duminică, 29 martie 2015

Operation "Decisive Storm"

Miercuri, 25 martie 2015, o coalitie condusa de Arabia Saudita a lansat operatiunea "Decisive Storm" impotriva Yemenului. De precizat: operatiunea s-a limitat deocamdata la atacuri aer-sol (in urma carora a fost distrusa intreaga aviatie yemenita), iar motivatia operatiunii este victoria factiunii siite in razboiul civil din Yemen, (care a inceput in 1994, dar a fost precedat de o alta serie de razboaie interne, datand inca din 1934). Scriind eu cele de mai sus, nu vin cu nimic nou, toate astea se pot afla din cateva clickuri. Iata insa ce scrie Robert Kaplan, in cartea lui publicata in 2012 (adica acum 3 ani!), "The Revenge of Geography. What the Map Tells Us About Coming Conflicts and the Battle Against Fate":

"Principalul pericol pentru Arabia Saudita [...] este Yemenul. Desi suprafata Yemenului este abia un sfert din cea saudita, populatia sa este aproape la fel de mare ca a vecinului mult mai intins, asa incat nucleul geografic cel mai important al peninsulei Arabice se afla in coltul sud-vestic muntos al acesteia, unde vaste platouri de bazalt, [...] cuprind o retea de oaze dens locuite inca din Antichitate. Turcii otomani si britanicii nu au reusit practic niciodata sa-si impuna controlul asupra Yemenului. La fel ca Nepalul si Afganistanul, nici Yemenul, fiindca nu a fost niciodata colonizat, nu si-a edificat niste institutii birocratice puternice. Cand am calatorit in zona de granita dintre Yemen si Arabia Saudita, acum cativa ani, am vazut o multime de camionete burdusite cu tineri inarmati, loiali cate unui seic, cu toate ca prezenta fortelor guvernamentale nu era nici ea deloc neglijabila. Estimarile in privinta numarului de arme de foc existente in interiorul granitelor yemenite urca pana la 80 de milioane - adica, in medie, cate trei pentru fiecare locuitor. N-o sa uit niciodata ce mi-a spus un expert american in capitala yemenita Sana'a: "In Yemen traiesc douazeci si ceva de milioane de oameni agresivi, cu mintea numai la comert si bine inarmati, cu totii extrem de muncitori in comparatie cu vecinii lor sauditi. Ei sunt viitorul si-i ingrozesc pana in maduva oaselor pe oficialii de la Riad" (capitala Arabiei Saudite - nota mea). 

Ce importanta au toate astea? Pai, au. E un exemplu al faptului ca geopolitica poate prevedea viitorul (in termenii actiunilor umane, desigur). Cu alte cuvinte, cineva care se pricepe va identifica o zona de conflict precum si eventuala izbucnire a conflictului, precum si actorii politici angajati. Or, conflictele "calde" influenteaza mult mai clar evolutiile bursiere decat cele "reci". Concret: pretul petrolului si cursul de schimb al rialului saudit au variat mult mai mult de miercuri incoace decat variasera pana miercuri. Variatiile inseamna ca se pot pierde si castiga bani grei cu derivativele de pe burse, pentru ca astea-s instrumentele financiare cele mai sensibile la socuri. 

Concluzia mea personala: omul poate trai fericit si daca habar n-are ce se-ntampla pe lume. Cu conditia sa n-aiba nici bani, nici dorinta de a-i castiga (sau de a nu-i pierde, dar asta e o contradictie in termeni: cum sa doresc sa nu pierd banii pe care nu-i am?!). Dar pentru cei care vor sa aiba mai mult, informatia globala nu e un lux, e o necesitate. 

E adevarat ca, traditional vorbind, romanii nu prea se potrivesc profilului (e cam rusine sa vrei sa ai mai mult, e cam moft sa vrei sa stii ce fac turbatii din Yemen... ce treaba-avem noi cu ei?!). Din pacate, cum sa ma exprim eu ca sa nu jignesc pe nimeni... viitorul nu apartine traditiei, ci inovatiei. Nu zic ca nu-i bine sa citeasca copiii povesti de Ispirescu sau de Creanga, dar n-ar fi rau ca parintii lor sa citeasca Nicholas Taleb sau Robert Kaplan.

Pentru ca altfel o sa ramana mai prosti decat proprii lor copii. 

Niciun comentariu: