vineri, 14 martie 2008

Vocea patriotului nationale

Bunul Samo imi trimite un link cu un interviu dat de Patapievici (filozoful convertit la fundamentalism ortodox), mai cunoscut sub numele de "Pata". Care Pata vine cu o intrebare foarte simpatica: poti fi patriot in Romania?
Zice el acolo: pasoptistii au scos patriotismul prima data pe piata, si-au platit distractia asta cu averile lor si cu opera (care-a ramas nescrisa la multi, iar aia care si-au scris-o au scris-o prost, C.A. Rosetti bunoara), in cazurile fericite, si cu parnaia si moartea in cazurile cu ghinion (Balcescu, saracul). Legionarii au luat si ei patriotismul la purtare si l-au platit in general cu moartea (astia nu aveau avere, cu ce era sa-l fi platit?!) si cu reputatia (cat a tras nenorocitul de Cioran pentru zgubilelile lui din tinerete! Sau Horia Vintila, vai steaga lui de romancier - asta-i ala de i-au dat francezii premiul Goncourt si p-orma i l-au luat inapoi, faza tipic frantuzeasca). Dupa legionari au venit ceausistii, dragutii de ei, cu patriotismul lor de mai mare jena: il mai tineti minte pe Homo oltenensis?! Bref, cand s-au construit hidrocentralele de pe Olt a fost descoperit un schelet (pietrificat, ca orice fosila) de neanderthalian, un batranel de vreo 600.000 de ani, si "istoricii" regimului au scos-o p-aia greaua, cu "iata dovada ca romanii au fost aici din cele mai vechi timpuri!".
Pe urma patriotismul a devenit brand, ca orice marfa in lumea globala: brandul peremistilor, manca-i-ar Gika pe ei sa-i mance de baieti cu carte, ca Vadim e om cu doctorat, nu ne batem joc.
Si-atunci? Daca nu poti sa fii ca astia, ramane "calea lui Horica": emigrezi si-ti bagi pe-ul in ea de tara, iti ascunzi cat poti originea si dai din tine profunzimi ca "generatia lui Hagi castiga meciuri ca se bagau unsh'pe oameni cu curu-n poarta, d-aia!".
Chestiunea nu e totusi insolubila. Iubirea nu e de un singur fel. Cum o iubeste un baietel pe mami al lui? Pai, necritic, cum: mami e cea mai frumoasa (are 33% campii, 33% dealuri, 33% munti, 1% o capitala de vis), e cea mai desteapta (noi am inventat avionul, insulina, parasuta cu autodeclansare, motorul cu reactie, stiloul si gaura de la covrig), e cea mai buna ("suntem toleranti!"), e cea mai bogata ("muntii nostri aur poarta"), e cea mai cea, si cine nu crede asta trebuie impuscat in cap.
Cum isi iubeste un barbat nevasta? In mod critic! Nevasta-mea e buna (nu ca n-as fute-o si pe unguroaica de la sifoane), ii place sa gateasca (desi gulasul de la "Zet" il bate p-al ei de la distanta), o duce si capul (ca altfel n-o promovau, desi io unul as incerca o misculatie cu sefa ei Ildiko - piesa, tata!).
Poti, adica, sa fii patriot fara sa fii sovin. Patriot e ala caruia nu i-e rusine de tara lui (de partile ei bune, evident). Sovin e ala care zice a lui e mai cu mot decat altele (toate, eventual). Fane Spoitoru e ala care zice de Romania ca e "cea mai tara proasta".
A bon entendeur, Horica, salut!

Niciun comentariu: