joi, 25 septembrie 2008

Despre gnoza

De la baieti citire: auzi, ba, ce afis am ce vazut, ceva cu “Gnoza romaneasca intre Orient si Occident” – ce zici, ha?!

Eu n-am stiut ce sa zic, printre altele fiindca nu eram sigur ce e aia “gnoza” – si nici acum nu-s sigur. Dar sunt ROMAN! Asa c-o sa-mi dau cu parerea fara sa ma pricep, ca orice roman adevarat, fie ca-i vorba de fotbal, politica, reclame, religie, sofat, administratie locala, termopane sau andropauza. Deci, iata ce tin sa va comunic despre “gnoza”.

Simplificat spus, gnoza este “mantuirea prin cunoastere”. Ca, adica, de ce sa ne mantuim noi ca tot crestinul prin credinta sau ca tot budistul prin fapte bune, ia sa ne mantuim prin cunoastere, ca suntem mai smecheri! Mai sa fie!

Chestia asta cu gnoza vine, ca mai toate chestiile religioase, din vremea cand omenirea era foarte tanara la minte si nu stia nimica, afara de sex, bataie si prasit. Pe de alta parte, si pe vremea aia oamenii se temeau de moarte, intocmai ca acum, si cautau disperati vreo solutie: cum sa scapam de frica mortii? Si uite asa au ajuns la solutia “mantuire” – adica, ma-ntelegi, de murit tot murim, intocmai ca porcul, elefantul sau broasca, dar asta sa fie tot? Nu, domnule, nu e tot: specia noastra, intre toate aleasa si placuta zeilor, are sansa sa se mantuie – dar cum?

Si aici au venit care mai de care cu solutia lui – tipii astia se numesc acum fondatori de religii: unul cu credinta, unul cu faptele, unul cu iubirea, unul cu razboiul sfant, te doare mintea (era unul, un chinez, cu urmatoarea idee: daca bei mercur, zis si hidrargir, ai scapat, traiesti vesnic! Ala barbat destept!). Printre aceste retete de mantuire avem si “gnoza” (care era mai multe, foarte multe, nu una): trebuie sa ajungi sa cunosti niste secrete bine pazite, si atunci ai mantuirea garantata, mai ceva ca la Ikea! Secretele astea erau o gramada de bazaconii: va recomand sa cititi excelentul articolul “Pitagora. Teorema Conspiratiei”, semnat Gandi Georgescu, din numarul 3, septembrie 2008, al revistei “Plai cu Boi”. Va dati seama, Pitagora asta care dadea din el gnoze a trait cu 600 de ani inainte de Isus, si de atunci incoace lumea a dat mii de facatori de gnoze, unul mai breaz ca altul.

A, da, uitam: si eu am produs o gnoza. Cititi Berile de Aur si va mantuiti cu gnoza mea!

4 comentarii:

Geocer spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Geocer spunea...

Frumos si bine spus. Am scris si eu cate ceva despre gnoza in blogul meu, iti recomand sa citesti. www.geocities.co/geocer/blog

Anonim spunea...

lipsa ta de informare cu baze reale nu bazata pe analogiile tale personale intre ceea ce ti se pare ca e si ceea ce e cu adevarat gnoza si gnosticismul poate induce oameni in eroare..dar ce sa mai asta e principala ocupatie a romanului ca tot mentionai de el ;) sa isi faca blog si sa debordeze de intelepciune

Neytiri spunea...

Sunt perfect de acord cu ce spune Anonimul. De cele mai multe ori oamenii nu au unde "sa-si verse amarul", "ofurile", sau "tot felul de puncte de vedere dupa ureche" decat pe te miri ce blog.

Pentru cei cu adevarat interesati si care vor si altceva decat o viata dusa pana la moarte in ritmul birou-televizor-pat, unde televizor se poate schimba cu calculator sau "sotie de ocazie" si in concediu, daca esti fericit, cu o partida de ski si o cazare la cabana x (unde tot in casa stai), si care mai sunte-ti atrasi si de ceva superior, poate de dorinta de a face lucruri "out of box", sau fapte cu adevarat bune, sa reincarnati principii ETICE si DE VIRTUTE demult uitate, si multi de etc. etc. etc. va recumand cu cea mai mare caldura si bucurie, din toata inima 2 linkuri introductive cu temele de curs ale AGEAC:
Faza A: https://www.youtube.com/watch?v=cqVdyTNHQnk
Faza B:
https://www.youtube.com/watch?v=zjNwv4HQTrM
Si siteurile aferente, unde puteti gasi orasul in care locuiti ca sa gasiti datele si locurile unde puteti gasi cursurile acestei cunoasteri eterne, ale acestei intelegei superioare, cunoscuta in lume sub termenul de Gnoza:
http://www.vopus.org/ro/
http://ageac.org/ro/
http://www.samael.org/idiomas/rumano/home_2.htm