marți, 28 octombrie 2008

Preotii sunt si ei oameni

Si d-aia nu sunt suparat pe ei. Deloc. Aud ca mai nou, unii preoti ajung pe net, pe Youtube si in alte locuri, filmati in timp ce fac sex. Extra-conjugal, evident. Si…?!

N-am nimic cu ei, chiar nimic. Imi sunt mult mai apropiati decat preotii care-i storc de bani pe amaratii din mahalale, sau decat inaltii ierarhi care invart afaceri de miliarde, cu paduri, terenuri, retrocedari, etc. Si care-l declara pe Gigi Becali „epitrop” si „binefacator”. De fapt, la asemenea pastori, asemenea cioban.

Problema pe care mi-o pun e cea a „harului”. Nimeni pe lume nu stie ce e harul (in mod serios, ca vorbe goale stiu sa insire teologii la greu), dar toti zic ca e ceva care se transmite numai si numai prin biserica. Buninteles, fiind vreo suta de biserici crestine, sunt deci circa o suta de „haruri”, dar asta nu pare sa-i deranjeze pe teologi.

Sa zicem deci ca „harul” e un fel de fluid misterios (cam ca „fluidul magnetic” al lui Mesmer, de pe vremuri) care e transmis de Divinitate unei biserici, biserica il transmite preotilor ei, iar preotii il transmit congregatiei proprii, cu diferite ocazii: la slujba de duminica, de sarbatori, la nunti, botezuri, taieri de mot, lansari de carte, parastase, masluri etc. Harul asta, ajuns astfel (adica astfel transmis) la un credincios, il face pe acest credincios, mai bun, mai uman, mai bland, iertator (bref: „mai crestin”), cel putin pentru o vreme.

Problema: de voie sau de nevoie, am asistat la cateva zeci (poate o suta) de ceremonii ortodoxe (slujbe), din toate categoriile enumerate. N-am vazut (de simtit nu zic) nici un fel de urma, oricat de vaga, de „imbunare” a fiarei din om in urma atingerii (transmiterii) harului. Parca dimpotriva. Parca tot ce are societatea mai rau, mai josnic, mai lipsit de educatie, de bunatate, de cinste, pe scurt de umanitate – se aduna in biserici. Si ies de la slujbe mai rai decat au intrat. Cu exceptia traficului la ore de varf, e greu de gasit atata ura ulcerata stransa la un loc, ca-ntr-o biserica ortodoxa.

Poate ca vina e e preotilor „pacatosi” care impiedica harul sa fie transmis corect pana la enoriasi? Poate daca preotii ar fi niste modele de viata crestina, harul s-ar revarsa din plin peste crestini si i-ar face mai buni?

Ma indoiesc, si iata de ce: sa comparam preotul cu un cap de furtun de gradina (pentru cine nu stie, „capul de furtun” e chestia aia de plastic, ca o sita sau strecuratoare, pe care o montezi in capatul furtunului si iti uzi gazonul mai cu spor, cu stropi imprastiati, nu cu jet care sa-ti disloce pamantul din loc). Preotul nu stie de ce si cum trece harul prin el, la fel cum nu stie capul de furtun de unde vine apa, de instalatia de aductiune, de pompe, etc. Tot ce are de facut e sa primesca un jet de apa si sa-l imparta in stropi cat mai mici, sa ajunga pentru cat mai multe fire de iarba. Acum, daca se infunda una sau mai multe gaurele in capul de furtun, nu e nici o paguba, ca raman destule prin care sa treaca apa si sa ude gazonul, iar gazonul sa ramana verde.

Eu vad credinciosii ortodocsi ca pe un gazon care se usuca. Poate ca problema e la preotii care, asemeni unor capete de furtun infundate, nu lasa apa harului sa treaca si sa-i hraneasca spiritual pe credinciosi. Poate.

Dar daca problema e la apa? La apa care nu mai vine pe furtun?

2 comentarii:

Gabriel spunea...

