marți, 1 iulie 2014

Evita

Poate nu stiti, dar una dintre treburile mele de capetenie, in rol de copilot, este acela de a "trancani". Asta inseamna sa insailez lungi discursuri apropo de nimic, despre diverse subiecte care-mi trec atunci prin cap: care bere da cea mai usoara mahmureala, ce-are de gand Putin in continuare, de ce este necesar sa studiem istoria Paraguayului, daca Mircea Cartarescu obisnuia sau nu s-o bata pe Cristina (prima lui sotie), care-i diferenta dintre pesterile vii si cele moarte, cauzele schismei dintre siiti si sunniti, de ce New Yorkul pute, care-i etimologia englezeasca a cuvantului "pupaza" (hoopoe), daca nevasta amiralului Nelson era lesbiana pe bune sau fake, ce e ala "armagnac" si multe altele.

Uneori, insa (foarte rar!) sunt pus sa raspund la intrebari precise. De obicei, o scald, dar de data asta am fost lasat in offside astronomic, la intrebarea (intentionat imprecisa), "Auzi, da' care-i chestia cu Evita, nevasta lui Peron ala?". Am incercat sa deflectez, concentrandu-ma pe enigma naturii dictaturii peroniste (adica, daca a fost de stanga sau de dreapta), dar n-am scapat: "Lasa vrajala, zi de Evita!". Din pacate, nu m-am descurcat, iar povestea Evitei a ramas nespusa.

Azi, documentandu-ma, iata peste ce dau. E vorba de poza de sus, cu sotii Peron (doamna este Isabel, urmasa Evitei in patul dictatorului) si cu sotii ailalti, pe care ii stiti. Pe care ii mai stiti, sper!

Tema pentru acasa: cititi-i aici viata Evitei, ca merita, din toate punctele de vedere. Bonus, iata o poza a ei din august 1943, cand nu era inca nici legenda, nici prima doamna. Tema pentru vacanta: reflectati la diferentele dintre Evita si cele trei Elene autohtone (prima, nascuta Lupescu, imbogatita Hohenzollern, ingropata Urdareanu; a doua, nascuta Petrescu, maritata Ceausescu, impuscata Voican; a treia, nascuta Udrea, maritata Cocos, ministeriata Basescu). Spor la treaba!

4 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

da,frumoasa femeie si dupa chip,o adevarata lady.ma uit ce chip darz de taranca are udrea asta iar de leana ce sa mai zic,a fost praf.chipul Elenei Lupescu nu-l mai tiu minte(tiu,cum ziceau bunicii odata)dar ai uitat totusi ceva:o alta Elena care vorbea despre "succesuri".daca eram in '43,cred ca m-as fi indragostit ca naiba de Evita asta.mi-am ps mereu intrebarea dubioasa de ce-si tinea mereu coana Leana,mana in zona pasa_ricii;da mereu,in toate pozele sta asa.si m-am intrebat de ce a dat ordin sa mi-l omoare pe Parintele Arseniee,ca ea a facut nemernicia asta.

Mihai Buzea spunea...

@ ciprian teodorescu: trebuie sa ma documentez si sa scriu despre treaba asta cu Arsenie Boca.

Ela Iliesi spunea...

Am intrat pe site=-ul respectiv dar vorba 'ceea: too long, didn't read. Poate esti bun si faci un rezumat cu ce ti s-a parut mai interesant.

Mihai Buzea spunea...

@ ela: pai, chestia e ca Evita chiar era obsedata de combaterea saraciei, dar nu asa, din vorbe, ci chiar pe bune. N-o vedea barbat-su cu saptamanile pe acasa, ca era toata ziulica dupa curul saracilor ei. D-aia poporul simplu (babele, incapabilii etc) o zeifica si-n ziua de azi. Nu e mult sa te adore prostii, admit, dar totusi e ceva.
Dar pe Elenele noastre mioritice nu le admira nici dracul, ca de zeificat nici nu mai vorbesc. Aici este chichirezul.