joi, 22 mai 2008

Limba noastra-i o comoara

Mai ales cand o aplicam pe cate un dos de sef. Imi amintesc, oftand, cum lipeam cate o fierbinte limba pe buca directoarei de la scoala unde-am predat (unde i-am nenorocit pe copii, de fapt): “Dumneavoastra aveti dreptate, stimata doamna directoare! Rog sa se consemneze in procesul verbal sfatul nepretuit dat de doamna directoare intregului colectiv!”. Ehe, vremuri…
Azi, sub influenta nefasta a romglezei profesionale, fiecare jargon s-a dezvoltat pana aproape de un dialect distinct, dar toate au ceva in comun: au renuntat la pluralul de politete. Normal, daca engleza nu-l are, romana, care il are, de ce sa-l pastreze?! Gata, la gunoi cu el. Sefii le vorbesc subalternilor cu “tu” (ca inainte), iar subalternii sefilor tot cu “tu” (altfel decat inainte). Valeu, ce-am progresat! Asa da!
Partea mai gri din toata pictura asta roz e ca tot sefii au iesit in castig: cand nu esti de accord cu seful, fie ca-i zici “tu”, fie “dumneavoastra”, tot iti exprimi dezacordul in mod politicos (cu exceptia magicului moment al demisiei, ala-i se-parat!). Dar cand seful nu e de acord cu tine, ehe! Poate sa te faca albie de porci, ca doar sunteti prieteni, vorbiti la per tu, neh? Si intre prieteni se admit exprimari informale (“ba io te bag in pizda ma-tii!”), ca doar d-aia-s prieteni, neh? Sa stie de gluma!
Unde-am ajunge daca nimeni n-ar mai sti de gluma…?!

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Na ca m-am ratacit. Erau niste comentarii interesante pe undeva pe saitu asta bogat. Oricum
sa-ti arat ca te iubesc
colo jos ma iscalesc.
Mona

Anonim spunea...

Don Gika, scuze de lipsa. am fost pana la colt

Mihai Buzea spunea...

Domnilor, daca are cineva experiente pupincuriste asemanatoare cu a mea, rog scrieti-le aici, sub forma de comentarii. Afurisitul de Eugen Istodor a lansat proiectul "Primul tras de codite" (relatare a vizitatorilor blogului, despre prima cafteala administrata unei domnisoare), care are un succes monstru (intrati pe blogul lui, daca nu ma credeti!). Ros de invidie, propun lansarea proiectului "Prima limba data unui cur de sef"; eu mi-am adus contributia, chiar daca sumar, in acest post. Sper sa am parte de colaborarile voastre. Daca aveti reticente, nu uitati, comentariile dintr-un blog se pot scrie anonim, fara nici o problema. Va multumesc si va astept cu povestiri oneste si autoironice!

Anonim spunea...

Credeam ca meteahna asta a disparut demult din Romanica. La noi nu exista asa ceva. Trebuie sa terminati cu pupincurismul daca vreti sa ajungeti undeva.

Anonim spunea...

Bai Gica, dar faci ce faci si tot cu un frigider de bere iti faci poza pe fundal. las-o dracu' ca io nici la actori nu am vazut asa ceva.

Anonim spunea...

BANC
Iisus coboara pe pamant sa-si aleaga poporul. Se duce la tigani:
"Vreti sa fiti poporul ales?"
"Da Doamne"
"Dar trebuie sa va dau o porunca..."
"Da-ne-o Doamne"
"Sa nu mai furati."
"Multumim Doamne dar nu ne mai intereseaza"
Se duce la italieni:
"Vreti sa fiti poporul ales?"
"Vrem."
"Dar trebuie sa va dau o porunca..."
"Da-ne-o."
"Sa o lasati mai moale cu femeile."
"A, nu, multumim, nu ne mai intereseaza"
Se duce la evrei:
"Vreti sa fiti poporul ales?"
"Da."
"Dar trebuie sa va dau o porunca..."
"Cat costa?"
"?!?!. Pai nu costa nimic...."
"Da-ne 10."

Mihai Buzea spunea...

@oteru: n-a disparut. s-a rafinat!
@angel: pai unde vrei sa tin berea? la microunde?!
@senila: chelnerul, la cina ce ade taina "Nota la domnii, 30 de arginti". Da Isus sa stranga banii, astia dau din colt in colt, ala ca nu are, ala ca i-a beut, enfin, ajunge Isus si la Iuda: "Tu, Iudo, mai ai ceva bani?". "Io, Doamne", zice Iuda de colo, "bani n-am, dar as avea o idee!".

Anonim spunea...

Sant un pic jenat,dar trebuie sa recunoc:nu imi mai amintesc cind am pupat in cur prima data pe careva.Trebuie sa fi fost la gradinita cu tovarasa educatoare ,care ne lua pe unii dintre noi de la joaca si ne ducea la ora de engleza.Evident ca eu vroiam la joaca,iar ea vroia la engleza.Nu a avut nici o sansa:chiar si asa fara experienta(a fost un pupic nevinovat,nu o limba meseriasa ),am ramas la joaca.Modalitatea?Simplu:i-am laudat pantofii.

Anonim spunea...

Ne plictisesti, vrem textul cu geamanu, si ce mai tura-vura, de fapt il vrem pe geaman !!! Nu, nu ne intereseaza bai Misu cum ai descoperit tu cunilin-gutzu. Uite, pe Otelu nu l-a lasat sa dea nici magar ala de la fundatia Accept (ala de-i fuge buza de jos cand vorbeste) si a fugit in civilizatie. Ramai in feudalismul a'la Romanica si da-l pe geaman sa ne delectam.

Mihai Buzea spunea...

@ariciulboy: su-perb! pantofii, neh? daca ii ziceai ceva si de rochie, o faceai carne de mici, era in stare sa-ti cumpere si vata de zahar! in alta ordine de idei, ca st^nele alea cum facem? am zis o chestie, hai sa ne tinem de treaba - ca tara geme de gemeni!
@gutzu: domnule, io ziceam ca in asigurari lucreaza oameni seriosi, nu speriati d-astia, cu gemeni si cu alte margele!

Anonim spunea...

Gata don Gika, m-am intors. ce ziceai?

Anonim spunea...

La cati unguri am pupat io in cur... nici n-are rost sa-ti mai zic.
Vorbim cand vii la Cluj.

Anonim spunea...

@cristi:esti rautacios;am pupat unu singur si mi-o motivat toate absentele de la practica din anul 3.Per global a fost fain.

Anonim spunea...

Acuma,ca ma gandesc mai bine,o mai fost unu',da cu asta o fo' foasta tare greu domnule draga.

Anonim spunea...

Te-ai hotarat cand vii in Cluj?
Mi-e tare sete!

bandi spunea...

“Noile simboluri ale muncii sunt inghetata si porumbelul – cine nu linge, zboara”

Anonim spunea...

Esti rau Gika. La prietenii din Bucuresti nu te gandesti. Pe mine cand ma cinstesti cu niste beri?

Anonim spunea...

@mihai:am pus un comment

Mihai Buzea spunea...

@ariciulboy: ai pus 3. am raspuns la toate - comasat!

Anonim spunea...

Maine are loc intalnirea membrilor "AFC" la orele 1900 la "U Provaznice". Antren si voie buna. Si bineinteles beri bune.

Mihai Buzea spunea...

@afc: prezenta obligatorie. Singura scuza pertinenta este decesul.