marți, 26 februarie 2013

Pyramus & Thisbe 4 You


Pentru cine nu știe, teatrul Odeon (ăla de pe Calea Victoriei) va împlini la anul un secol de existență, așa că mă grăbesc să-i urez cele tradiționale, înainte să-l mulțănească alții mai cu ștaif, că teatrologi sunt pe toate drumurile. Nici eu nu știam prea multe despre el, dar am văzut o piesă* cu totul și cu totul meseriașă, care m-a convins: Odeon rules!
Mi-ar trebui spațiu cât colegilor de la Investigații, dacă ar fi să zic tot ce am de zis despre piesă; așa, însă, mă limitez la trei chestii:
unu, piesa nu e de găsit ca atare în The Complete Works of William Shakespeare (ediția Wells & Taylor), am căutat eu acasă. E vorba de un fragmențel de teatru în teatru, din „Visul unei nopți de vară”. Dabija îl ia și face din el un spectacol de sine stătător. O bijuterie, de fapt.
doi, actorii fac un tur de forță complet neforțat. Cred că rar vezi actori să joace cu atâta plăcere și convingere ca ăștia! Iar plăcerea lor de a juca e molipsitoare, ni s-a transmis și nouă în public, de începusem să învățăm și noi replicile și le spuneam (în șoaptă, sigur) odată cu ei pe scenă. Iar Pavel Bartoș a fost magistral în partea a treia, deși replicile lui nu le-am îngânat deloc!
trei, nu numai actorii și publicul joacă în piesa asta. Joacă și meseriașii din teatru, prin „meseriași” înțelegând exact asta. Iar ei primesc cele mai multe aplauze, nu știu dacă mai meritate decât ale actorilor, dar clar mai rare: de câte ori în viață e un mașinist aplaudat la scenă deschisă?!
Din acest motiv (și pentru că n-am spațiu) nu-i nominalizez și pe actori în caseta tehnică, ci doar pe tehnicieni: merită!
Așa cum piesa merită categoric văzută. Categoric! Și nu mă bănuiți că am procent din încasările teatrului, că n-am.

MIHAI BUZEA
 
*Pyramus & Thisbe 4 You, după William Shakespeare, la Teatrul Odeon. Regia: Alexandru Dabija. Cu: Cristian Dunăreanu (recuziter), Victor Cociorbă (mașinist), Dan Iosif (regizor tehnic), Nicu Coman (mașinist), Constantin Neagu (mașinist), Dumitru Neagu (recuziter), Ion Iosif (mașinist), plus actorii profesioniști.

2 comentarii:

Anonim spunea...

pai ce faci sefule, reciclezi materiale de pe blog (circa 2010-11)?? pupaturi

Mihai Buzea spunea...

@ anonim: ala-i alt text, chiar daca e despre aceeasi piesa. citeste tot daca vrei sa faci o treaba, nu doar titlul, sefule!