vineri, 21 mai 2010

Mongol


Alt film rusesc din noul val (patriotism, recuperarea istoriei, montare grandioasa, viziune relativ obiectiva, etc), de data asta din 2007 ("Amiral" e din 2008). Nici asta nu-i rau, desi nu e totusi nu se ridica la nivelul celuilalt: da' sa fim cinstiti, epoca lui Genghis Han e mult mai putin documentata decat perioada 1917-1922! Adica Serghei Bodrov isi poate permite un scenariu oarecum mai fantezist decat Vladimir Valutsky (scenaristul lui "Amiral"). Pe de alta parte, nici protagonistii (Tadanobu Asano - Genghis si Khulan Chuluun - nevasta-sa) parca nu sunt chiar-chiar la nivelul lui Khabensky si al Boyarskayei. Bine, si jocul cerut de scenariu e altul, mai putin rafinat, mai dur.

Observatii: filmul e in mongola, nu in rusa; Asano si Chuluun nu sunt rusi (el e japonez, ea e mongola); filmul n-are nici o aluzie la istoria rusilor; sunt si scene de lupta, dar am impresia ca accentul cade mai mult pe peisaje, pe "aerul" Siberiei de Sud, decat pe filonul istoric (altfel bine respectat, pe cat a fost posibil).

Concluzii: daca nu sunt eu total nebun sau un visator incurabil (vanator de cai verzi pe pereti sau "maturator de praf de stele"), atunci filmul asta e un simptom al unei tendinte rusesti. As zice ca tendinta asta, despre care admit c-as vrea foarte mult sa fie viabila, e-un fel de "Drang nach Osten" rusesc. Adica rusii s-au prins ca in loc sa continue sa se screama sa rusifice Europa (care, fiind facuta popoare mai avansate decat rusii, nu vrea deloc sa fie rusificata), mai bine sa rusifice de-adevaratelea Siberia (ale carei etnii sunt mai inapoiate decat rusii). Nu ca pana acum Moscova s-a jucat; dar a zis ca se extinde pe trei fronturi, in vest (spre Europa), in sud (spre Oceanul Indian), in est (spre Siberia). Si n-a mers. Europenii nu i-au vrut pe rusi, pe care ii considera inferiori; rusii nu puteau sa creada asa ceva, dar in 1989 a devenit orbitor de clar si pentru ei. Cand au luat-o spre Ocean, iar s-au impotmolit: in 1979, in Afganistan. Nici tarile-tinta (Afganistan, Iran, Pakistan) nu i-au vrut pe rusi, considerandu-i inferiori (de data asta, din motive religioase).

In schimb, popoarele Siberiei, ramase neinfestate de Islam sau de europenitate, ar putea fi marea sansa a Rusiei. Nu stiu, poate. Dan Pavel, de exemplu, crede ca nici vorba de asa ceva, ca treptat vor dori si ele desprinderea de imperiul rusesc. Si asta e un scenariu posibil. Pe care, evident, si creierele ganditoare de la Moscova il au in vedere.

Filmul "Mongol", ca mijloc de manipulare, e unul din mijloacele de contracarare unui asemenea scenariu. Macar din acest motiv, si tot e un film care nu trebuie scapat.

Niciun comentariu: