joi, 12 iunie 2008

Căderea din rai

Pentru ca una din functiile scrisului, indiferent de suportul sau, e de a nu permite uitarea, tin sa va aduc aminte o treaba care era enorm de raspandita pana acum vreo zece ani, si care de atunci a tot cazut in uitare, iar de vreo cinci ani incoace ai zice ca nici n-a existat: caderea in cur. Varianta locala a caderii din rai.

Treaba asta se intampla cand un romanas de-al nostru, crescut in comunismul cel de toate zilele, ajungea sa calatoreasca “afara” (termen extraordinar de gras in semnificatii, vorbim mai incolo) si se intorcea “cazut in cur”. Simptomul cel mai evident era caramida: te invita la el si-ti punea un brate o caramida de fotografii, care de care mai prost facuta (de obicei, el in fata unui monument oarecare), pe care tu, era de presupus, urma sa le admiri. Daca individul era mutalau, la asta se reducea toata “primirea” lui (buninteles, nici prin cap nu-i trecea sa umble si el la damigeana!); daca avea darul vorbirii (sau ma rog, credea el ca-l are...), te tinea intr-un monolog de ore si ore, dezlanat si idiot, centrat pe urmatoarele idei:

a) tara asta este de cacat

b) “afara” este extraordinar de nemaipomenit

c) romanii sunt un popor de babuini (cu exceptia vorbitorului, evident)

d) ma pis pe Romania, si cu asta am incheiat discutia

In nevinovatia mea, ca un caine turbat, ar fi trebuit sa ofer contra-argumente acestui tip de monolog, dar am tacut. Nu merita sa deschid pliscul, clar. Ma gandesc totusi ca merita sa vars din mine acum, altfel plesnesc:

a) de cacat a fost regimul comunist (1946 – 1989) din tara asta, ca si cel neocomunist / national-securist (1989 – 2004); “tara”, ca atare, e o tara europeana obisnuita (din plutonul doi, buninteles), peste care a venit ciuma asiatica: turca, in secolele 17 si 18, si rusa, in 19 si 20. Ca ultima forma de prezentare a ciumei s-a numit “comunism”, asta e un simplu ambalaj.

b) “afara” inseamna trei zone: Europa de Vest, America de Nord, Australia & Japonia. Atat. Restul lumii nu e nici un “afara”. Desi peste tot sunt vitrine stralucitoare, numai in aceste trei zone prospere nu se prea vede saracia si munca grea. Un roman refuza sa le vada fix p-astea, ca le stie prea bine de-acasa. Daca le vede, nu mai cade in cur. Or, exact asta vrea el sa faca.

c) romanii nu sunt un popor, sunt doua popoare (prin “romani” inteleg, evident, vorbitorii de romana ca limba materna): cei educati si cei lipsiti de educatie. Celor educati nu le-a convenit comunismul, cu toate astea cei mai multi provin din familii de “tehnicieni” comunisti (cazul celor mai multi dintre noi), asa ca discursul lor politic e destul de nesincer; celor ne-educati le-a convenit comunismul, care le dadea totul moca, si care ii oprea de la a face comparatii (intre ei si cei capabili de munci intelectuale): tipici pentru astia erau “chelnerii” si “aprozaristii”. Da, romanii ne-educati erau si au ramas un popor de babuini, corect. Dar atata timp cat nu babuinii conduc, romanii sunt un popor la fel ca orice popor european (din plutonul doi, buninteles).

d) daca intr-adevar te pisi pe Romania, atunci emigrezi si inchei discutia pe bune. E una dintre optiunile oricarui om din lumea civilizata, nu e nimic exotic in asta. Daca, insa, ramai aici si-mi faci mie creierii prastie cu monoloagele tale, atunci se schimba calimera.

