vineri, 5 iunie 2009

Despre homofobie

Am vazut azi doi joggeri prin parc, care intr-un moment de singuratate (asa credeau ei, dar eu ii observam cu ochiu-mi vulturesc) au executat o tandra strangere de mana. Gestul nu putea fi gresit interpretat, asa ca n-am avut probleme de decodare, dar primul gand care mi-a bubuit in minte a fost: “Ie-te-ai dracului nenorociti!”.

E futil sa precizez ca cei doi joggeri erau baieti, da?

Intrebarea este: de ce-am avut eu asemenea gand?! Ca doar ma dau mare anti-homofob, ma iau in clont cu toti amicii! Totusi, prima reactie a fost identica cu cea pe care-ar fi avut-o ei.
Sincer, nu stiu sa explic de ce am gandit asa, din moment ce convingerile mele sunt exact opuse: “Foarte bine, sa se iubeasca si sa fie fericiti! Cu ocazia asta raman mai multe fete singure, ceea ce nu-i rau deloc!” (regret daca par meschin, dar asta e adevarul adevarat – de ce sa-mi fie tarsa sa-l exprim?!).
Numai ca una gandeste omul cu capul si alta gandeste cu stomacul. Ergo, daca eu am avut asemenea gand, atunci homofobia e “normala”, in sens de prim impuls? Si daca da, ia sa vedem, de ce?

In primul rand, din cauza experientei personale: mai toti am avut parte, in prima tinerete (adolescenta, ma rog: intre 13 si 19 ani) de diverse “atentii” si tentative din partea homosexualilor, unele pecuniare, altele (cvasi)violente, iar altele de tip “texte” – dar toate penibile si frustrante: pai d-aia alergam io dupa fete, ca sa alerge homosexualii dupa mine…?! Nasol!

In al doilea rand, regimul trecut (ala care cica a cazut in 1989, dar de fapt a durat pana in august 1991 – explicatii intr-un alt post) considera homosexualitatea ca pe o infractiune (nu vreau sa ma gandesc ce patimea un amarat bagat la zdup pentru asta, intre “hetorosexualii” din celula!). Asa ca, vrem nu vrem, avem clar in cap ideea ca e ilegal sa fii homo. O tampenie, evident, dar cand ma gandesc cati oameni cred ca ar trebui sa fie ilegal sa fii ungur in Romania… mai bine nu ma gandesc!

In al treilea rand, religiile monoteiste condamna net homosexualitatea (doar p-aia masculina, p-aia feminina nu! Cred ca n-auzisera de asa ceva, pe vremea lor…), iar cum 97% dintre cetatenii Romaniei se declara “persoane religioase”, e clar care-i concluzia. Pe de alta parte, am cunoscut eu o martora a lui Iehova, care era “pe invers”. Deci, se poate!

In al patrulea rand si cel mai important, daca intr-o discutie nu iti afirmi raspicat homofobia, risti sa lasi sa se creada ca “esti de-al lor”. Asa se ajunge la situatii de-a dreptul bufe, cand toti baietii de la masa zbiara unii la altii, cu ochii iesiti din cap, fiecare dandu-se cel mai mare homofob. Ma intreb de ce gagicile nu se pun si ele pe zbierat, ce, ele nu pot fi suspectate de lesbianism, daca tac din gura?!

In al cincilea si ultimul rand, homosexualii nu se pot reproduce, si asta presupune ca trebuie sa existe prin “recrutarea” celorlalti; pe de alta parte, nici un cuplu care face copii nu doreste ca ei sa nu faca nepoti, la randul lor (e vorba intr-un fel de o “asigurare de viata”, neh? Cine ma hraneste la batranete – asta daca n-am norocul sa fiu bogat, dar cati ajung bogati la sfarsitul vietii?). Ergo, simpla existenta a homosexualilor pune presiune pe sansele unora dintre hetero de a deveni bunici. Si, daca-i cunosc eu bine pe romani, nici nu le trece prin cap sa-si incheie viata intr-un azil! Nu, domnule, vrem sa murim cinstit, in sanul familiei!

p.s. domnule, toate chestiile astea le inteleg, ca d-aia am cap, nu ca sa nu-mi ploua-n gat; dar p-aia cu manifestatiile si defilarile n-o pricep deloc: nu e evident ca sunt contraproductive, ca mai rau isi fac? Sau poate e aici o chichita si n-o vad io…?!

