miercuri, 13 martie 2013

S-a sfârșit mai rău decât a-nceput!


Cu mult mai rău: vorbesc, desigur, de fosta stagiune teatrală. Am văzut destule piese bune, unele chiar memorabile, dar pe măsură ce se scurta lista, am fost și la unele mai puțin reușite. Asta, zis așa, ca să mă exprim politicos!
Printre cele mai tâmpițele se numără și cea* de la Național, ”S-a sfârșit cum a-nceput”. O piesă de mâna a treia, scrisă de un autor de mâna a doua, acum foarte mult timp. Mai exact, Sean O’Casey a luat o poveste populară și-a prelucrat-o într-o piesuță cu valențe intelectualiste - și mai mult, umoristice! A vrut să scoată din ea o mostră de umor absurd, dar din păcate nu i-a ieșit nimic. Problemele țăranilor sunt aceleași în toată lumea, și-n Irlanda, și-n Rusia, și-n România, dar orășenii nu prea mor de grija lor. Ce, n-au ei destule pe cap?!
Pe scurt, e vorba de eterna bănuială a soțului care pleacă la câmp, la o muncă grea (la coasă, în cazul ăsta), și-și lasă nevasta acasă, ocupată cu o muncă prea ușoară, după mintea lui (gospodăria). ”Ce face ea toată ziua, nu cumva lenevește, pe când eu îmi rup oasele dând la coasă?”, se gândește dumnealui. Așa că propune o schimbare de roluri, pe care muierea (excedată) o acceptă: pleacă ea la câmp și-l lasă pe el acasă. Evident, tăntalăul face numai boacăne, cum era previzibil. Originalitatea lui O’Casey e dată de faptul că-n ajutorul soțului (Mihai Constantin) sare și un prieten (Daniel Badale), încă mai chiaun decât acesta, și amândoi, în strânsă colaborare, dau casa cu susu-n jos (și invers). Replicile pe care și le spun cei doi ar trebui să fie amuzante, dar pe mine nu m-au amuzat deloc: prea erau telefonate. O parte din public le aprecia, totuși, râzând să moară, pe când o altă parte se foia în rânduri dese, la ieșire, de mi-era mie rușine de rușinea actorilor, pe care o-nțeleg prea bine.
Păi de câte ori n-am pățit-o și eu cu câte-un prieten, care cască și dă s-adoarmă când citește vreun articol de-al meu din Cațavencii... ?!

Mihai BUZEA

*S-a sfârșit cum a-nceput, de Sean O’Casey, la Teatrul Național București. Regia: Horațiu Mălăele. Cu: Victoria Dicu, Mihai Constantin, Daniel Badale.

Niciun comentariu: