joi, 24 aprilie 2008

Albania in NATO

N-am uitat nimic. Cica asta ar fi un defect, dar mie mi se pare o calitate: de ce iese la suprafata submarinul albanez? Ca sa respire vaslasii. De ce e criza de elastic in Albania? Au planificat lansarea unui satelit de spionaj. Cum opresti un tanc albanez? Il iei la bataie pe soldatul care-l impinge. Cand pierde viteza avionul supersonic albanez? Cand adoarme fochistul.

Cu toate astea, Albania a fost invitata sa adere la NATO, iar Ucraina, putere nucleara, nu. Foarte meserias, dupa parerea mea: eu, ca roman, sunt de-acum aliat cu albanezul si am ucrainianul ca potential inamic! N-am avut nevoie de prietenia unui popor de aproape 60 de milioane de oameni, samanta de oameni dati dracului, care-au supravietuit Holodomorului si Ejovscinei si Razboiului de Iarna (trupele care au luptat in Karelia erau recrutate din Ucraina, nu din Rusia) si invaziei germane si deportarilor staliniste; ne-am ales in schimb cu aliatul albanez, pe care, nu-i asa, ne vom baza in caz de conflict armat. Taci ca-i bine.

Nu zic de Croatia (invitata) si de Georgia (neinvitata): croatii demult trebuiau sa fie in Alianta, dar au fost caposi si n-au vrut sa-i predea pe generalii aia ai lor acuzati de genocid – ma rog, nu erau numai generali, erau militari si mai ales paramilitari de toate gradele. Acum s-au scos, nu ca intre timp i-ar fi predat, dar chestia e clara cand te uiti pe-o harta: NATO vrea mai intai sa inchida “Balcanii de Vest” (fosta Yugoslavie si Albania), care ramasesera ca o rana supuranda in flancul lor sudic. Urmeaza Muntenegru, previzibil, si in felul asta (aproape) toate coastele deschise ale Europei sunt sub control american – ceea ce, pentru o putere maritima, nu e de lepadat, chiar deloc.

Si pe mine cu ce ma incalzeste treaba asta?! Am ramas ca prostul, vecin cu o Ucraina mare (cat Polonia si Romania la un loc), inca balansand intre democratie si “democratie originala” (ca tara mea intre 1989 si 1996), frustrata, saraca, si cu neoimperialistii rusi calare pe ea! Iar silozurile ei nucleare - varza. Totusi, varza cum sunt, Ucraina detine arme atomice! Noi ce detinem? Bricul “Mircea”!

Rusii zic ca americanii au luat-o peste bot la summitul de la Bucuresti. Nu-s prea convins. Mai degraba si-au furat-o romanii si polonezii: Georgia e oricum departe, si are si-o gramada de probleme interne (macar ca e o tara de o frumusete fabuloasa, cam cum ne zicea noua propaganda comunista c-ar fi Romania!); dar Ucraina e aici, peste gard, zvarli pan’ la Odessa cu caciula! Sa fi fost invitata Ucraina, eram acum ca ungurii si cehii, reduceam armata si pompam bani in dezvoltare; asa, suntem tari de frontiera ale aliantei, si noi si polonezii, si baga, baiete, bani in bataturile “bibanilor”! D-aia dau eu bani la buget, sa-si faca generalii vile!

Lasa, ca dac-o fi ceva, avem alaturi de noi eroica armata albaneza.

11 comentarii:

Anonim spunea...

de ce ma cenzurezi, mai Miaitza?

Anonim spunea...

nu, nu crez ca Miai ar putea ptr ca sa faca asta, pe mine cum m-a lasat sa-l conving ca e total afon la sportul regele ????

Anonim spunea...

Mihai,noi nu am fost republica sovietica si totusi multi se intreaba daca I Iliescu a fost sau nu KGB-ist.In Ucraina,KGB-ul este la el acasa.Ce sa faca Ucraina in NATO? Sa ne prezinte parerea Rusiei(KGB) la orice vot?
Ca armament au destul americanii...

Anonim spunea...

Non Nobis Domine, Non Nobis !- Sed Nomini Tuo Da Gloriam !

Anonim spunea...

"Eu cînd discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Între un credincios si un necredincios, nu există nici o legătură. ăla e mort, sufleteste mort, iar celălalt e viu si între un viu si un mort nu există nici o legătură. Credinciosul crestin e viu." - PETRE TUTEA

Mihai Buzea spunea...

Nu am cenzurat pe nimeni! Va rog sa nu mai fiti rautaciosi si sa dati alarme false, sa creada lumea ca sunt d-ala batut in cap, sa sterg comentariile oamenilor! Putina cinste, domnilor, ca tara geme de banditi!
@cristi: domnule, important e ce vor intelectualii unei tari, nu ce vrea prostimea dresata de securisti! Si intelectualii ucrainieni au o boala pe rusi, ceva de mare exceptie!
@anonymous: domnule, io am cam chiulit la cursul de latina, ca ma duceam sa joc fotbal cu derbedeii pe maidan! Da' asa, in principiu, inteleg cam ce vrei sa zici. Ca nu sunt de acord, asta-i separat...
@ioan: domnule, eu zic ca e mai bine sa ai propriile pareri, decat sa le iei de-a gata de la altii. Cu cat Petre Tutea e mai mare, cu atat par mai marunti cei care ii "imprumuta" parerile, in loc sa-si puna mintea la treaba si sa "dea din ei". Cat si cum pot, chiar daca nu pot prea mult.

Anonim spunea...

"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul." - PETRE TUTEA

Mihai Buzea spunea...

Tuterisme, monser!

Anonim spunea...

" nu e ceea ce pare a fi, e ceea ce pare a nu fi" - Ioan-Sorin, dupa beri

Mihai Buzea spunea...

"Decat sa-ti fie rau, mai bine sa-ti fie bine!" - apoftegma a lui Mihai Margineanu (Misu, pentru prieteni).
Asta asa, daca tot e sa ne batem in celebritati culturale...

Anonim spunea...

de ce ai scos textul cu geamanul? rusine!