luni, 11 octombrie 2010
Cum sa furi de la saraci: azi, Ion Tiriac
“Prinde orbul, scoate-i ochii”, cam asa suna o zicatoare a romanilor de demult, cand erau tepuiti in fel si chip. Nici acum nu sunt lasati in pace, dar unele chestii sunt de domeniul artei. Al artei de a fura cu zambetul pe buze si cu legea-n mana, cum ii sta bine voinicului. O sa ne ocupam de voinici d-astia de codru, iar pentru azi il avem in meniu pe voinicul Ion Tiriac.
Adica nu pe el, ci pe banca lui. Sa vedem:
1989, Revolutia.
1990, unii expati revin in tara. Printre ei, Ion Tiriac.
1991, domnul Ion Tiriac fondeaza banca cu acelasi nume si scoate la vanzare pachetul de actiuni. Circa 1000 de cetateni romani il cred om de treaba si cumpara actiuni la banca lui (“incurajeaza renasterea capitalismului romanesc”). Fiecare actiune a fost vanduta cu 1000 de dolari.
1993, capitalul bancii este majorat de catre Ion Tiriac, care astfel ii face minoritari pe cei 1000, care fusesera pana atunci actionari majoritari (ca grup). Ei n-au avut posibilitatea de a subscrie. Pur si simplu, rechinul a trecut la fapte, peste capul lor si fara sa-i informeze.
1995, Banca “Ion Tiriac” inceteaza sa mai plateasca dividente la actiuni. Fara explicatii. Era anul infiintarii Bursei de Valori Bucuresti. Tiriac refuza listarea bancii la Bursa. Dorea controlul complet.
2005, domnul Tiriac trimite cate o scrisoare fiecaruia din cei 1000, oferindu-le 6 euro pe actiune (incredibil!). Evident, oferta este nenegociabila.
2006, Banca “Ion Tiriac” fuzioneaza cu HVB Bank din Austria. Habar n-aveau austriecii ca se baga-n gura lupului. Cei 1000 nu sunt consultati. Nici noua banca nu e listata.
2007, HVB Tiriac e preluata de UniCredit Bank. Se naste UniCredit Tiriac Bank. Evident, nici asta nu e listata pe Bursa.
2010, nu se intampla nimic. Asta daca sunteti de acord, voi cei care cititi postul asta, sa-l dam in gat pe ipochimen. De ce n-o fac ei, astia fraieritii, ma intrebati? Pentru ca sunt batrani. Si pentru ca nu cunosc puterea netului si a retelelor. Dar voi o stiti, ca altfel n-ati fi citit pana aici.
Ergo: pe el, pe smenul lui! Cand te crezi atat de smecher incat toti ailalti sunt prosti, chiar ca meriti sa ti-o iei. Cum anume vreau sa-i sarim la jugulara, va zic in postul urmator.
Etichete:
furt,
hotie,
HVB,
ion tiriac,
smen,
teapa,
tun,
unicredit tiriac bank
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
Gica, sa iei de la saraci sa dai la bogati este chintesenta capitalismului "original" romanesc inventat de Iliescu, un mare prieten a lui Tiriac din moment ce l-o scapat pe drogatu de fisu de la parnaie.
@ anonim: de acord. Asta chiar este esenta "democratiei originale" nascocita de GhinIon Iliescu. Care tot el a sarit cu gura, ca nu e bun "capitalismul de cumetrie" - corect, dar ipocrit: cine l-a implementat, daca nu el insusi?!
Asta e ca aia a lui Stalin, care inventase "lupta pentru pace" in timp ce escalada Razboiul Rece...
Da' pe Tiriac nu-l las nici mort. Romanii stupizi, turmele, masele, prostimea, "oamenii simpli", il si vad presedinte in 2012 (sau 2013, ca nu mai stiu exact).
Daca iese asta, o sa plangem dupa Iliescu! D-aia zic si scriu: sa-l dau in gat, sa nu iasa.
Domnu Gika,
Mitul asta cu "Tiriac-presedinte" a bantuit intr-adevar cu ceva ani in urma mintile opiniei publice dar acum nu mai e de actualitate. Cel putin asa mi se pare mie, un indicator minimal fiind acela ca nu am mai auzit zicand-use nimic pe acest subicet. Dar asta nu inseamna ca daca s-ar pune o televiziune-ceva cu o campanie bine tintita nu ar putea reveni idea! Stim prea bine cat de vulnerabili inca suntem cu totii la ceea ce inseamna media. Nu mai departe de 12.2009 ne-au vanturat diversi gogoritze pe care le-am crezut.
Si, in timpul drumului, (btw), un Istanbul mic de 1 dec?
Am o intrebare si am sa urmaresc un eventual raspuns: Ce anume pierdea acest mare hot daca lista banca la burse,astfel incat minoritarii sa poata vanda? Caci nu cred ca e doar dorinta de razbunare a lui...ci trebuie sa fie un motiv mult mai serios.Multumesc.
@ laurr29: iata raspunsul maestrului (l-am luat cu copy/paste; pentru detalii vorbeste cu el personal):
"Pai trebuia sa faca rapoarte sa zica ce face cu banii. asa a dat actiuni de 20m USD BERD-ului in 93 si le-a rascumparat cu nu se stie cat in 98, a data credite cam cum a vrut in anii 90 si dupa si, mai mult, a putut sa-i duca pe ceilalti actionari de la 70% in 93 la 4,5% in 2007, ca ei nu au putut sa-si vanda actiunile, neavand o piata si nu a existat astfel riscul sa intre in actionariat o entitate puternica care sa-l ia la intrebari. Nimeni nu intra cu 5%, 10% intr-o firma nelistata. ramai nelistat daca vrei sa faci prostii."
Astept sa vad cum putem sa-i raspundem pt frauda la care ne-a supus parintii in 91, ca am mostenit eu frate acele actiuni si mai mult decat hartie igienica(nici aia!) nu pot folosi certificatul ala!
@ laurentiu: pastreaza-l totusi, ca nu se stie. si eu am niste hartii de la fondul proprietatea, cu care nu pot sa fac nimic. da' nici n-am inima aia sa le pun pe foc!
Ghiciti ce s-a hotarat la adunarea generala de la UnicreditTiriac? Reinvestirea profitului. Astia isi bat joc, nu alta. Cica s-a ajuns la CEDO cu procesele.
S-a terminat procesul intentat de investitorii minoritari bancii "Tiriac".Pe site-ul investitor.com/anpi, nu s-a mai postat nici o informatie in legatura cu continuarea la CEDO!Prin telefon, d-nul PARIS, promotorul procesului(si cu banii mei si al altor 1000 de investitori) ne asigura ca a trimis dosarul la CEDO, dar informatii oficiale nu posteaza pe site!
Care mai este situatia ?
Acum dupa 20 ani toti romanii au vazut cine este Tiriac: un hot care a furat banii actionarilor si nu numai. Marele roman spunea ca va aduce mari investitii in RO... NIMIC un om de nimic , un hot cu un copil drogat. Poate sa aiba toti banii de pe lume, sunt si alte lucruri pe lumea acesta care conteaza , care lui ii lipsesc si crede ca ii poate inlocui cu bani.
RUSINE STIMATE DOMN TIRIAC. Esti gol pe interior.Am crezut ca avem si noi un mare roman care a reusit in lumea asta mare sa fie cineva.Am citit si unele articole din ziare straine germane inainte de 1989. Nu aveau o parere prea buna.
Trimiteți un comentariu