marți, 1 aprilie 2008

Efectul Savovici

Iata linkul, sa nu va stresez degeaba, cum fac eu de obicei: http://www.catavencu.ro/nashpa_turizm/restul_lumii/xel_ha.html. Bun. Acum dati in jos pe pagina si cititi comentariile lui Dan Savovici. Acest domn a sarit pur si simplu la beregata lui Adrian Iancu, autorul textului, sub pretextul ca a descris total aiurea una dintre “cele mai frumoase statiuni din lume”.
http://www.catavencu.ro/nashpa_turizm/restul_lumii/distrugeti_in_quebec.html. Alt link. Cu exceptia violentei de limbaj, aceeasi chestie: la comentarii se gaseste cate unul (in cazul asta, doi) care sa conteste acuratetea descrierii. Asta, aparent, la primul nivel. De fapt e vorba de altceva.
Nu va mai dau si linkul de la “Moscova nu crede in lacrimi”, desi e de departe cel mai haios, pentru ca de data asta e vorba de textul meu si nu vreau sa intru in proverbul “Tot tiganu-si lauda ciocanul”. Daca v-au amuzat comentariile de pana acum, le gasiti vor oricum si p-alea de la Moscova.
Amintire din copilarie – asta ca sa fie clar ca “efectul Savovici” poate lovi pe oricine: invatasem sa inot crawl. Eram foarte mandru de asta. Colegul meu Razvan Maliavin era incomparabil mai modest, desi facuse cinci ani de inot. Cand ma laudam eu de zor ca “stiu crawl” zice si el “Pai si eu stiu stilul asta, e usor!”. Innebunesc de furie, il acuz ca minte, etc. Ne ducem duminica la strand si imi arata ce e ala inot, ma lasa cu juma' de bazin in urma. Mort de rusine, o dau la intors ca “oricum, nu ai inteles nimic din placerea inotului!”. Acum imi vine sa rad, dar atunci eram verde-mar de invidie. Gelozie, de fapt, dar mai bine cititi pana la sfarsit.
Elevul meu Dinulet (trecusera intre timp niste ani) imi spune “A, pai am urcat si eu pe Valea Podragului pana sus in creasta, intr-o excursie cu scoala!”. Din nou furios, de data asta imi inghit nervii si tac: v-ati prins, pe Valea Podragului urc eu, nu toti fraierii cu scoala!
Asta este “efectul Savovici”: confiscarea unei experiente. Ceea ce am facut eu, si mi-a placut, nu poti face si tu, sau daca totusi faci, nu se poate sa-ti placa, sau daca, cine stie cum, iti si place... atunci nu intelegi de fapt ce-ai facut!
Este una din nenumaratele forme ale meschinariei omenesti, si cu putina introspectie, cred ca fiecare dintre noi poate gasi exemple in trecutul propriu. Din nefericire, de cand exista netul si usurinta de a sari la scandal la adapostul anonimatului, sau a non-prezentei fizice, o gramada de exemple sunt la indemana oricui. Uite asa l-am observat si eu, ca altfel...
Sa traiasca domnu' Savovici, ca ne-a botezat efectul!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mihai,rationamentul tau este perfect cand se refera la texte de turism.Ce te faci cind cititorul sare la gatul autorului dupa un text despre un episod de istorie-cazul lui Brizu sau despre fotbal-cazul tau.Cred ca nu este vorba despre confiscarea unei experiente.Pur si simplu,in urma aceleiasi experiente,unul se intoarce acasa lefterit iar celalalt se intoarce lefterit,dar,CU UN TEXT FAIN PUBLICAT IN CATAVENCU,sau ma rog,pe blogul unui redactor AC.Categoric este vorba de iritare,dar daca ar avea legatura cu acuratetea descrierii,si-ar prezenta in comentariu versiunea lui ,vis-s-vis de datele prezentate eronat.Ceea ce nu se intampla.Improasca tastatura cu bale si...atat.Trebuie mai mult decat invidie pentru a scrie un text fain.

Mihai Buzea spunea...

Aha, cred ca inteleg ce spui: si tu si eu mergem la un ceva, fiecare pe cont propriu. Ceva-ul se dovedeste o teapa. Tu te consolezi scribalind un text, eu nu. Eu ma irit (din invidie) si sar la gatul tau, contestandu-ti textul. Tu nu intelegi ce m-a apucat. Dar nu crezi ca e vorba de acuratetea descrierii, ci cu invidia pura si simpla, atat de, vai, romaneasca.
Totusi, cred ca e mingea e undeva pe la mijloc: am vazut reactia asta ("efectul Savovici") si in alte momente si locuri, si l-au mai vazut si altii: in finalul romanului "Babbitt" al lui Sinclair e un exemplu, cu o tanara care a facut si ea sex prima data (cu barba-su!) si pe urma zbiera ca idioata la frati-su mai mic, care tocmai se culcase si el ca omul cu gagica-sa. Intelegi, de-acum sexul era domeniul ei particular, cum de indraznea "mucea" sa treaca si el prin marea experienta! Intelegi, asta am vrut sa zic pe "confiscarea experientei", dar, buninteles, Sinclair era un mare scriitor, iar eu nu. De asta la el se intelege ce-a vrut sa zica, iar la mine... asta e.