Asta
a fost prima cârciumă în care-am băut bere de când am ajuns aici la
Bruxelles; nu că nu mai băusem eu bere, dar nu la cârciumă (îmi luam la
pachet, de la magazinașul unui paștun, și beam acasă). Dar, la prima
leafă, nevastă-mea a zis că hai să sărbătorim, așa c-am ieșit „pe oraș”
și ne-am înfipt într-unul din localurile fițoase ale centrului, pe rue
de la Bourse, colț cu boul’ Anspach.
Fiță, da, dar fiță mai
germanică, mai de la țară. La Paris nici nu te-ar băga lumea-n seamă
dacă ai mese de lemn și scrumiere desperecheate, dar aici merge.
Oamenii, amestecați: mulți turiști, dar și vreo câțiva localnici,
pensionari cu ziarul (îi cunoști: două ore trag de-un pahar și-o
sărățică). Ne-am așezat, am cerut meniul, am ochit o bere nouă, apoi ea
zice: „Să ți-l prezint pe șef”.
Pe șeful ei de la muncă, adică,
cel cu care avusese interviul final, omul care dăduse OK-ul. Am săltat
din umeri. Mă așteptam la vreun corporatist cu ochelari, din ăla brânzos
și transpirat, bifător de ședințe și pasionat de nimic, în afară de
somn (am întâlnit și eu oleacă de corporatiști la viața mea, da, da!).
S-a
apropiat de masa noastră: „Luis Masafuerte”. M-am ridicat, surprins:
„Mihai Buzea”. Mi-a strâns mâna cu putere, i-am strâns-o și eu, s-a
așezat, ne-am studiat scurt. Nu știu ce-a văzut el, dar eu am rămas
tâmpit: un vultur. Am băut bere, am povestit, ne-am împrietenit, iată
povestea lui: paraguayan crescut în Bolivia, copil de înalți funcționari
diplomatici, vorbitor de engleză, franceză, spaniolă și de una
nemaiauzită („aymara”), plecat de tânăr de-acasă, muncise și învățase în
Australia, Canada, Statele Unite și acum în UE, unde îi plăcea cel mai
mult și unde avea de gând să rămână (mă-ndoiesc; îi știu eu pe hoinarii
ăștia!). Cariera și-o făcuse singur, apucându-se mereu de alte și alte
cursuri, plătite din banii lui (ce câștiga la muncă investea în propria
lui educație), până ajunsese la nivelul ăsta de-acum, adică era așa de
bun că mulținaționala asta îl ciordise de la altă multinațională, din
State. Banii, bani, vă dați seama, dar nu asta vreau să spun: omul este
munțoman! Când am auzit, mi-a picat fața, dar de bucurie. I-am zis că și
eu, am bătut palma, la vară mergem în Vosgi, facem toată creasta,
nord-sud, că nu e cine știe ce. Față de Călimani, Vosgii sunt un
căcățiș, iar de Făgăraș nici nu mai zic. Ar fi jenant.
marți, 5 mai 2020
Le Grand Café
Etichete:
aymara,
boul’ Anspach,
Bruxelles,
Călimani,
Le Grand Café,
Luis Masafuerte,
mihai buzea,
paștun,
rue de la Bourse,
Vosgi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu