miercuri, 10 iunie 2009

Horicsonismul

Bunul nostru prieten Horicson are o personalitate atat de puternica, incat a dat numele unei mentalitati: horicsonismul.

Foarte scurt spus, horicsonismul e o combinatie de profesionalism, egotism si utilitarism dus la extrem. Adica, un horicsonian e de regula foarte bun in meseria sa (“asculta-ma pe mine, ca te-nvat de bine!”); se pune permanent in centrul lumii (“ce-mi pasa mie de tot ce nu sunt eu?!”); refuza si isi refuza orice activitate care nu aduce (pe termen scurt) bani sau placere (“la ce bun?” / “la ce foloseste asta?”). Calitati: vointa, ambitie, perseverenta de necrezut; bref, un adevarat stalp al societatii, o persoana de incredere si un bun contribuabil: un horicsonian nu se tine de revolutii…!

Din pacate, acest tip de personalitate e realizat cu niste costuri. Lipsa de imaginatie, lipsa de umor, lipsa de curiozitate, pe de o parte; dogmatism, ranchiuna, ineleganta cand pierde, pe de alta. Fie-mi iertata comparatia, dar asa era Ceausescu.

Cum de am ajuns la creionarea horicsonismului? Pai de la nenorocitele astea de alegeri, uite cum! Eu am crezut ca odata ce “originalul” Horicson a plecat in America, horicsonismul se va stinge de la sine. Constat insa ca mai toti prietenii si cunoscutii mei sunt horicsonieni, cel putin din acest punct de vedere: “La ce bun sa ma duc la vot? Nu stau EI in mine, oricum…”.

Spre cinstea mea intelectuala, n-am sa omit a adauga: a mic, horicsonienii sunt oameni foarte ocupati; ba mic, ei simt perfect Zeitgeist-ul.

Majoritatea europenilor n-a mers la vot: Zeitgeist. Cinste horicsonismului!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Stimate domnule Misu, se constata o preocupare aproape obsesiva a dvs pentru trezirea constiintei maselor in ceea ce priveste votul. Dar incapatanarea cu care doriti sa schimbati oamenii, ma face sa va explic ceva foarte simplu: daca omu’ zice “eu de alegeri vreau sa stau cu cracii-n sus pe plaja si sa ma indop cu mici si sa-mi bag picioarele in ei de politicieni”, orice argument logic adus pentru a-i face sa-si miste fundurile nu-i va determina decat sa se incapataneze si mai tare in a ramane in starea de fapt. Oare nu este o lupta dusa cu morile de vant? A.

Mihai Buzea spunea...

@ stimata domnisoara anonymous: ba da, este.
totusi, desi avem pareri diferite (chiar avem!), eu va astept la ciorba chiar daca nu stati cu cracii-n sus. sau, mai exact, va astept chiar daca nu stati cu cracii-n sus neaparat.
va astept gratis, cum va asteapta si astia la vot. doar asa de filotimi.

Anonim spunea...

La fel ca si candidatii, si dvs veniti cu promisiuni pe nu le respectati: ciorba o fi ea gratis dar e promisa de mult timp si pana acum n-am vazut nici macar un rest de morcov din ea…

Mihai Buzea spunea...

@ horicson: meschinaria mea nu e totuna cu lasitatea ta, batrane prieten. dreptul tau la replica e sfant pentru mine, chiar daca nu si pentru tine - pacat!

ai plecat european curajos, ai devenit american... ma rog. replica ta (trimisa pe mailul personal, cata bravura!), spune totul, citez:

"As raspunde pe web, sa fie publica dezbaterea, dar cum website-ul este controlat de Gicson si stim ca la meschinarii nu are limite, adevarurile lui Horicson nu ar rezista mult acolo, sau ar fi alterate in mod perfid.
Multe din caracteristici aduc aminte mai degraba de Gicson decit de Horicson, sa fie oare horicsonismul atit de fascinant ca Gicson se identifica cu el?
Si asemanarea cu Ceausescu n-am inteles-o nici eu, nici altii care au citit articolul, valorile horicsoniene sint mai degraba valori sanatoase ale capitalismului care s-au dovedit singurele viabile in timp.
Ineleganta cind pierde aduce aminte de un anume Gicson, doar ca trebuie adaugata si ineleganta cind cistiga.
Care va sa zica, in afara de bani si placeri, ce motivatii mai are Gicson in ceea ce face? Datoria, "trebuie"? Sintem foarte interesati sa auzim.
Lipsa de umor - a se schimba cu umor fin, nedetectabil de unii, dar Horicson nu o sa se coboare sa spuna "just kidding" dupa fiecare perla de-a lui, cine se prinde bine, cine nu... (Gicson?)
Si cu votul iar Horicson contrazice teoria din articol, a fost sa voteze cu Obama chiar daca iesea oricum in California.
Si Zeitgeist poate fi observat numai in trecut, pe cind horicsonismul este in floare in prezent, deci articolul cam "scirtie". E bun de Catavencu totusi, valoare pura de entertainment, fabulatii fara consistenta.
As propune sa termini articolul cu - Constat ca si eu sint horicsonian."

aceasta tentativa de compunere gimnaziala imi aminteste de celebra replica a dirigintei Hurezeanu, la sedinta cu parintii, cand s-a uitat la notele tale si a inceput cu romana (o materie ca Un Pod Prea Indepartat): "Stiti, el scrie mai incet...!".