joi, 5 mai 2016

"Rusia e proasta". Chiar asa?

Patru baieti, traseu usor de coborare, ultima zi, rucsaci goliti de mancare, vreme buna; ce poti sa faci altceva decat sa discuti? Romani fiind noi, "a discuta" inseamna "a te lua la harta" si a-ti acuza preopinentul de dobitocie galopanta, idiotie irecuperabila si preaperversa neonestitate. Unul dintre voi (nu mai stiu care) o scoate pe gura p-aia greaua "Ba, oricum, trebuie sa recunosteti: Rusia e proasta!". Controversa se incinge, ambele tabere arunca in lupta toata artileria argumentativa de care dispun ("Sugi muie!", "Ma-ta-i curva!" etc), apoi tot grupul ajunge la gara si-si ineaca creierii in bere, asteptand trenul. Betia continua in compartiment. Sosirea in Bucuresti va gaseste pe toti adormiti si mahmuri.
Totusi, unele din cele spuse atunci merita pomenite. In primul rand, e o convingere nationala a romanilor ca, chiar daca "Rusia" e ceva mult prea vag, rusii sunt prosti. Aici nu exista diferend de opinii. Din cate imi dau seama, sursele acestei axiome tipic romanesti sunt: filmuletele care circula pe net ("faze tari") in care diversi rusi, in diverse stadii de betie, fac tot felul de pozne (1); propaganda politica a actualului regim, vazuta ca penibila in Europa, dar credibila in Rusia (2); lipsa de alegeri libere, vazuta in Europa ca "complacere in sclavie", dar in Rusia ca "stabilitate" (3). Au mai fost si alte chestii spuse atunci, pe munte (de exemplu, daca Rusia e o societate saraca, atunci de unde puzderia de rusi care colcaie in Europa si cumpara absolut tot ce le iese-n cale?!), dar nu despre alea va povestesc acum. Ci despre treaba asta cu prostia. Atunci nu-mi amintesc ce-am spus, dar pot relua (de unul singur, admit), contra-argumentatia, spunand urmatoarele: 

 (1) filmulete alea sunt urcate pe net tot de rusi, de unii treji si cu suficient simt al umorului incat sa doreasca sa-i faca si pe altii sa rada de neghiobiile betivilor. Sa nu uitam ca exista si o legenda aproape la fel de solida in Franta, de pilda ("Americanii sunt prosti"). La fel ca in acel caz, se uita ca cei care rad primii de prosti (rusi, americani etc) sunt proprii lor concetateni, nu alti oameni, de la alt capat al planetei. Deci mai corect ar fi spus "Sunt multi rusi prosti si sunt si mai mult rusi destepti, care ii filmeaza la betie si-i urca pe net ca sa-si bata joc de ei".

(2) propaganda are efect atunci si numai atunci cand le spune oamenilor ce vor ei s-auda, cel putin in parte. Iar propaganda lui Putin le spune rusilor ceva simplu: "Vom fi iarasi ce am fost, si mai  mult decat atata" (citat din Nicolae Iorga). Si ce au fost rusii? Pai au fost URSS, asta au fost! Iar "mai mult decat atata" ce-ar putea insemna? Pai URSS + Pactul de la Varsovia + Serbia + Finlanda + Mongolia, cam asta ar putea insemna! Pe scurt, rusii isi vor imperiul inapoi, iar Putin le-a promis si le promite exact asta. Si-atunci cum sa nu-l pupi in cur?!

(3) e clar ca asta cu stabilitatea ("In Rusia nu e loc pentru mai multi tari; in Rusia-i un singur tar!") decurge ca o consecinta fireasca din 2. Daca ai ceva de cucerit sau de recucerit, intreaga tesatura sociala a tarii trebuie sa functioneze ca o armata (care executa, nu discuta) si nu ca un parlament (care discuta, nu executa). N-ai timp pentru opozitie, dezbateri, negocieri, greve, proteste, occupy, nuit debout, indignados si alte bigudiuri. Cum s-ar zice, "De alea om avea noi timp dupa ce castigam razboiul".

Si aici vreau sa incheie cu un gand pe care l-am avut de la bun inceput. Eu nu cred ca exista popoare destepte si popoare proaste, dar cred ca exista popoare aflate in diferite momente ale evolutiei. De exemplu, maghiarii sunt convinsi, in secret, ca romanii sunt un popor foarte prost. Altfel cum ar fi putut crede, de-a lungul celor 52 (sau 54?) de ani de comunism, atatea si atatea minciuni ale propagandei regimului?! Si chiar mai demult, inca de la generatia lui Ion Ghica? Si inca si mai demult, de la generatia lui Gheorghe Sincai (care a murit, apropo, in anul nasterii lui Ion Ghica)? Iata cum raspund eu, ca roman: au crezut pentru ca le-a convenit sa creada. Fara proiectul national lansat teoretic de Gheorghe Sincai & comp, inceput practic de Ion Ghica & comp, realizat partial de Mihail Kogalniceanu & comp, realizat in intregime de Nicolae Iorga & comp, aproape distrus de Ana Pauker & comp, relansat de Gheorghe Gheorghiu-Dej & comp, compromis groaznic de Nicolae Ceausescu & comp, salvat in extremis de Corneliu Coposu & comp, romanii n-ar fi avut acum o tara. Ar fi in situatia actuala a kurzilor sau a palestinienilor. Ceea ce, observ eu cu viclenie, nu le-ar conveni nici romanilor, dar nici vecinilor lor! Pai, ia ganditi-va, maghiari dumneavoastra, cum e mai bine: sa ai ca vecini niste romani saraci, dar care stau pe curul lor, sau niste kurzi disperati, care pun bombe toata ziulica?! 

Niciun comentariu: