua ce anume nu te-a convins... concret. asha, ca de la ateu la ateu

Mihai Buzea spunea...

domnule, vad ca tu scrii scurt, incerc si eu: "sa nu ucizi" zice Seful cand ii dicteaza tablele legii lui moise, iar lui iosua ii zice "cucereste cetatea si omoara-i pe toti, de la copii nenascuti la batrani grei de zile!". buninteles, trebuiau omorate si toate femeile, plus restul animalelor domestice (nu e remarca misogina, era mentalitatea epocii).
in capul meu, asta e o contradictie. in capul altora mai destepti, are si nume, se chema "contradictia fundamentala a bibliei".
asta e raspunsul pe scurt. raspunsul pe lung e atat de lung c-ar umple o carte de telefoane.

Anonim spunea...

Dand o nara pe aici,sa vad ce mai drumetesti,adica ce mai mananci,bei,agatzi si combati,m-am trezit in plina disputa teologica.Adica,tu cu lectia invatata si manecile suflecate ai chef de-o tranta, iar galeria nu se baga ca o ia pe coaja.Asta a fost acum 2 zile.Nu m-am bagat,ca ma faci franjuri.Intre timp,ciudat,desi nu sant un credincios practicant,tot mai mult am impresia ca ceva in textul tau suna fals,ceea ce nu ti s-a mai intamplat din cate stiu eu.Cred ca stiu si ce.
Te citez;"...de mesajul trimis de Cineva omenirii." C,adica c MARE ,arata respectul tau fata de acel cineva care trimite sau ar putea trimite mesaje omenirii.Acum hai sa luam definitia ateismului din dictionar:
..."respingerea categorica a oricarei credinte in supranatural..."Eu zic ca nu poti respecta ceva ce respingi categoric.
Mihai,tu nu esti ateu.Ca nu-ti place biserica ca institutie bugetara,sau spaga de la admitere la teologie sau spaga de la repartitia la parohie de dupa absolvirea teologiei,sau contradictiile din Biblie,astea deja sint trebi terestre.
Important e sa folosesti majusculele atunci cand trebuie si sa nu incerci sa explici talentul tau la scris prin darwinism si calcul probabilistic.
Auzi,da voi nu mai frigeti nimic p-acolo pe langa Bucurestiul ala al vostru?

Mihai Buzea spunea...

Domnule, este jale mare.
Asa e: nu vrea nimeni sa sara la cafteala cu mine. Sau se teme toata lumea de Uriasu’, sau nu vrea nimeni sa-si puna mintea cu Piticu’. Io sper la prima varianta, dar tare mi-e frica de a doua….
Pe de alta parte, ia sa vedem ce zici mata acia:
- daca textul meu suna fals, vina este a celui care l-a scris, adica a mea. Alta data sa ma-nvat minte si sa scriu clar, ca tara geme de balbaiti.
- am scris acolo cu majuscula ca semn de respect pentru interlocutori. Chiar daca ma apuc sa combat ideile cuiva, atac ideile respective, nu persoana interlocutorului. Plus ca de prea multe ori sunt gresit inteles: am scris “eructatia este mai importanta decat euharistia” si asta a fost luata drept o gluma murdara la adresa religiei crestine, pe cand daca ziceam “e mai importanta pentru mine” nu s-ar fi suparat nimeni. Sa, ma rog, asa cred.
- dictionarele sunt facute de oameni, si ca orice produs omenesc, sunt si ele perisabile. Adica limba evolueaza, iar facatorii de dictionare tind s-o fixeze, s-o incremeneasca, s-o opreasca din evolutie, ceea ce, evident, e sortit esecului. Forma din dictionar a unui cuvant si forma lui din limba vie nu coincid intotdeauna: “desperare” si “disperare”, de exemplu.
- acum, intamplator, definita asta e corecta, desi cam sumara. Daca “supranatural” se refera la incalcarea legilor naturale de catre Cineva, oricine, atunci, da, refuz sa accept supranaturalul. Aproape intotdeauna, supranaturalul asta era “naturalul inca necunoscut”. Acum, insa, tehnicile de investigare ale supranaturalului sunt mult mai avansate decat atunci cand se nasteau marile religii, si d-aia e tot mai putin supranatural pe lume. Si nici religii nu se mai nasc. Nici mari, nici mici.
- pot respecta ceva ce resping categoric. Un lucru pe care-l resping categoric nu are loc in viata mea, dar daca are loc in viata altora, perfect! Simplificand foarte mult, fac o comparatie: nu ma intereseaza reclamele la scutece daca n-am copil acasa. Dar e perfect ok daca tu te uiti la astfel de reclame, cat timp ai un bebelus. Pricepi unde bat? Ma enervez daca tu te uiti la reclame de scutece fara sa ai copil si fara sa fii macar insurat. Ma enervez cand il vad pe Iliescu sarutand pios moastele sfintei Parascheva.
- nici nu vreau sa discut organizarea bisericii majoritare din tara mea. Penibilul absolut. Batrani incaierandu-se pentru apa sfintita. Scene de cosmar de la “pelerinaje”. Nichifor Crainic, absolvent de teologie, povestind in memoriile lui ce prostii se studia in seminar, numai Biblia nu. Asa erau pregatiti pastorii de suflete!
- imi explic indemanarea de a scrie prin faptul ca nu stiu sa fac nimic altceva. Australienii au o legenda faina, cu cangurul care de-abia se misca de lenes ce era, pana cand omul a adus cainele dingo. De nevoie, cangurul a invatat sa fuga si a devenit foarte bun la treaba asta.
- nu e prea corect sa numesti evolutionismul “darwinism”. Ma gandesc ca e un mod rusesc de exprimare, asa cum eram invatati sa spunem “hitlerism” in loc de “nazism”. Darwin a fost doar unul dintre foarte multi. El a devenit celebru nu atat pentru opera lui (daca era doar atat n-auzea nimeni de el, cum se intampla cu imensa majoritate a oamenilor de stiinta, care traiesc si mor anonimi, in afara breslei), cat pentru c-a avut curaj sa spuna ce gandeau toti, dar nu spuneau, de frica ostracizarii.
- in materie de gratar, ai perfecta dreptate: ne-am ramolit de tot. Cei care au masini au inceput sa nici nu-mi mai raspunda la telefon, ca nu cumva sa-i scot din casa si din fata televizorului!

