miercuri, 13 martie 2024

Wannabe

Școala lui Buzea

Cine: oricine are peste 30 de ani și vrea să publice o carte. Nu accept tineri romgleziți. Nu am ce face cu ei și nici ei nu au ce deprinde de la mine.

Cu cine: cu Buzea. Bilanț: 11 cărți scrise, 8 publicate, 3 manuscrise respinse.

Când: 01.04.2024 – 01.06.2024 (primul modul). De la Ziua Proștilor la Ziua Copiilor.

Cât: 8 teme, 8 texte, 8 discuții cu toată lumea din curs. Plus feed-back în scris pentru fiecare om.

Termen de înscriere: 28 martie 2024, orele 18:00 (adică 19:00 în RO).

Când: în fiecare joi. Pe Zoom. Nu vă țin mai mult de 100 de minute.

Cum: primești o temă săptămânală. O scrii în word respectând regulile și o urci pe grup până miercuri seara. Fiecare dintre voi are acces la ceea ce a scris fiecare. Eu comentez toate textele joi seara și dau următoarea temă. Temele sunt scurte.

În ce limbă: română. Regulile de redactare ale limbii române sunt obligatorii (diacritice, spații, punctuație). Nu le accept pe cele ale englezei sau francezei.

Câți: 10 oameni. Nu am resurse de timp și de atenție pentru mai mulți.

Cât: 10 euro/temă. Banii pe o lună înainte, deci 40 euro/lună.

Test de intrare: gratis. Îl treci, primești tematica și structura de curs, iar dacă simți că ambele ți se potrivesc, ai acces la primul modul. Nu treci testul - ghinion.

De ce e nevoie de test: am parcurs în ultimul an multe texte scrise de debutanți. Nivelurile lor s-au dovedit foarte diferite. Vreau să pornim la drum ca un grup.

Ce ofer: șansa de a deveni scriitor publicat la o editură solidă, bine cotată. Evident că nu garantez că manuscrisul tău din 2025 sau 2026 va fi publicat, nominalizat și premiat, ci garantez că vei avea un manuscris bun, curat, scris după cerințele editorial, adică publicabil.

Produs finit: după aceste două luni, vei avea fie nucleul viitorului tău volum de proză scurtă (din opt teme date, probabil vei avea două sau trei texte bune), fie al viitorului tău roman (o singură temă din opt va fi dezvoltată în roman). Este însă posibil ca după două luni să îți dai seama că scrisul de literatură nu este drumul tău.

Ce cer: ambiție, perseverență, respect pentru curs, pentru mine și pentru ceilalți.

De ce: vrei să scrii creativ – te duci la alții (e plin netul de oferte ca a mea). Vrei să scrii bine – vii la mine. Până acum am îngrijit trei cărți (scrise de ucenicii mei în 2022). Un volum colectiv de povestiri (la editura Charmides), și două romane (la editurile Vellant și Humanitas). Romanul de la Vellant a fost nominalizat la premiile Observator Cultural.

De ce nu: există posibilitatea de a-ți irosi timpul și banii fără a publica nimic, până la urmă. E un risc de care vreau să fii conștient. De aia „ambiție & perseverență”. 

Sfat: înainte de a aplica, alocă-ți timp pentru a citi ce s-a publicat pe Ficțiuni Reale. Nu vreau să imiți. Vreau să știi cu cine te vei bate.

Link orientativ: https://atelier.liternet.ro/arhivarubricii/202/Fictiuni-Reale.html

Adresă de contact: mihai.buzea@gmail.com

Niciun comentariu: