Aşa cum (nu) se ştie şi cunoaşte, azi e ziua Bucovinei. Cel puţin a Bucovinei de Sud, cea care a rămas la România; cea de nord, pe care ucrainienii o numesc „Ţerniveska Oblast” (Regiunea Cernăuţi) n-are nici un motiv să considere 28 noiembrie zi de sărbătoare. Ce ar putea sărbători ucrainienii?! Că acum 93 de ani au fost învinşi la vot? Că nemţii, evreii şi polonezii din Bucovina au votat alături de români, pentru unirea cu România, şi împotriva ucrainienilor, adică împotriva unirii Bucovinei cu „Republica Populară a Ucrainei de Vest”? Oricât ar fi de cvasi-uitate tensiunile naţionaliste la Cernăuţi, actuala majoritate ucrainiană nu poate sărbători aşa ceva. Ar fi ca şi cum românii s-ar face muci de bucurie în fiecare an pe 30 august, în cinstea celui de-al doilea arbitraj de la Viena (cunoscut în România ca „Dictat”).
Pe de altă parte, în Bucovina românească, azi e zi mare. De la Vatra Dornei până la Dorohoi, de la Suceava la Rădăuţi, lumea lucră ce lucră, apoi se retrage prin locuri de consumaţie: care la el acasă, care la vecin acasă, care toţi la cârciumă (în zonele industriale). Întrebarea este: a meritat? Altfel spus: au aceşti oameni de ce se bucura, sau beau doar aşa, ca să se afle-n treabă (adică de pretext)? Oricât ar părea de ciudat, răspunsul e: a meritat. Unirea de acum 93 de ani a fost rentabilă pentru bucovineni. Mulţi dintre ei au regretat-o şi în interbelic, şi în 1940, şi în 1941, dar acum n-o regretă nimeni. Şi de ce? Pentru că au termen de comparaţie foarte la îndemână, uite de ce!
Oricine poate trece frontiera, legal şi fără nici o problemă (nu mai trebuie viză ca să intri în Ucraina), şi să vadă cu ochii lui. Ce să vadă? Diferenţa s-o vadă. În sate, viaţa oamenilor e cam la fel, dar oraşele diferă mult, foarte mult. E greu de înţeles pentru noi, ăştia de la Bucureşti, care tot timpul ne văicărim şi ne comparăm cu nemţii, dar cei care cunosc Ucraina reală se pun şi ne ceartă: „Ia mai tăceţi din gură. România este Elveţia, dacă vreţi să ştiţi”.
luni, 28 noiembrie 2011
A patra Unire
Etichete:
28 noiembrie 1918,
bucovina,
cernauti,
dictat,
dorohoi,
herta,
odessa oblast,
radauti,
storojinet,
suceava,
ucraina,
unire,
vatra dornei,
Viena
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Zonele Herta si Dorohoi (cu exceptia satelor Rogojesti, Candesti-Bucovina si Sinauti de Jos-Mihaileni si din Ucraina Ostrița, Țureni,Mamornița Ucraineana, Poieni-Bucovina) nu sunt in Bucovina, sunt in Regat. Dar foarte multi regateni au trecut raul Suceava ca sa traiasca in Bucovina (unii uita ca sunt regateni, nu bucovineni). Si foarte multi bucovineni regreta unirea in continuare. Sunt sate intregi in care oamenii se raporteaza la ,,vremea austriecilor/pe timpul Austriei" si regreta ca s-au unit cu regatenii, care i-au invadat si cu care mai impart si acelasi judet prin adaugarea de parti regatene din fostele judete Dorohoi (zona Padureni-Gramesti-Zamostea-Zvoristea etc.), Botosani(Dumbraveni, Hantesti, Burdujeni,Salcea, Fantanele, Veresti etc.), Baia (toata zona Falticeni-Malini, Slatina, Bunesti-Regat, Horodniceni, Radaseni, Cornu Luncii-Regat,Stirbat, Liteni, Dolhasca, Rasca etc.) si Neamt(Dorna Arini, Panaci, Crucea, Bosteni,Saru Dornei, etc.).
Trimiteți un comentariu