miercuri, 31 decembrie 2008

Mos Craciunul triștilor

Domnilor, Iepurasu-i unul, dar Mosii-s mai multi; nu se poate sa se gate anul fara sa va zic si de Mos Craciun!

Spre deosebire de alalant Mos, cu asta n-am nimic, ca a venit si la mine an de an – ma rog, cu exceptia ultimilor 15 ani, da’ astia nu se pun. Anul asta, insa, Mosul s-a mai modernizat si el: din “Mos Craciun”, banal, fara nimic deosebit, a devenit “Mos Craciun cu reactie reciproca”, ceea ce-i altceva! Poate ca n-o fi chiar diferenta dintre o Dacia 1100 si un Hummer, da’ nici nu-i departe.

Care-i diferenta?! Pai diferenta este dupa cum urmeaza: Mos Craciun traditional este o entitate barboasa, care aduce daruri la copii. Interesant, dar demodat: 1) de ce numai copiilor, de ce nu si adultilor?! 2) ca fost (si actual) copil, pot spune cu mana pe inima ca Mosul asta nu e foarte atent: tu-i ceri minge de fotbal, sa zicem, si el iti aduce culegerea de algebra “Nita – Nastasescu”! Foarte slaba prestatie. Last but not least, c) nu e interactiv! El iti da ceva, iar tu trebuie sa spui o poezie sau sa canti un cantecel. Nu e corect! Cinstit ar fi ca Mosul sa-ti aduca ceva, iar tu sa-i dai altceva la schimb, nu sa muncesti ca un sclav la invatat de poezii! Bunaoara, eu unul imi facusem planul inca de mic: Mosul sa-mi aduca toata editia Jules Verne, aia cartonata, o stiti, iar eu urma sa-i dau (cu dedicatie, chiar!) cateva carti, preferabil manuale scolare (eventual si culegeri, treaca de la mine). Dintr-un motiv ramas enigmatic, Mosul a refuzat mereu oferta mea dezinteresata, desi i-o reiteram an de an in scrisoarea regulamentara.

Ei bine, probabil ca el citeste mai lent, pentru ca in 2008, in sfarsit, a pus in aplicare ceea ce-i sugerasem eu in 1978: el imi da ceva, eu ii dau altceva, si toata lumea-i fericita! M-am bucurat foarte mult ca i-a venit mintea la cap, si am asteptat sa vad exact cum se va proceda. Iata mecanismul:

Numele fiecarui betelist din agentie a fost scris pe-o bucata de hartie. Apoi fiecare a tras la sorti (pe cineva) si a fost tras la sorti (de altcineva). Chestia e ca stiai pe cine ai tras tu, dar habar n-aveai cine te-a tras pe tine.

Acuma, evident ca momentul “schimbului de daruri” trebuia sa aiba loc intr-un cadru festiv – adica la carciuma (nu cunosc un cadru mai festiv decat asta). Asa ca betelistii s-a strans intr-un underground fitos, si-au aprins papiroasele, au turnat factorul cirotic in pahare, si-au dat daruri si s-au pupat, dupa care s-au pus pe tambalau.

Pai si ce treaba are Mos Craciun in afacerea asta?! Pai are, ca de unde credeti c-au avut oamenii bani sa-si cumpere daruri unii altora? De la Mos Craciun! Vedeti ce inseamna progresul, si de ce sustin eu ca recursul la traditie este pagubos?
 

Nu ma intrebati cum a decurs tambalaul si la cat s-a terminat.

4 comentarii:

Aida B spunea...

total pe dinafara subiectului - desi eu cred in Mos Craciun, din solidaritate cu aia mici - merci ca m-ai trecut in blogroll!
totusi: faza cu schimbatul de cadouri in urma uneo trageri la sorti imi aminteste de o agentie de publicitate...

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: a) regret ca nu ti-a placut modul de abordare al subiectului Mos Craciun. asta e!
b) cu placere pt blogroll. daca mi-a placut cum scrii! poate te-or citi si astia mai nedusi la biserica, din lumea mea.
c) da, publicitate. BTL, mai exact.

Aida B spunea...

aoleu!! m-am exprimat gresit: comentariul meu era pe dinafara subiectului!!! mi-a placut postul tau!!!
merci inca o data :)

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: clar, trebuie sa-mi cumpar ochelari, ca d-aia s-au inventat!
sau cel putin sa-i scot p-astia de cal pe care-i port acum...