luni, 12 mai 2008

Recursul la autoritate

N-am epuizat subiectul! Ce, credeati c-ati scapat doar cu atat?!
Am tras cu urechea la o discutie intre doua colege: se contraziceau pe nu stiu ce chestie (ceva profesional, oricum), si-am bagat de seama cum argumentau. Fiecare era convinsa de dreptatea ei, dar cum si-o sustineau? Aici e chichirezul!
“Eu sunt” si “Stiu de la…” (numele sursei, de obicei cineva renumit), astea erau argumentele principale. Exotic, neh? Adica, in loc sa-mi sprijin punctul de vedere cu ceva concret, eu invoc autoritatea cuiva! A mea (“Eu sunt manager, deci am dreptate!”) sau a altuia (“Asa a zis profesorul Jenica, deci asa e!”); pai ce treaba-i asta, domnule? Ramanem la “Magister dixit!”, ca aia micii? Bine ca nu recurgem la “infailibilitatea papala”, daca tot suntem p-aici!
Hai sa ne imaginam ca asistam la o disputa intre Papa de la Roma si Nicolaus Copernic, bietul. Zice Papa: “Pamantul e in centrul sistemului solar! Da’ stii de ce? C-asa zic eu, Papa, locotenentul lui sfantul Petrea! Tu cine esti, ma, de vii in fata mea si casti pliscul…?”. “Pai, sfintia voastra, eu”, ar zice Copernic, “sunt Nicolae Copernic, sarac lipit, batran si bolnav, de profesie preot de tara intr-un satuc din Polonia, nu stiu daca ati auzit de ea… Si zic ca Soarele este in centrul sistemului solar, iar asta o pot demonstra prin calcul!”. Dupa stilul “recursul la autoritate”, ar trebui sa-i dam dreptate Papei, neh?
My point is: n-are nici cea mai mica importanta CINE vine cu un argument. Ceea ce conteaza este argumentul. Degeaba ma ascund dupa fustele lui Petre Tutea sau ale altui greucean, atunci cand n-am dreptate, n-am. Degeaba ma infoi cu chestii de genul “Da’ tu cine esti, ma, de vorbesti?”, nu prostesc pe nimeni (poate pe cetatenii din agricultura, desi ma indoiesc). Degeaba imi invoc statutul (sau studiile, sau varsta, sau profesia, sau mustata): cand sunt aiurea cu drumul, nu conving pe nimeni. Poate doar sa ma mint singur.
Eleva mea Timeea m-a corectat: “Dom profesor, nu se pronunta “giant”, se pronunta “giaiant”, nu va suparati!”. M-am suparat ca un papagal si i-am raspuns: “Ba se pronunta cum zic io, ca aici io sunt prefesorul, nu tu!”. Penibil. Asta a fost acum zece ani, dar tot imi e rusine. De atunci am incercat sa ma las de sportul asta, al “recursului la autoritate”, dar sunt nu sigur c-am si reusit. Vad, insa, ca sunt destui care n-au reusit!

8 comentarii:

Anonim spunea...

de ce ai scos textul cu geamanul? rusine!

Mihai Buzea spunea...

Draga Admin,
sunt eu, fratele geaman al lui Gika (al Gikai, daca tii neaparat). Vad ca imaginatia ta e zburdalnica numai la vanat meschinarii, in rest nu te-ajuta mai deloc, sa bagi si tu un comentariu pe subiect, ceva, orice...

Anonim spunea...

d-le buzea, eu vanez meschinarii ptr ca le gasesc postate, sunt de vina?? te rog sa repui textul cu pricina (despre geaman) ptr ca cei 98000 de cititori ai tai sa-si dea cu parerea. va multumesc.

Anonim spunea...

am citit la postul "o trista concluzie" explicatiile dumitale neconvingatoare. iata totusi cum umanitatea se mai imbogateste cu o dedublare celebra: dupa dr jekyll si mr hyde, dupa becali si o oaie, apare in forta pe firmament si buzea si geamanul. (recunosc , e si cazul meu, de fapt eu sunt avocat dar ma mai dedublez uneori in admin!!). voi oferi explicatiile tale ptr ca cei 98001 de cititori sa-si dea cu parerea (in speciali despre faptul ca la final le recomanzi sa nu mai fie prosti!!) :

"Trupei de oameni mici, gemeni, admini, "un amic", etc, am a le spune atat: NU EU am scris postul ala cu fratele geaman! de ce nu vreti sa intelegeti? Frati-miu geaman l-a scris! Of, cat o sa mai am de suferit din cauza acestei tragice confuzii?!
Pe mine ma stiti modest, cinstit, sfios si la locul meu. Ajut batranele sa treaca strada, cedez locul in metrou, nu sparg seminte pe strada, ies la dezapezit, la maturat strada, la adunat chistoace, etc. Ala, numai rele face si numai la alea-i bun.
Ergo: nu va mai lasati manipulati. Fiti destepti, ca tara geme....!"

Anonim spunea...

d-le buzea, chiar si asa sa fie, adica in lipsa dumitale sa fi postat geamanul, consider ca e chiar mai rau!! adica d-aia a facul d-l iliescu revolutia din decembrie, ca dupa 19 ani sa asistam din nou la cenzura??? eu ma opun din calitatea de admin, te rog sa repui postul ptr a avea si geamanul dumitale dreptul la replica, traim intr-o societate democratica, nu? eu vreau sa cred ca administrz un blog democratic si nu unul dictatorial. te rog sa iei masuri d-le buzea. multumesc.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=IKnw3RB7FNU -se potriveste si credeti-ma , e vorba de geamanul meu

Mihai Buzea spunea...

Draga domnule Admin,
va multumesc pentru grija materna, de closca feroce, cu care aveti grija de micile mele scapari deontologice. Este tragic ca numai astea va intereseaza. Nu am vazut nici un comentariu pertinent de-al dvs in legatura cu un alt subiect; ba, sa nu mint, episodul "bahmu" v-a retinut o clipa atentia.
Ceea ce fac eu nu este cenzura. Se cheama "reconsiderare" a unei decizii anterioare. Pentru a intelege mai bine ce vreau sa spun, va recomand carticica "Despre limita" a lui Gabriel Liiceanu,
partea "Incremenirea in proiect". Va va fi de folos in multe privinte, va asigur. Daca, totusi, nu... atunci va dau eu banii inapoi pe carte. Dealtfel, ar fi si pacat sa ramana un exemplar in mainile cuiva care nu are ce face cu el.

Anonim spunea...

te rog sa-ti reconsideri reconsiderarea, reposteaza textul cu geamanul tau, ce naiba!