Acum, pe masura ce tot mai multi romanasi calatoresc, parca vehementa “caderii in cur” s-a mai diluat. Parte dintre ei au vazut pe ce se bazeaza prosperitatea din “afara” (adica au pus acolo osul la munca si s-au lamurit), parte au ramas aici si s-au imbogatit, parte au emigrat de tot si s-au integrat complet, parte au emigrat complet si nu s-au integrat (astora le este foarte sete, mereu dau peste ei sub mesele din Vama Veche), parte au ramas aici si au cazut in fundamentalismul ortodox, parte au ramas aici si au cazut la darul betiei.

Astia tin bloguri.

10 comentarii:

Anonim spunea...

nedumerirea mea e legata de faptul ca toti se dau uimiti de cita curatenie e la altii si minca seminte care ateriyeaza pe asfalt chiar in timpul conversatiei sau uimirii. m-am intors in 97 din motive "independente de vointa mea" si tot ma simt in excursie. problema nu e cum e inafara romaniei, ci de ce lucrurile alea bune de acolo nu poposesc si aici.

Mihai Buzea spunea...

@uhitto: nene iancule, ajung, da' incet. chestia cu semintele m-a izbit si pe mine, la coada la vandut sticle goale (prin '90): un domn spargea seminte si zicea ca "numai prostii au ramas in tara asta, oamenii destepti au plecat!". Desi domnul respectiv mirosea puternic a vodca, el se vedea probabil ca facand parte din a doua categorie, a "oamenilor destepti" si se considera pe picior de plecare (emigrare).
Te simti in excursie din '97 incoace; eu atunci terminam armata si ma intorceam intr-o lume in schimbare accelerata (asa o vedeam eu): cazuse Iliescu, incepuse "reforma", etc. Acum mi se par minore schimbarile de atunci, dar atunci nu mi se pareau. Un lucru stiu sigur: lumea romaneasca de acum (urbana, cel putin) este incomparabil mai putin violenta ca cea de acum 20 de ani; imi amintesc cum traiam scufundati pur si simplu in agresivitate, era aerul pe care-l respiram, era viata, in tot ce inseamna ea "neprevazut", etc. Eram niste animale bolnave, asta eram. Oricate seminte am scuipa acum, suntem mult mai aproape de statutul de "fiinte umane" decat atunci.
Ergo, lucrurile alea bune poposesc si aici. Dar mult prea lent, fata de nerabdarea noastra.

Anonim spunea...

Uhitto, keep walking. Continua-ti excursia.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
cristi spunea...

bai uhitto, ejti tare prost.
mai rau decat in postul trecut sters de amin.

cristi spunea...

Imi explica si mie cineva ce naiba se intampla?comentariul precedent nu este pus de mine!

Mihai Buzea spunea...

domnilor, sa limpezim borhotul!
daca tineti neaparat sa scrieti pezevenchenii, treaba voastra. toti cei care vor sa stie cine anume a postat un anumit comentariu sa acceseze numele respectivului, si ajunge in profil. iar acolo e foarte clar daca e vorba de un comentariu veritabil sau de impostura.
va multumesc pentru atentie.

bandi spunea...

bre nea mishu, nu ne povesteshti shi noo astora, "baetzi deshteptzi", cum a fost in armata?...

shi poate readuci shi postul cu geamanul

cristi spunea...

Uau!Mihai ,chiar ai facut armata?un filolog in armata romana?Nu scrii o carticica despre asta? ce carte...Un raft de biblioteca se poate umple cu pataniile unui poet prin armata socialista.Svejk e pui mic pe langa potentialul tauApropo,ai fost si in permisie sau ieseai din unitate numai cu mitraliera in spinare?Ah,ce memorii ar iesi...

Mihai Buzea spunea...

@cristi: a aparut deja o carte cu texte mult mai bune decat as putea scrie eu:
Racani, pifani si veterani
(Cum ne-am petrecut armata)
rasul lumii,
Volum coordonat de Radu Paraschivescu

cinstea m-ar indemna sa v-o recomand cu caldura: e o carte exceptionala, razi cu lacrimi, de multe ori amare. dar eu nu sunt om cinstit, sunt o jigodie geloasa ("jalousie de metier"): nu cumparati ba aberatiile lu' toti prostii, asteptati pana scot eu volumul doi! No, ase!