Asa cum am promis in finalul postului cu Madalina, mi-am bagat capu-ntre urechi si m-am dus la biblioteca (BCU, pentru avizati), cu lista-n dinti. Lista cu scriitori “memorabili” din comunism, a caror scriitura va ramane (ma rog, asta era parerea omului care-a facut lista! Ioan T. Morar, parca, dar nu sunt foarte sigur); bun! Acum va zic concluziile:
Costache Olareanu nota 5, Paul Georgescu 6 spre 7, Matei Calinescu 3 (stai jos, loaza!), Stefan Banulescu 7, Sorin Titel 7 plus, George Balaita nota 3 cu indulgenta, Norman Manea 4, Dana Dumitriu 7, Radu Cosasu 7 tras de par, Paul Goma 3, Radu Petrescu 6 plus, Mircea Horia Simionescu 8 (bravo, Horica!), Marin Preda 9 (da’ asta numai pentru trei carti, pentru ansamblul operei nota 7).
Marile surprize au fost Constantin Toiu (9), Gellu Naum (9 plus, da’ asta era geniu, nu se pune), si mai ales marea, inegalabila, infatigabila Gabriela Adamesteanu: un mare 9 cu felicitari sincere pentru Dimineata pierduta. I-am dat nota asta cu durere in inima, la cat de misogin sunt, si la cat de convins sunt ca literatura e o arta in care femeile nu exceleaza, dar valoarea-i valoare si Gabita noastra merita un mare loc printre scriitorii de limba romana. Saru’ mana, tanti!
Concluzie doi: domnule, scriitorii astia de dinainte de ’89 nu merita nici sa le lege sireturile celor afirmati de atunci incoace! O fi fost cenzura, o fi fost gustul mai rudimentar al publicului, dracu’ stie… da’ nici chiar asa! Si ganditi-va ca astia sunt crème de la crème, nu o ciurda de Paveli Coruti oarecare, pitecantropi scosi din mina. Totusi, totusi… sa fii atat de inapoiat ca scriitor fata de un Radu Aldulescu, Filip Florian, Mircea Cartarescu, Ioana Pavelescu sau Florina Ilis – impardonabil!
Acuma, judecata e facuta numai pentru varfuri, nu pentru “toti scriitorii”, ca si intre cei afirmati dupa Revolutie sunt destui care behaie de prosti ce sunt, nu zic. Dar, si acum vine concluzie 3:
Generatiile pre’89 nu aveau de infruntat concurenta scriitorilor mari ai lumii, ca in romana nu se traducea mai nimic, afara de clasici (si astia pe sponci). Scriitorii post’89 trebuie sa se bata cu cei mai buni din toata lumea, ca altfel putrezesc pe rafturi, sunt trimisi retur si ajung hartie igienica.
Pe de alta parte, publicul cititor e mult mai bun acum decat “inainte”, mai rafinat, mai pretentios, si incomparabil mai redus numeric: pai unde-s vremurile cand alde Marin Preda era vandut pe sub mana, furat din biblioteci, dat spaga la doctor?! Ehe… acuma-s alte timpuri. Nu numai ca publicul e mai bun, dar are mult mai putin timp de citit: pai cine ar mai fi nebun sa scrie acum o caramida indigesta ca Obstinato a lui Paul Goma, sa fuga publicul de ea ca dracu’ de tamaie?!
Si ultima concluzie (nu mai stiu a cata e): intre timp a aparut Umberto Eco, care i-a pus pe scriitori la locul lor. Intelegeti miscarea: dupa d-alde James Joyce, Virginica Woolf, Marcel Proust si inca vreo doi, la scriitori li se scrantisera mintile si uitasera ca ei sunt facatori de povesti, ca asta vrea lumea de la ei, nu prostii, magareli si aberatii, cai verzi pe pereti. Ci po-vesti! Universuri fictionale care sa te “fure”, treceri “prin oglinda”, porti catre ar-fi-putut-fi. Nu scarpinari in fund si fudulii pe moate!
Astia tinerii au bagat la cap lectia lui Eco. Ceea ce-mi doresc si mie, ca sunt cam bosorog si am si capul tare, pana ma prind de cate o chestie trece baba cu colacul si mosul cu sacul.