8 comentarii:

mara spunea...

dar de doi pinguini homosexuali care au adoptat puiul altor pinguin, ce zici? habar nu am prin ce publicatie faimoasa am citit ca nu imi mai aduc aminte.

Aida B spunea...

gagicilor le place sa lase in urma o dira de lesbianism, cica e un excitant garantat pentru barbati - de aia nu se grabesc sa sufle in spuma de la bere ca nu sint. poate se si lipesc lasciv de vreo prietena cind jura pe tanga ca ele niciodata... nu...
cit despre descendenta, nici o grija, cum se vor legaliza casatoriile se vor legaliza si adoptiile, inseminarile artificiale samd. se pare ca au fost suficiente generatii si progenituri pentru a se stabili ca, in cazul lor, ce se naste din pisica NU maninca soareci, ba din contra.

Mihai Buzea spunea...

@ mara: da, am citit si eu, dar parca acum vreun an, heya? oricum, la dihanii e complicata treaba, nu e ca la oameni: cam vreo 1500 de specii prezinta (uneori) homosexualitate masculina, si vreo 2 specii au si d-aia feminina. iar pinguinii (aia antarctici, imperiali) sunt dihanii absolut extraordinare: am vazut filmul ala frantuzesc, am uitat cum se chema parca "Marsul pinguinilor"...?!) si am ramas bouche bee. vag, stiam io cate ceva, da' filmul m-a dat cu roatele in sus!

@ aida b: da, "dara de lesbianism" e afrodisiac garantat, cum zici, da' sa fiu al dracu' daca pricep de ce! deci d-aia nu fac femeile ca trenul, cand o vorba de homo? ca sa-i bage in boale pe barbati, ca-i stiu tampiti? nu m-am gandit niciodata, dar tare mi-e ca asa e! hm! tre' sa mai pun mana pe carte...

de acord ca o sa se rezolve si problema cu descendenta, dar sa vezi ce circ o sa fie cand se va discuta "adoptia" aici in Est! o sa iasa scantei - pai biserica ce treaba are?!
cu inseminarile artificiale am mari dubii: la fete o merge, da' la baieti?!
:))

Aida B spunea...

parca o fi greu sa va implantati un uter:p
a, o sa fie si mame-purtatoare pentru voi!

lollitta spunea...

eu personal ii prefer pe cei declarati ca ma scutesc de o pierdere de timp cu facutul ochilor dulci :P
in rest... imi plac oamenii indragostiti indiferent de sex.

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: "pentru voi, barbatii", sau "pentru voi, homosexualii"...?! pentru ca, vezi, e o nuanta importantissima!
:))

@ lollitta: tare! carevasazica, sunt si din cei nedeclarati, cu care fetele ard gazul degeaba?! nu stiam, dar aflu acum. io unul credeam ca fetele se prind din prima!
la chestia cu indragosteala, nu pot sa nu-mi amintesc de o vorba a sora-mii: "ba frate, e bine sa am gagic, da' sa nu se indragosteasca dracului de mine, ca atunci nu mai e bun de nimic: sta si se uita si ofteaza ca un vitel!".

eh, era si ea tanara si grabita!

:))

Aida B spunea...

pentru baietii care vor descendenti fara nevasta acasa:p

Ruxi spunea...

In general cei care se declara homofobi chiar sunt asa, in schimb cei care spun ca sunt deschisi la minte si accepta homosexualitatea invocand expresii de genul: ce? ei nu sunt oameni? in 80% din cazuri pe putin au o reactie cum ai avut si tu, de dezgust. Asadar cred ca de fapt cu totii suntem mai mult sau mai putin homofobi.