joi, 4 iunie 2009

Iar votez!

”Ce, ma, iar te duci la vot, ca sa te dai smecher?”: aud vorba asta de la mai toti amicii, care si-au facut un punct de onoare in a nu vota niciodata. Ideea lor ar fi ca votul e o treaba de pensionari si de catelusi politici, nu de oameni seriosi, ne-manipulabili. Cu tot respectul pentru amicii mei, sunt de alta parere, si iacata-ma ca ma explic. Prin exemple, ca de obicei.

Ma intalnesc cu o cunoscuta, proaspat divortata, care imi spune: ”Pai ce, d-aia m-am maritat eu, ca sa gatesc si sa spal vase?! Ma maritasem pentru dragoste, nu sa fac pe masina de spalat!”. Carevasazica, doamna ar fi vrut numai beneficiile casniciei, fara nici o obligatie!

Ma intalnesc cu niste amici, fani ai echipei Dinamo Bucuresti (ma rog, gusturi!). Il injurau pe nu stiu cine, din conducerea clubului, si m-am hazardat sa emit si eu o parere, dar am fost pus la punct in mod nemilos: ”Tu n-ai dreptul sa vorbesti, ca n-ai nici o treaba cu echipa!”. Dur, dar adevarat: nu aveam dreptul la cuvant. Privilegiul de a injura imi era refuzat, si pe buna dreptate.

Ei bine, ati inteles deja ideea: ma duc la vot, de fiecare data, nu pentru a ma da smecher, ci pentru a-mi pastra dreptul de a injura. Daca nu m-as duce, as fi ca doamna de mai sus: imi place sa traiesc in democratie, dar fara vreo obligatie. Adica, pentru cei carora le e indiferent in ce sistem politic traiesc, e de inteles sa nu voteze; dar pentru mine, care pot face comparatia, democratia e ceva asumat, nu conjunctural.

Cand traiam in dictatura, ma uitam la democratie ca la alta minune, si mi se parea ca e o sarbatoare fara pauze. Acum pricep ca nu e deloc asa, dar ca oricum e cel mai putin prost dintre toate sistemele politice. E drept ca sunt si multe vase murdare de spalat (Corneliu Vadim Tudor, exemplul viu), dar merita, per total. Alternativa e cu mult, cu mult mai naspa!

15 comentarii:

Anonim spunea...

Da, pe mine m-ai convins sa votez. Desi, sincer, de data asta chiar imi propusesem sa nu ma duc. Dar sa fim intelesi: votez cu ai nostri! A.

Aida B spunea...

bravooo!
cetaten eurpean (cu) model.

Aida B spunea...

am mincat niste vocale:p

Mihai Buzea spunea...

@ anonymous: zi-mi domnule si mie care sunt ai nostri, ca de fix 20 de ani incerc sa inteleg! ca, de: ungurii or fi ei simpatici, dar nu sunt tocmai "ai nostri", ca sa zic asa...

@ aida b: chiar, prin alte colturi de europa cum e? ca aici nu intereseaza pe nimeni alegerile astea, nici cat negru sub unghie!

Aida B spunea...

prin alte colturi de Europa absenteismul e in floare! aia care se duc, totusi, la votare, o fac din ce in ce mai mult intru ridicarea extremelor, de dreapta sau de stinga. noi o sa votam extrema stinga :p adica io nu, ca i-ar am uitat sa cer cartea de alegator :(( si nu ma duc pin'la Paris sa-i votez pe ai nostri ca sa-i vad dup'aia la teveu cum maninca varza cu cirnati la Strasbourg.

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: cu extrema STANGA?! aida dear, da' tu cu cine esti maritata, daca nu sunt indiscret (ai zis "noi"!)

Aida B spunea...

aoleu ce prost am scris... se duce dreaq gramatica, monser :(
deci sint maritata cu un barbat (ei da!) francez cu drept de vot:p
aseara, uitindu-ma la dezbaterea cu sefii de partide, m-am simtit ca acasa! ce fain! mai lipsea sa-si arunce paharele cu apa in fata, in rest circ a fost cu duiumul.

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: pai si de ce voteaza cu extrema stanga?!

bine, stiu si eu ca francezii sunt originali, dar parca totusi...

:)

Aida B spunea...

deja ca Sarkozy n-a reusit inca sa distruga sistemul socialist care inca mai dainuie pe plaiurile gauloise...
a, poate te intrebi cum de poate o fata crescuta sub ceausism sa voteze extrema stinga?? uite ca se poate, ca stinga lor, chiar si extrema (dar nu chiar orice stinga) e mai buna decit ce-am trait noi. noua ne place de un anume Olivier Besancenot, purtatorul de cuvint al Noului Partid Anticapitalist.
ca nici n-am intrat bine in capitalism ca m-am si saturat de el:p

Mihai Buzea spunea...

aida b: esti pericol social! partidul anticapitalist?! pai nu te-ai lamurit care e alternativa la capitalism...?!
:))

Aida B spunea...

nu, ia spune-mi tu :))
oricum, universul politic si social e mai saltaret aici :p

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: pai dupa capu' asta al meu, singura alternativa la capitalism este comunismul. adica la inceput e socialism, si pe urma ajungem binisor in comunism.
asta in teorie. in practica, ai vazut...

:(

Aida B spunea...

ma asteptam la orice raspuns, dar nu la asta!!!
uite, tocmai am vazut un documentar superb, lansat in seara asta in nu stiu cite tari simultan, poate si la Bucuresti: HOME, de Yann Arthus-Bertrand & Luc Besson. asta ma face sa zic ca alternativa la capitalism este ecologia.

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: :))
exotica opinie, dar probabil foarte sincera: pai daca nici la tinerete nu s-ar hrani omul cu iluzii, atunci cand, Doamne
iarta-ma?!

Aida B spunea...

corect, nenicule :))