marți, 10 septembrie 2013

Siria lui Putin

“Ce zici, ziaristule? Avem sau nu avem anul asta razboi in Siria?”, ma intreaba prostii. Am obosit. Sincer, am obosit sa tot raspund creierelor spalate cu sampon, si-n plus, constat ca oamenii nu reusesc sa observe diferenta intre mine si prosti. Cand incerc sa-l pun la punct pe cate-un prost, se gaseste cate unul si mai prost de pe tusa, care sa-mi spuna la sfarsit: “Mi-a placut discutia!”.

“Discutia”?! Nu exista nicio discutie. Discutiile au loc intre oameni inteligenti. Eu am noroc doar de prosti. Deci, cu acest post inchei definitiv subiectul “Siria”. Pa!

Unu. Razboiul civil din Siria a inceput la 15 martie 2011, adica acum aproape doi ani si sase luni. Trebuie sa fii foarte destept ca sa ma-ntrebi cand avem razboi in Siria. Sau extrem de egoist si de provincial la minte, ca romanii aia care cred ca WW2 a inceput in 1941!

Doi. Nu exista niciun “noi” caruia sa i se aplice acest “avem”. Daca prin “noi” se intelege Romania, si prin extensiune alianta militara din care face parte, atunci e clar: NATO nu se implica. Daca prin “noi” se intelege Romania ca “aliat preferat” al americanilor, atunci dati-mi voie sa rad: ce sa faca romanii daca U.S. Navy bombardeaza tinte din Siria? Sa tina de sase? Sa pazeasca gentile la discoteca? Sa-i plimbe cu bricul Mircea pe marinarii americani, ca sa le treaca mahmureala?! Sa le furnizeze “folcloriste”? Dar pentru toate astea exista Grecia, alt “aliat preferat” al Pentagonului!

Trei. Daca prin “noi” se intelege “Occidentul”, in stil mare (adica SUA, plus Canada, plus UE cu gigantii europeni Croatia, Bulgaria, Grecia sau Romania), iar romanul care intreba se identifica cu Casa Alba (nu vad de ce), atunci raspunsul e clar: “noi” nu vom ataca niciodata regimul Assad, pentru ca suntem mult prea divizati. Adica pentru ca nu exista niciun fel de “noi”. Exista o suma de pitici cu basini in cap, plus SUA. Care “noi”?!

Patru. Nu stiu daca se va interveni din exterior in razboiul civil sirian, asa cum nu stie nimeni, dar ceva pot sa garantez: se va interveni doar atunci cand vrea Rusia. Adica Putin. Asta nu e vreo informatie deosebita, o stie orice om, cat de prost ar fi, care se deranjeaza sa citeasca o pagina-doua de net.

Cinci. Pentru ca razboiul asta nenorocit convine tuturor, mai putin americanilor si sirienilor: americanilor, din idealism (“Acolo mor oameni nevinovati, civili, femei si copii!”), iar sirienilor, pentru ca e tara lor, care e distrusa pas cu pas si zi de zi. Si, da, sa nu uit: le sunt ucise familiile (amanunt oarecum inedit pentru prosti). Dar papusarilor din Europa si din Rusia le convine perfect: lui Putin, pentru ca o Sirie macinata de razboi e o minunata piata de desfacere pentru armament, iar europenilor, pentru ca o Sirie distrusa va trebui reconstruita. Si ghici cine va primi contractele pentru refacerea infrastructurii?

Sase. Assad e terminat, cum era si Ceausescu in 1989, cand a primit vizita lui Gorbaciov. Dar, cu Assad sau fara, cu lovituri aeriene americane sau fara, razboiul civil va continua, dupa model libanez: pai, daca razboiul civil din Liban a durat 15 ani (cu interventie siriana cu tot!), atunci de ce asta de-acum sa se termine repede?!

Niciun comentariu: