sâmbătă, 7 martie 2009

Revelatia lui Danel

Prietenul nostru Danel a avut deunazi o revelatie; dat fiind ca nu i se intampla asta foarte des, am zis ca-i bine sa-i dedic un post.
In forma ei originala, revelatia a sunat asa: "Ba, Michihausen, io-mi bag p. in muzica populara!". Ati inteles, desigur, ca "Michihausen" sunt eu; probabil ca totusi nu ati inteles in ce-a constat revelatia! Nici eu n-am inteles imediat, dar dupa ce Danel s-a explicat, am priceput.
Observatia lui (pe care o puteam face si eu daca nu eram prost, sau daca macar ascultam muzica populara), este ca aceasta muzica este invariabil trista. Nu in forma, ca racneste cat poate; dar in fond. Subiectele (textele) cantecelor sunt totdeauna triste, vaicarete, sau in exprimarea lui Danel, "muzica populara e numa' pa nenorocire, baiatule!". Interpretul nu canta, el se lamenteaza; da din el cu jalea - exact pe inversul "gandirii pozitive" de acum.
Eu unul nu-mi amintesc decat vreo doua trei cantece cu adevarat "populare", dar ele confirma perfect: "Lasa Gheorghe bautura", "Ma vecine io si tu", "Marine, la nunta ta", "Unde e Targovistea", "Si-am plecat sa trec la Olt", "Cate mute cate slute", si cam atat. A, da, ar mai fi "Trece rata Dunarea" (melodie pe care am incercat sa invat sa cant la muzicuta, cu rezultate foarte triste, din pacate), dar nu sunt prea sigur ca asta-i chiar melodie populara.
Bref, ideea lui Danel era urmatoarea: degeaba ne plangem, ca popor, de "lasitate", "neputinta", "fatalism" si alte Miorite, si zicem ca ni le-a bagat comunismu-n cap; aiurea!, zice Danel, ne-a intrat de mult frica-n oase, asta e! Pai cand iei bataie de la toti, niste sute de ani, si nu bati si tu pe nimeni, e clar ca te-nveti marunt (think small, romanians!)
E ca la fotbal, dezvolta Danel, mare teoretician: cand intri intr-o pasa de "ciuca batailor" e foarte greu sa mai iesi, ca-ti cade moralul in nadragi!

19 comentarii:

Aida B spunea...

adinc.
ne bagam zilnic miorita in vena, dinainte chiar de a se fi inventat seringa.
ps: Danel este si el prieten imaginar sau...?:p

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: adanc rau, ca si Danel, dealtfel, un artist al romanei simplificate (romana vorbita "pe diagonala").
ps: cum adica "si el"...?! daca exista amici asupra carora planeaza suspiciunea c-ar fi imaginari, da-i pe goarna, da-le sansa la drept la replica! desi imi vine sa zambesc numai la gandul unui "drept la replica" al lui Danel - tot pe diagonala, evident!

Aida B spunea...

pai parca mai era unul suspectat intr-un post mai antzartz:p

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: cine, Barosache?! domnisoara, daca aveam eu atata putere de creatie incat sa-l nascocesc pe unul ca Barosache, la ora asta mi s-ar fi spus "maestrul" si-mi permiteam sa-l trimit pe Cartarescu dupa tigari. Vai, nimeni nu poate nascoci un Barosache. Sau mai poetic, "numai un Barosache ar putea face un Barosache!"
:))

Aida B spunea...

vaaai, fumezi?
multumesc pentru "domnisoara" (suspin adinc)
:)))))))))))

cristi spunea...

Ma frig degetele sa-mi dau si eu cu parerea vis-s-vis de Barosache si de "putere de creatie",dar stau cuminte in banca mea pana citesc "Berile...

Dana spunea...

Domnu Gika, parca erai cu noi in Vama cand a pus Barosache discografia Nicolae Guta la Nubira, nu? De rasuna toata plaja sub cerul instelat de cantece duioase, inclusiv din-alea de prohod ... Daca era si Danel prin preajma, revelatia asta a lui s-ar fi prescris pana in zilele noastre!

Mihai Buzea spunea...

@ aida: nu fumez, mersi de intrebare. chestia cu "domnisoara" n-o prea pricep (nici p-asta cu fumatul, dealtfel): cum naiba te poti adresa in romana?! singura alternativa care-mi vine-n minte este "mai draga", dar a pus un mare om politic copywright pe ea.

