vineri, 10 aprilie 2009

Frumusete de tiganca

Mi s-a atras in mod politicos atentia (de catre o persoana bine informata) ca mai exista un motiv pentru care oamenii (si etniile) cu pielea mai inchisa sunt considerati „mai urati”, fata de cei cu pielea deschisa la culoare: anume, sugestia „clasei sociale”. In trecut, cand toate muncile manuale erau in aer liber (adica in agricultura - vorbesc de epoca preindustriala), cei care munceau (adica taranii) erau mai inchisi la piele fata de cei care nu munceau (adica boierii, nobilii, preotii, etc). Fenomen ulterior cunoscut sub numele de „bronzare”. Noi cei de acum ne chinuim sa ne bronzam (mai dam si bani pentru asta!) dar in trecut era o adevarata nenorocire: o piele era cu atat mai frumoasa cu cat era mai alba. Si asta nu numai in Europa, dar si in China (antica si medievala), si in Japonia, si in Islam. Bref: omul bogat, educat si nemuncit era mai „alb” decat omul sarac, ignorant si rupt de munca (de multe ori, rupt si in bataie!). Esti negricios la fata? Esti un nimeni, mars d-aci!

Efect colateral, amuzant: poate ca si asta e unul din motivele (nemarturisite!) pentru care istoricii romani au refuzat, timp de mai mult de un secol, sa admita existenta istorica a lui Negru-Voda si opera lui de intemeiere a Valahiei. Plus ca nici nu era roman de-al nostru, din coapsa lui Traian, era cuman migrator, aoleo si valeleu...!

Alta chestie: stiti de unde vine expresia aia despre nobili, ca au „sange albastru”? Pai de la carnatia femeilor germanice (din neamurile migratoare: goti, vizigoti, vandali, franci, longobarzi, gepizi, dracu' sa-i ia) care-au ajuns in sudul Europei, de se uitau localnicii la ele ca la urs: stiti cum sunt cei foarte blonzi, ca li se vad venele albastrui pe sub piele, mai ales la tample, la frunte si la incheieturi! La cei din sud nu se vedeau asa, ca e pielea inchisa, dar la blonzi si blonde...

Totusi, in traditiile popoarelor cu care au intrat in contact, desi „tiganii” au o imagine negativa, totusi „tigancile sunt frumoase”!. Cum vine asta, stau si ma-ntreb?!

Pai, in primul rand, tigancile tinere erau frumoase, nu toate tigancile: asta a lui Grigorescu, cati anisori sa aiba? Intre 15 si 17, as zice io, cu ochiul meu de bosorog libidinos. Ia ziceti-mi mie poporul care n-are femei frumoase la varsta asta!

Doi la mana, cine facea aceasta judecata de valoare? Barbatii o faceau, doar nu femeile! Si ce inseamna la un barbat „Ia uite o femeie frumoasa”, daca nu altceva „Ia uite o femeie cu care as vrea sa fac sex”, ia ziceti? Dar cu femeile din propriul lor popor (roman, bulgar, ceh, polon, german, croat, sarb, grec, rus, etc), barbatii respectivi nu prea puteau face sex fara sa le ia de neveste - in schimb, alta era socoteala cu tinerele tiganci dintr-o satra nomada, care venea si pleca, „fara obligatii”. Asta a si fost originea salbei de galbeni cu care se impodobeau tigancile (si ulterior, romancele - ca sa nu zicem c-am invatat si noi ceva de la tigani): dovada sex-appeal-ului posesoarei, reprezentata in mod palpabil de respectivele monede. Obiceiul de a darui un galben tigancii cu care faceai sex a dainuit pana tarziu, cel putin in Tarile Romane, mai inapoiate fata de Europa Centrala: „Deopotriva prietenoase imi surad din trecut, cu dinti albi, si alte chipuri de tigani si tiganci; cu o tiganca am gustat intaia oara dragostea, o tiganca de la zid. Purta floare rosie la ureche si umbla dansand. Aveam saisprezece ani. Era pe vremea salcamului, seara, dupa ploaie. I-am dat un galben si am uitat s-o intreb cum o cheama. Si n-am mai intalnit-o”.