bandi spunea...

1. d'accord la faza cu dictionaru, sa mai lucreze ashtia la definitii ca nu mai intelegem ce spunem :)
2. d'accord si la faza cu respectul, nu ne cacam in zeii altora, chiar daca sunt p-afaristi
3. d'accord si cu dispretul fata de manifestarea religiilor, cazuri concrete in famelie, surori care la 80 de ani se injura pe scarile bisericii la iesirea de la slujba :))
4. d'accord si cu dispretul fata de fetzele religioase, nu se poate sa ii spui nashului care a cotizat modest "da' ce don'le, suntem la frizer?...". exista si varianta mai eleganta "de la d-zau mai mult, de la pamantei mai putin...". corect? si exemplele pot continua

Anonim spunea...

de ce ai scos postul cu geamanul? rusine!

Anonim spunea...

unde e lauda aia penibila, mai Gika? ca se vorbeste ca nu-ti mai incapi in pene. felicitari, da' eu zic ca tu faci aici un blog, nu un CV. avem noi timp sa ne prindem ca, de fapt, tu esti un baiat capabil.

Anonim spunea...

d-le buzea, nu asta ne-a fost intelegerea!!! de acum inainte, orice vei posta voi lua cu copy-paste, ptr ca in cazul in care iti vei sterge un text ca cel in care te laudai precum o vadana care zice ca-i virgina, eu , obligat fiind de considerente deontologice, il voi posta ca si comentariu la orice noua postare de-a dumitale. sunt dezamagit din postura de admin dar si de fan, te rog sa te explici !

Anonim spunea...

d-le buzea, am reusit totusi sa salvez replica geamanului dumitale. credeam ca glumeste, descopar doar ca te cunoaste: dansul sustine ca dumneata esti doar un filosofo-kokalar: http://www.youtube.com/watch?v=IKnw3RB7FNU

Mihai Buzea spunea...

Trupei de oameni mici, gemeni, admini, "un amic", etc, am a le spune atat: NU EU am scris postul ala cu fratele geaman! de ce nu vreti sa intelegeti? Frati-miu geaman l-a scris! Of, cat o sa mai am de suferit din cauza acestei tragice confuzii?!
Pe mine ma stiti modest, cinstit, sfios si la locul meu. Ajut batranele sa treaca strada, cedez locul in metrou, nu sparg seminte pe strada, ies la dezapezit, la maturat strada, la adunat chistoace, etc. Ala, numai rele face si numai la alea-i bun.
Ergo: nu va mai lasati manipulati. Fiti destepti, ca tara geme....!

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=IKnw3RB7FNU -se potriveste si credeti-ma , e vorba de geamanul meu

Anonim spunea...

lasati-l in pace pe misu, ce daca se lauda, are cu ce!!! :

http://www.catavencu.ro/redactor.php

Anonim spunea...

mai fan-fun, ti-ai luat plasa. nu te-ai desteptat destul (daca aveai cum), precum te-a sfatuit bloggaru' nostru.
geamanu lu' Gica are cu ce sa se laude.
pe Gica il cunosc eu, si, in afara de parul de pe piept, aura inseparabila de mujdei cam cat sa acopere cam 3 etaje si mustatza inconfundabila (prea singura miscatoare la betzie) nu prea are cu ce sa se laude. A, sa nu uit, si cu o poza cu Bahmutzanca. Sau ala era tot geamanu'.