Biserica bagata pe gat sau crestinismul devenind biserica majoritara, religie de stat, din momentul asa zis crestinarii popoarelor respective, credinta adevarata a slabit enorm. Apoi si factorul timp, erodeaza veritibilitatea unei comunitati.
Vedem asta in pilda cu fecioarele intelepte. Toate erau fecioare, toate in asteptarea mirelui... numai ca unele nu sunt intelepte.
A fi un crestin veritabil nu inseamna sa fi perfect, caci nu exita perfectiune pe pamant ci insemna sa fi in crestere. Mici caderi, dar in mare, trebuie sa existe crestere. Acesta crestere demonstreaza ca esti sincer si astfel progresezi.
In primul rand ce este aia Biserica? Omul intotdeauna a facut ceva diferit si chiar opus fata de legea lui Dumnezeu. Pana si lui Dumnezeu ii este scarba de o religiozitate din varful buzelor. vezi Isaia 1 v 11.
Despre BOR se pot spune multe de ex. http://m.romanialibera.ro/opinii/aldine/calvarul-romaniei-crestine-27499 (Dar cred ca e mai interesanta cartea)
E ciudat caci in crezul crestin ortodox, care poate fi acceptat de orice cult crestin, totusi are lipsuri enorm de mari. Nu e spus in crez nimic despre dragoste. Dragostea fiind singurul element definitoriu, al crestinului. “Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii”
Este un non-sens o biserica in care oamenii nu se cunosc si nu se ajuta. Exista mici comunitati cu adevarat crestine la sate (chiar si ortodoxe). La orase foarte rar, mi-a spus cineva despre comunitatea de la biserica studentilor teologi din Cluj, iar eu cunosc comunitata de la biserica studentilor teologi din Arad, unde este preot paroh parintele Stefan Negreanu. Da, acolo credinciosii se cunosc foarte bine, se ajuta si chiar isi educa copii impreuna la scoli si cateheze. Sunt buni prieteni de familie.
22. Şi Pavel, stând în mijlocul Areopagului, a zis: Bărbaţi atenieni, în toate vă văd că sunteţi foarte evlavioşi.
23. Căci străbătând cetatea voastră şi privind locurile voastre de închinare, am aflat şi un altar pe care era scris: "Dumnezeului necunoscut". Deci pe Cel pe Care voi, necunoscându-L, Îl cinstiţi, pe Acesta Îl vestesc eu vouă.
24. Dumnezeu, Care a făcut lumea şi toate cele ce sunt în ea, Acesta fiind Domnul cerului şi al pământului, nu locuieşte în temple făcute de mâini,
25. Nici nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi cum ar avea nevoie de ceva, El dând tuturor viaţă şi suflare şi toate.
26. Şi a făcut dintr-un sânge tot neamul omenesc, ca să locuiască peste toată faţa pământului, aşezând vremile cele de mai înainte rânduite şi hotarele locuirii lor,
27. Ca ei să caute pe Dumnezeu, doar L-ar pipăi şi L-ar găsi, deşi nu e departe de fiecare dintre noi.

Sigur alta ciudatenie e si traducerea oficiala a bibliei ortodoxe atat de "rasturnata" si greu de inteles, pana si google cred ca face o mai buna traducere a bibliei. Ce sa mai spun, ca mult timp a fost interzis mirenilor ortodocsi sa citeasca biblia si ca pe timpul comunismului nu era permisa publicarea de carti religioase de catre biserica ortodoxa (ea insasi nu a publicat nimic pentru mireni). Celelalte culte crestine autorizate, publicau pe timpul comunismului tot felul de carti si brosurele.

BOR e foarte asemanatoare oameniilor politici care s-au perindat la putere dupa 89, au un singur tel, banul! Pentru bani, distrug totul.


Mihai Buzea spunea...

Cluj, Arad, satele mici... exceptii. Nu dragostea pare sa fie principalul mesaj al clerului ortodox, ci ura. Foarte ciudat. „Iubeste-ti aproapele tau ca pe tine insusi” - ce e neclar aici?! Mie mi se pare un mesaj foarte clar si simplu, iar cand aud de la ortodocsi ca nici catolicii, nici protestantii, nici neoprotestantii, nici evreii, nici armenii si nici macar s^rbii (!!!) nu pot fi „aproapele meu” (nu se stie de ce), m-apuca lehamitea si ma retrag din dialog. Sa vorbeasca singuri, sa le vorbeasca celor care-i asculta. Nu mie.