joi, 28 mai 2009

Basarabia si Noaptea Muzeelor

O alta amintire de la Noaptea Muzeelor, de data asta de la Muzeul Hartilor si Cartii Vechi: stiam eu cate ceva despre Basarabia, dar acum m-am convins!
Ca structura, bucata asta de pamant dintre Prut si Nistru e facuta din doua “piese”: o zona de dealuri inalte, calcaroase, impadurite si pline de vii si livezi (jumatatea de nord); si o zona foarte joasa, de campie plata, cam malstinoasa (jumatatea de sud).
Ei bine, pe aproape toate hartile din muzeu (99% dintre ele), jumatatea de sud apare ca o alta tara fara de jumatatea din nord! Nordul asta apare integrat Moldovei medievale (iar acum Republicii Moldova), in schimb sudul apare ca foarte plimbaret, intre stapani diferiti: Hanatul Crimeii, Valahia, Moldova lui Stefan, Turcia, Rusia, Romania, iar Rusia, iar Romania, iar Rusia, si acum Ucraina. De fapt, in clipa de fata, jumatatea de sud e impartita intre Republica Moldova (“regiunea autonoma Gagauzia”) si Ucraina (“Odessa oblast”). Care-i de fapt smecheria?
Pai treaba sta in felul urmator: jumatatea asta de sud, campia plata, care se cheama acum “Bugeac”, ofera controlul la gurile Dunarii (daca nu controlul, macar accesul) si la limanul Nistrului. Adica la comert! (Exemplificare: o fi fost Stefan bun strateg, dar dupa pierdut Bugeacul asta a trebuit sa plateasca tribut la turci; ca de obicei, banii au vorbit mai clar decat armele…).
Jumatatea de nord, in schimb, nu ofera nici acces si nici control la nimic, adica e total neinteresanta strategic. De asta face Voronin ce vrea si Uniunea Europeana nu zice nici p^s: pentru ca nu-i pasa! De asta a ramas republica Moldova total izolata, fara prieteni printre vecini (nici romanii si nici ucrainienii nu vor s-auda de ea, iar Europa nici nu stie de existenta acestei tari): e doar o bucata de pamant fara vreo semnificatie politica sau economica. Pentru Rusia, ea conteaza doar ca valoare simbolica, ceea ce arata o data mai mult ca rusii sunt dusi cu capul.
Intrebare: pai, daca jumatatea de nord se cheama republica Moldova, iar cea de sud se cheama Bugeac, de unde pana unde numele de “Basarabia”…?!
D-aia-i bine sa te duci la Noaptea Muzeelor, ca afli d-astea: pai Bugeacul a apartinut de Valahia doar o singura data, pe vremea lui Negru Voda si a lui fiu-sau, Basarab intai. Dupa momentul ala si-a capatat numele (Basarabia = tara lui Basarab), din motiv de prestanta, presupun: a fost cel mai vestic cuceritor.
Curios e ca, treptat, denumirea a trecut si asupra jumatatii de nord, unde a si ramas (noi si acum spunem “basarabenii din Chisinau”); in schimb, in sud ea s-a estompat treptat, pana a fost inlocuita cu actuala denumire, de origine tatara (“Bugeac”).
Ergo: la rasarit de Prut nu exista acum nici statul Basarabia, nici statul Bugeac, asa cum apar pe toate hartile medievale din muzeu (si cum apar si in vorbirea curenta); in schimb, exista un stat (republica Moldova) de care nu vrea sa stie nimeni din Europa, nici macar romanii, si mai exista niste ciudate alcatuiri staliniste (Gagauzia si “Odessa oblast”), de care chiar ca nu stie nimeni pe lume - nici macar oamenii care le locuiesc!

Un comentariu:

Anonim spunea...

G, interesanta piesa, nu zic, dar de ce omitzi sa faci macar un minim comentarieu despre bucata hashurata roz-gri, asa-numita Transnistrie? Tocmai ca m-am intalnit cu un 'oficial' de la 'Ministerul Transnistrean de Justitie' (nu mai pun ghilimele-n continuare ca numai asa as tine-o)...foarte dragutz, platit de americani sa faca o vizita de documentare prin US cica sa invetze cum sa faca politici de anti-trafficking de human beings...(pai ba' parca ei nu stie? Stie, da nu vrea!) Si americanii, tipic, se cred buricu pamanantului inventatorii rotzii...ma rog, nu intram in asta, da e de apreciat ca pun banu de la State Department sa-i plimbe pe no-country mameluci. Ok, ce vroiam de fapt sa zic, oficialu, numai ca ma intalneste si intreaba de unde sunt, ca in loc sa-mi stea pe subiectu agendei se apuca sa-mi faca oda Transnistriei iubite patrie independenta subjugata de imperialismu romano-moldovean. Am rezistat cu zambetu protocolar cat am putut, da dupa aia tot l-am intrebat ("nu va suparati, sunteti pe cota de buget de vizitatori a Moldovei nu-i asa?")..s-a ofticat da mi-am cerut scuze ca trebe sa completez un formular administrativ cu nr. lui de pasaport (de Moldova!). Sau poate Transnistria n-a intrat niciodata la Basarabia, fie cu Basarab Stefan sau oaresicare han tatar?