Anonim spunea...

Gika, nu-i baga in seama. Asta este rautate specifica celor din Romanica.

Mihai Buzea spunea...

@geamanul: da-ti linkul ala la resapat, ca nu se deschide neam!
@fun-fun: dau o damigeana!
@bandi: ziceai ca esti om discret... bine! Lasa c-o sa mai ai nevoie de abilitatile lu' baiatu'!
@u'om: poza cu bahmu era tot cu geamanu', de cand era mai mic. usturoiul alunga piaza rea, ar trebui sa consumi si tu, stii de ce! par pe piept n-am, dar astept sa-mi creasca. la betie, mustata se misca pentru ca fac eforturi gigantice de a ma controla si de a nu izbucni intr-un ras homeric, cand te aud debitand asemenea aberatii - lasa ca stii tu care!
@oteru: micimea unei natiuni nu e data de teritoriu sau de PIB, ci de oameni. Partea buna e ca pot spune: iata, prietenii mei sunt romani verzi!
@admin: vezi ca "geamanu" ti-a ciordit minunatul link de youtube. paguba-n ciuperci, ca tot nu merge!

bandi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=IKnw3RB7FNU merge,si mai nou te si reprezinta, ia-l cu copy-paste si vei vedea. cel putin la noi in civilizatie merge, la voi in Romanica poate nu. d-aia nu ma intorc in mocirla asta de Romanica, copulata de satbatici!!! in rest , desi mi-e rusine de tine ptr postarea de aseara cu geamanul (de, nu stiu de ce ma mir, si tu traiesti in Romanica, nu puteai fi mai dez-salbaticit decat amicii tai de 1 eurocent valoare), iti urez ca pe vremuri: fi tare ca fieru, iute ca otelu (adica eu, care iute fiind am plecat din mizeria asta de Romanica)

Anonim spunea...

vrem postarea de ieri cu geamanu!!!!! "nu-l vrem pe petre sa ne reguleze, il vrem pe misu sa ne logheze !!!!

Mihai Buzea spunea...

Domnilor!
Ce e aicia, bar de negri? Lasati-l dracu' de geaman!
Doamne, iarta-ma, c-am ajuns sa-l iau pe necuratu-n gura in sfanta zi de joi!
Uite unde m-ati adus, cu obsedelile voastre!

Anonim spunea...

Buna ziua, buninteles, bunaoara, sintetizand principiile empirismului dihotomic, afirmatia confrm careia natura, dar mai ales chintesenta fenomenului existentialist ce ar conduce catre limitele paroxismului agnostic putem afirma ca omul continua inexorabil sa descifreze runele naturii acumulând o cât mai mare cantitate de detalii si... atât; de fapt, un asemenea om nu ajunge decât în preajma unui substrat de la care ar trebui sa înceapa reflectia; însa, absorbit întru totul de sârguinta în fata detaliului, abia în afara stiintei viata îi aminteste de omul al carui cadavru, reîntorcându-se în pulbere, contribuie sa se mentina solul.

Daca nu m-ati inteles, sunteti doar niste inculti din Romanica, va rog sa parasiti blogul meu ptr IQ-ul nu va recomanda, daca nu, ma vad silit sa ma mut la Otelu in civilizatie.

Sunt negru de suparare, de aceea, semnatura mea, "misu" , va fi de culoare neagra, e in consonanta cu sufletul meu. Adio, va las cu geamanul meu.

Anonim spunea...

Gica, nu te uita in stanga, nu te uita in dreapta, tu ia-o-n fatza, ca calu'. tine-o tot asa si sa ne mai anunti cand apari la lista de redactori pentru urmatoarele reviste:
- Baby (cand te-oi maturiza sexual)
- Cainele meu (cu Saddam)
- Hustler (cu pictorial)
- Can-Can (cu fusta si sarutandu-te cu Bandi, sambata, la Ghei fest)

Anonim spunea...

Gica, ce ai cu bietul u'om. ce ti-a facut? Nu am scris eu. nu stiu nimic.

Mihai Buzea spunea...

Dragii mei, de va deranjati sa scrieti sub acoperire? Ati ramas cu obiceiuri d-astea din tristul fost regim? Indiferent pe cine-ati turnat atunci, faptele s-au prescris demult. Nu mai fiti speriati, iesiti si voi din caverne, nu mai e nici un bau-bau care sa va pape. Hai, curaj, ca va trece tremuriciul pana va-nsurati!
Pe de alta parte, chiar si pitulati sub fustele anonimatului, incercati sa scrieti, daca nu inteligent, macar coerent. Nu e usor sa fii amuzant, stiu asta de pe propria mea piele, dar cand te tot scremi si nu-ti iese nimic produci mila. Si e pacat. Decat sa ajungi cu mana-ntinsa la mila oamenilor, mai bine te-apuci sa-ti imperechezi ciorapii. E mai cu mult folos.