Citatul e din „Craii de Curtea Veche”, pg 135 - 136, editura Art, 2008, ISBN 978-973-124-289-7. Zic asta in caz ca nu ma crede careva si are chef sa ma verifice, daca nu cumva indrug brasoave!

Ergo: tigancile nu erau „mai frumoase” decat femeile altor neamuri, dar erau mai sarace si mai accesibile. De aici, drama!

Pentru femeile-alea din alte neamuri, nu pentru barbatii lor...

9 comentarii:

Aida B spunea...

ma gindeam ca poate ar trebui sa vorbim de uzura, nu de uritenia tigancilor. pai daca se marita pe la 7-8 ani, fac copii de la 12, traiesc uneori in mizerie, cum vrei sa arate la 30?? pai cu cit salba aia era mai bogata, cu atit tiganca era mai obosita... ca nu stiu cum sa ma exprim mai eufemistic.

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: e suficient de eufemistic, am inteles cu totii!
salba bogata = fomee intens folosita, heya?
:))

lollitta spunea...

la italieni treaba cu culoarea pielii dupa bronzat e asa de accentuata ca unele femei par batucite de la atata solar! da' na, asa demonstreaza ele ca au bani

Mihai Buzea spunea...

@ lollitta: poate ca italiencele au bani. dar dupa cate vad la tv, au si romani care sa se ocupe de banii lor.
ma intreb cat din fobia nou-dezvoltata de italieni impotriva romanilor e "pe bune" si cat din ea e pur si simplu umflata de media...

Anonim spunea...

As vrea doar sa spun ca mama Arsenia din filipine a zis: look at me, how ugly i am, my skin is black. La telembizor rula pe mtv si domnu Blondu o intrebase: mama, what do you think, is paris hilton beautiful?

Mihai Buzea spunea...

@ anonymous: see my point? oamenii simpli inca mai face opozitia alb&frumos vs negru&urat.
bre, critici mata america, da' mare lucru a facut lincoln ala si martin luther king, ca i-a adus pe toti la un fel. asa, cu opozitii d-astea, ajungeam dracului la un razboi civil planetar!
si, cum albii sunt mai putini, o bagam dracului pe maneca...

Anonim spunea...

Cu observatia ca oamenii simpli cunosc ce-i aia respectul. Iar aia cu 'sange albastru' indeobste se purtau ca niste lorzi (am cunoscut io niste de-astia prin scotia). Erea o armonie, dar u aparut revolutionarii, domnu Marx, baetzii ... Paradoxal se pare ca acuma comuniunea rasiala perfecta nu e in seua alu lincoln al matale, ci ... numa bine, in cuba lu che ;) hai de mai explica :))

Mihai Buzea spunea...

@ anonymous: observatie beton! cei din josul scarii sociale si cei din varf stiu ce e ala respect, poate pentru ca isi cunosc foarte clar locul. penibili sunt cei de la mijloc, care vor sa parvina: pai nu am vazut eu odata o nunta de cocalari romani, mahalagii umflati, vai bogatia lor de parveniti, ca mi-era si rusine ca vorbesc aceeasi limba ca ei. sprijinite in maturi, doua maturatoare tiganci: "uite, fa, si la rumanii astia! nici ei ca dracu, nici dracu ca ei!".
cred ca e cea mai suculenta definitie a parvenitismului.
pct b: domnule, ai dreptate, dar habar n-am de ce-i asa! poate de la saracie, care i-a facut pe toti la fel?! sincer, nu stiu!
dar nu avem decat sa ne inarmam cu rabdare: cand comunismul cade si in cuba si tara reintra in circuitul capitalist, sa vedem, noua elita care se va forma va fi amestecata, sau predominant alba, ca in restul Americii Latine? evident, cu exceptiile Porto Rico si Haiti, de care discutam separat.
deci, chiar daca eu nu stiu raspunsul la intrebarea ta, timpul il stie si ni-l va oferi!
bahtalo!

SoSheSays spunea...

In China si Japonia nu numai ca e privita pielea alba ca pe un deziderat al frumusetii...e chiar o obsesie astfel incat firmele care vand creme pentru albirea pielii au o piata de desfacere superba...ca sa nu mai zic, unele ingrediente nici nu sunt acceptate in europa pe cand acolo, da.
Pana unde duce obsesia asta a frumusetii...