@ cristi: domnule, e jale! vezi ca ti-am scris pe mail.

@ dana: eram, cum sa nu fiu. niciunul dintre cei care-a fost atunci acolo nu va uita in veci. de asta pot garanta!
faza pe care nu cred c-o stii e c-a existat si un "third grade encounter" intre Barosache si Danel. inubliabil. stii unde?
La Vadu...!

Aida B spunea...

a, ma scuzati! domnu' Cartarescu, fumati, dom'ne??
am zis multumesc de domnisoara, ca m-a facut barbata-miu doamna de niste ani - ca sa ma exprim elegant.
re-merci.

Anonim spunea...

o fi avand si el dreptatea lui! pai ne explica nou un prof ca de fapt miorita nu era de jale, ci demonstra taria romana in acceptarea disparitiei. mie personal diferenta mi s-a parut aproape invizibile

Mihai Buzea spunea...

@ aida: pai crezi ca atunci cand tastezi se imprima si semnul de la verigheta?!
:)
formula de adresare "domnisoara" mi-a ramas din profesorat; spre deosebire de mine, colegele de cancelarie se adresau elevelor cu "fetito" sau chiar "mucoaso" (la furie, si ele se infuriau foarte des!). am incercat sa fiu diferit de scorpiile alea imbatranite in comunism, inclusiv prin modul de adresare.
cu fumatul ai fost chiar prea subtila. sau poate ca eu, nefumand niciodata, nu prind genul asta de poanta!

@llollitta: mda. eu am fost dat afara din clasa (profa de romana ne era si diriga, doamna Ioana Lupu, parc-o vad si acum), pentru ca am zis de ciobanasul moldovan ca e "cacacios" si ca "ii tremura carbonul".
cinstit vorbind, si acum cred la fel. dar m-as exprima diferit, mai "a la Danel", asa: l-as caracteriza de LABAR

Aida B spunea...

cine subtila?? io?? nici nu stiu ce-nseamna:p
aiurea, nu-s deloc pontoasa, am vrut sa ma leg de formularea ta cea simpatica trimis-cartarescu-tigari, da' nu mi-a iesit.
eu nu mai stiu cum le ziceam elevilor (uite ca sintem multi cei care trecem prin etapa asta)... cred ca era de-ajuns sa le vorbesc in franceza (obiectul muncii) ca sa se simta insultati:)))

Mihai Buzea spunea...

@ aida: pai daca-i vorbeam eu in engleza elevului Marian Dicuseara (clasa a opta, 110 kg, boxer amator la categoria grea, grupa de varsta "juniori mici"), cred ca apareau UNELE PROBLEME.
ii spuneam mai intai in romana ce sa faca si pe urma traduceam cerinta, ca sa-mi salvez obrazul. nu mi-l salvam, dar orisicat!

Aida B spunea...

unde se vede treaba ca, uneori, e nasol sa fii barbat:))
hai patruj'de' pahare pline!

cristi spunea...

Io nici prin cap nu m-am gandit cate probleme au profesorii.Credeam ca-i simplu(dupa ce ai biruit filologia).

Anonim spunea...

mie imi place prietenu tau teoretician :))
te mai citesc!
rus

Mihai Buzea spunea...

@ cristi: hm! nu prea cred. ce, n-ai fost elev, n-ai avut vreo profa mai amarata pe care o chinuiati toti ("baba de geogra", de exemplu)? de ce sa crezi ca lucrurile s-au schimbat?
adica, de fapt, chiar s-au schimbat, ca scoala in comunism era mai disciplinata decat cea din capitalism - chiar daca era mai indoctrinata si mai saraca. stii cum mi-ar fi placut mie? sa fiu elev in capitalism si profesor in comunism!
am nimerit insa exact invers...

@ rus anonymus: cine, Danel? mare teoretician! Danel e o institutie in sine: dat fiind ca e ceva mai tanar ca noi si umbla prin cluburi, ne invata expresii si intorsaturi de vorba ale tinerei generatii (19 - 24 de ani, cred). spre exemplu, cand un tanar vrea s-o asigure pe o domnisoara ca n-a fost doar o aventura, ii spune un memorabil "Te sun indiferent!".
:))

Aida B spunea...

ce tare! cind faci un post cu expresiile cul ale noii generatii, sa mai ajungem si noi oleaca in zilele noastre??

Aida B spunea...

insomnie si la tine? :)