Anonim spunea...

da' ce, la tine misu nu e acoperirea ta??

Anonim spunea...

bine Gica, sunt eu Paun.

Anonim spunea...

Acu' ca te-ai prins, nu mai are haz.
Octi

Anonim spunea...

Suntem noi, fratzii Marinarii. Marinaru si Marinareasa

Anonim spunea...

Iar eu acum am scris doar a 3-a oara. Cum ti-ai dat seama?
Octav

Anonim spunea...

Nu te supara pe noi.
Alergatorii de la maraton

Anonim spunea...

mirescu sunt si sunt suparat ca nu esti stelist de-al meu

Anonim spunea...

aaa.., te-ai prins ca scriu din brasov!!! ok, recunosc, sunt crisanu

Anonim spunea...

Gica,

scuze, dar m-am semnat din greseala ca si Gutzu.

Tavi din Galati

Mihai Buzea spunea...

Domnilor, abandonez!
Admit, imi sunteti superiori ca numar si organizare, ca sa nu mai zic ca acoperiti o larga zona geografica. Sunt eu cel care sunt, dar nu pot fi ubicuu! Si nici Neo nu ma aflu, sa stau la cafteala cu o gradinita intreaga de Smith!

Anonim spunea...

Sunt eu uander uman. Fii omul meu paianjen

Anonim spunea...

Auzi bai Neo, vezi ca-ti dau un bip. Sa nu raspunzi!

Anonim spunea...

Nu va mai certati mai! Sunt atatea femei care asteapta sa fie futute si voi va certati ca chiorii.
Vali

Anonim spunea...

Domnilor, va rog frumos. Nu admit folosirea cuvintelor obscene la mine pe blog.
G.

Anonim spunea...

Aloooooo! Va rog sa nu ma bagati pe mine in gasca de suporteri ai gruparii fara nume.

Anonim spunea...

Mihai,
Constat cu stupoare ca exista atata rautate la prietenii tai. Totul se trage de la poza aia publicata de nemernicii aia de la Catavencu. Lasa ca are Silviu ac de cojocul lor. Pe de alta parte, nu pot sa neg momentele minunate petrecute impreuna pe vremea studentiei.

Anonim spunea...

draga Adriana, treci in p***izda m**a-tii acasa sa hranesti copilu si ciuaua.
bai prozatoru' p***ulii, lasa-ne dracu' cuplu-n pace.
Tata lui Minimus

Anonim spunea...

Ce oameni rai. Gika, cand te mai fac un biliard? Vorbim pe maine.
Danel

Anonim spunea...

Domnilor,ce se intampla mai nou pe blogu' asta nu vezi decat pe OTV,cand sant acolo Vadim cu Gigi in acelasi timp.Si be mic,daca tot il cunoasteti cu totii personal pe Mihai,invatati-ma si pe mine cum sa-l invit la o bere la Cluj si sa accepte.

Mihai Buzea spunea...

@ cristi: pai trec oricum vara asta, ca am business prin Cluj. Numai sa ne sincronizam cu timingul, ca am de dat berea aia, o data, Berile, a doua oara, si de discutat conditiile, a treia chestie. Conditiile de colaborare, evident, ca doar vorbim pe bani, nu pe seminte!

Anonim spunea...

M-am scos. Sper sa te tii de promisiune si sa ma imbeti din beri. Te astept la Cluj. Sa ma anunti cu cateva zile inainte ca sa stiu sa nu imi fac planuri.

Anonim spunea...

Nu trebuie sa-l bagi in seama pe Prigoana. Este foarte gelos. El nu intelege ca relatia dintre noi s-a terminat in 91 (daca nu ma insel).
Apropo, tu tot trupul ala de atlet il ai? Sau te-ai ingrasat.Imi aduc aminte ca erai un tip sportiv.
Poate ne vedem si noi odata sa ne depanam amintirile.

Anonim spunea...

sa o aduci si pe adriana la cluj.
va astept cu un alai de unguri beti.

Anonim spunea...

@mihai:super.da un semn pe mail cand se apropie clipa.N-am inteles nimic la faza cu banii,dar n-are importanta .
@cristi:dom'le,in general le zici bine.
@cristi:dom'le,taca-tzi clantza !Ba papagalu' lu' peshte,tu vrei sa ma aduci la sapa de lemn?

Anonim spunea...

Laba la primarie. Moarte poponarilor! La naiba!

Anonim spunea...

Atentie la neatentie! Nu dispera Oterule. Samoila e cu ochii pe tine!

Anonim spunea...

Daca nu-mi lasi nevasta in pace iti rup cocoasa.