Adica: pana acum io merit nota 2. Asta numai pentru ca 1 nu se da decat in cazuri exceptionale, gen “insultarea cadrului didactic”!
marți, 21 aprilie 2009
Madalina se intoarce!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
:) ca mi-a placut lectia! de cativa din cei pe care i-ai pomenit am auzit dar nu i-am citit. rusinica sa-mi fie. cred ca o sa-i caut.
si da, subscriu la ideea cu po-vestea.
cind ai bagat, dom'le, atita material??
nu am cum sa-ti comentez notele, insa m-ai uns la suflet cind ai pomenit de Eco!
cit despre poveste hmm si hmm... traim intr-o lume in care viata bate filmul care uneori e mai tare decit cartea. si viata asta e o succesiune de acum si aici, din ce in ce mai fara poveste in spate, ca nu mai e rabdare si nici timp.
@ lollitta: nu te deranja! "Insotitorul" lui constantin toiu merita efortul, "Zenobia" lui Naum, categoric, si buninteles Gabi Adamesteanu cu "Dimineata pierduta" (la asta o sa si razi cu lacrimi, la unele capitole, si-o sa-ti si vina sa plangi, la altele).
pe restul uita-i. trage tare pe astia tineri, ca astia este baza!
@ aida b: chestia cu povestea nu vrea sa fie o cadere in harry potter. vrea sa fie crearea unui univers fictional (baudolino, insula din ziua de ieri) care sa te soarba ca un maestrolm.
daca nu e rabdare pentru baudolino, atunci ce rabdare sa fie pentru a la rechere de temps perdu, sau pentru ulysses...?!
Intr-adevar,cand ai bagat atata material? Si B mic,daca te simti de nota 2 ,avem o problema cu sistemul de valori:de la astia ti se trag accesele de filozofare.
Si c mare,sa-ti intre bine in capsoru' ala de publicist-filolog pe care nu-l lasa doctorii sa se bata,ca atunci cand te-or vizitat ursitoarele,or stabilit in unanimitate ca o sa faci proza umoristica nashpa-turiztica.Asa ca lasa-i pe scriitorii seriosi in pace si du-te si alearga si povesteste-ne si noua ce-ai vazut de pe adidasii aia ai tai.Hai noroc!
UN NNNUUUUUUUUU HOTARAT IMPOZITULUI FORFETAR si cui l-o inventat!!!!!!!!!
@ cristi: intre 25 martie (postul cu madalina si romancierii) si 18 aprilie (ultima zi cand ma fost la bcu, ca imi notez si datele in caiet, pe principiul "cine n-are memorie sa-si faca una de hartie").
io ma simt de nota 2 care nu-mi zica dracu' vreo clujanca ratacita p-aici (ruxandra cesereanu, sa zicem) ca am basini in cap, ca orice bucurestean.
dar ai dreptate pe final: astea din lista sunt romane GRELE. in afara de madam adamesteanu, nici unul dintre autori nu si-a propus sa-si faca cititorii sa si rada (atunci ce si-au propus, ma intrebi?! si-au propus sa scrie capodopere nemuritoare, asta si-au propus!).
or, treaba mea, asa cum o vad eu, e sa-i fac pe oameni sa rada, si printre picaturi sa mai strecor si cate o sugestie cum ca tot ce e acceptat e si adevarat (prejudecati, "romanisme" perene, etc) - adica atacuri marunte, mascate, la adresa acelor chestii tembele din tara, cultura si limba mea. care anume sunt alea, o sa le vezi in Nea Nae. sunt multe, oricum.
eu unul habar n-am ce e impozitul forfetar, dar ultima oara cand am fost la bere erau si oameni priceputi la masa, si-l injurau de-l uscau. venise si unul care lucra sa fisc, dupa a cincea bere mai sa sara la el, asa erau de furiosi! asta le tot spunea ca n-a facut el legea, astia nimic!
nu stiu cum s-a terminat ca am plecat. nu mai am rezistenta dincolo de a cincea, ca nu mai sunt nici eu tanar!
erata: in loc de "cate o sugestie cum ca tot ce e acceptat e si adevarat" a se citi "cate o sugestie cum ca NU tot ce e acceptat e si adevarat".
scuze! :)
Trimiteți un comentariu