joi, 14 februarie 2013

Bulevardieră să fie, da’ să ştim şi noi!



Am găsit foarte greu bilete la piesa* de la sala Izvor: neavând pile, a trebuit să mă duc la ore exotice (11 a.m.!) ca să mai apuc, altfel nu prindeam nici cotoare. Iar de mă-ntrebaţi, zău dacă ştiu să răspund: a meritat sau nu?!
Un lucru e clar, anume că piesa-i un succes de public. Ogăşanu, din vechea gardă, Vlad Zamfirescu şi Gheorghe Ifrim (mai cunoscut ca „Fane Oxford” pentru dependenţii de TV) din cea nouă, sunt destul de „nume” ca să atragă lumea. Pe de altă parte, observ un mecanism ciudat: deşi oferta posturilor TV româneşti abundă în emisiuni „de râs” (sitcomuri, show-uri de tot felul, cârcoteli, Mircea Badea, etc), românii dau năvală în teatre ca să râdă. Să se râdă, mai exact. Omul care nimereşte la o comedie se hăhăie cât poate, lăbărţat pe scaun, dar oarecum legitim (e comedie, nu?); dar şi cel care asistă la o piesă de idei sau (mai rău!) la o tragedie, tot se screme să se râdă, măcar puţin, altfel are senzaţia c-a dat banii degeaba. Nu l-am auzit eu pe un dobitoc behăind la Lear, când o vedea pe Dorina Chiriac?!
Revenind la domnul Perrichon, pot să spun că numai râsul salvează piesa de la banalitate: e vorba de râsul Ilincăi Manolache, care face un rol mare dintr-un personaj foarte mic (Henriette), râzând. Pur şi simplu, râzând şi coborând vocea cu câteva octave, această tânără actriţă (ca să nu-i zic „puştoaică”) îi scapă obrazul regizoului Cernescu, pe care altfel îl acuzam de arghirofilie (în cazul cel mai rău) sau de populism (în cel mai bun).
Acţiunea în sine e clasic-bulevardieră: cu cine se va mărita bogata moştenitoare, cu băiatul naiv sau cu cel abil? Pe cine trebuie să cucereşti ca să-ţi dea fata, pe tatăl cel nătărău sau pe mama cea cochetă? Oare binele şi dreptatea vor triumfa la final?
Nici o grijă: triumfă. Adică finalu-i complet ratat. Aşa-i textul, ce să faci!

MIHAI BUZEA

*Voiajul domnului Perrichon, de Eugene Labiche, la Teatrul Bulandra. Regia: Dinu Cernescu. Cu: Virgil Ogăşanu, Manuela Ciucur, Ilinca Manolache, Ion Cocieru, Vlad Zamfirescu, Gh. Ifrim, Silviu Geamănu, Dumitru Anghel, Sorin Dobrin, Andrei Runcanu, Dragoş Silivestru, Marian Simion, Ion Paliu.

Niciun comentariu: