joi, 7 ianuarie 2010

Pyramus şi Thisbe


Băi, deci iar am fost la teatru! Ce să mai, o să mă fac teatrolog, că văd că e la modă: care cum rămâne şomer se face fie teatrolog, fie blogolog, fie filmolog, de nu mai poate omul să-şi sufle nasu-deşte fără să nimerească mucii pe câte un prostolog d-ăsta. Care te mai dă şi-n judecată, de-ţi ia şi cămeşa dupe tine! Ia să fac şi io aşa, cine ştie, poate mă-mbogăţesc din procese, că, slavă Domnului, avocaţi ştiu destui!

Şi mai cu seamă avocate…

Revenind la oile noastre, adică la piesa de teatru la care am fost, pot pentru ca să zic că nu-mi pare rău după banii de bilete. Pyramus şi Thisbe e o montare foarte ’oaţă făcută de Dabija la Teatrul Odeon (în care eu n-am mai intrat de ani şi ani, nu ştiu de ce, că doar e în buricul târgului, nu ca Teatrul Giuleşti sau Teatrul Masca). Am râs de m-am spart, am băgat şi ceva informaţii noi la căpăţână (bunăoară, de unde anume a scos regizorul din pălărie un astfel de text?! Că e Shakespeare curat, totuşi neam de neamul meu nu auzise de el!), am amirosit oarecum şi ce înseamnă postmodernism în teatru (nu că acum aş ştii să explic, dar orişicum), şi am primit şi laude de la oamenii pe care-i cărasem după mine (mai ales de la acest legendar Dănel): “Bravo, bă urâtule, te pricepi la piese, mă!”. Nu ştia, sărmanul, că eu luasem biletele la plesneală, neavând habar de nimic în legătură cu piesa asta: a fost singura piesă la care am mai găsit bilete, în rest n-am prins nici cotoare!

Acuma, eu zic să vă duceţi să vedeţi, şi dacă nu v-o plăcea, aveţi dreptul să m-alergaţi cu picioare-n cur toată Calea Victoriei, de la Splai până la Guvern. De povestit nu vă povestesc nimic, că au făcut-o deja alţii mai deştepţi ca mine: Alice Georgescu în Dilema Veche, Iulia Popovici în Observator Cultural, ba chiar şi toanta de Ileana Lucaciu pe blogul ei personal (trebuie s-o scuzaţi pe madam Lucaciu, că-i ardeleancă nu numai în nume, dar şi în spirit: are sensibilitatea unei curci şi umor cât o piatră de pavaj), unde mai găsiţi şi alte năstruşnicii, ca de exemplu faptul că i-a plăcut Leonce şi Lena! Ce să mai zici, multă lume necajită…

Da’ la Pyramus şi Thisbe să mergeţi neapărat!


p.s. Poate vreţi să ştiţi unde merg data viitoare? La Teatrul Evreiesc, mă, fost “Baraşeum”! Da’ ştiţi de ce? Că n-am fost niciodată acolo, de-aia!

Ce ziceţi, îl iau şi pe Julius… ?!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Bai nashpa turizm! Dupa ce ca nu dai la nicu un credit la aia care au fost cu ideea, mai si chiuleshti la documentare! Pai Pyramus si Thisbe nu e o piesa de sine statatoare a lu Shaky Spears! E piesa in piesa...adica in Visul unei noptzi de vara apare o secventza cu niste trubaduri pierdutzi in padure care repeta piesa asta... Deci acuma intelegi cat de post - postmoderna erea?? Si la Evreiesc sfatuiesc big time!! Si la teatrul tineretului din Piatra Neamtz, daca ai sange-n tine! Hai, straduieshte-te mai mult!

Mihai Buzea spunea...

@ anonymous: bai anonimule, usor cu pianul pe scari! cine a fost cu ideea, ma, cine, pot pentru ca sa stiu si eu?!

oha, ca io am fost cu ideea, ca bananaiam din teatru-n teatru si nu gaseam bilete, si pana la urma am gasit la Odeon, manca-l-ar tata pe el!

n-am chiulit, ma, la nici o documentare, ce-ai? da' nu era sa repet si eu ca papagalul ce zicea fetele alea de le-am bagat de hyperlinkuri in post, alde Alice, Iulia, madam Lucaciu! ce, crezi ca io sunt latracul lor, sa zic si io dupa ele, ca le clasa a treia, "copii, repetati dupa tovarasea versurile de la cantecel!".

bai, putin respect pentru valori, pai ce mama dracului!

in materie de postmedernism, tu carevasazica esti foarte mare om ca te scobori pana la nivelul meu ca sa-mi explici ce-i aia. ma rog, explici si tu cum poti, ca prea multe nu poti. oricum, laudabil efortul tau altruist. sau te pomenesti ca acum astepti o damigeana pentru asta...?!

la Evreiesc ma duc, n-ai frica. la Piatra Neamt nu garantez, ca am auzit ca absolventii de IATC numesc "kamciatka" Teatrul Tineretului, si fug de el ca dracul de tamaie. in plus, afara de Bogdan Asaftei, care este intr-adevar cineva, eu unul nu cunosc vreun alt produs de valoare din orasul ala.

mai degraba am s-ajung in Targu Neamt (ala oras!), ca cica acolo sunt fete frumoase.

bahtalo!

p.s. si un salvamont din Piatra Neamt era sa-mi si dea omorul al mare sus pe Durau, ca cica de ce "m-am luat" de sfintii parinti de la schit. profund injust, ca eu nu ma luasem de ei, le-am zis doar ca sunt "porci spurcati" pentru ca s-au oplosit in rezervatie ca pe mosia lor.
da' cat de destept poate fi un salvamontist....?!

Anonim spunea...

Salut. Dar cine e Bogdan Asaftei asta? Ce a facut de e cineva? Ma lamureste pe mine careva?