luni, 5 mai 2008

Simplu, Dinamo

”Legi tovarasii ciudate cand faci politica”. Nu e un citat dintr-un film, ci dintr-un roman de dragoste (?!?!), mai exact din ”Pe aripile vantului”. Mi-a venit in minte aseara, la meci.

Inconceptibilul s-a produs: am tinut cu Dinamo. Sincer. Am stat cu inima cat un purice la atacurile adversarilor, am racnit de bucurie la golul lui Danciulescu, l-am scuzat pe Bratu pentru simulari (”o face pentru echipa!”), ba, la sfarsit, nici chiar Borcea nu mi s-a mai parut atat de infiorator de scarbos. De necrezut, neh?

N-ar fi incredibil daca n-ar fi vorba de mine: nu tin minte de cand urasc echipa Dinamo, dar nu imi amintesc sa NU o fi urat vreodata. Inseamna ca incepand de pe la 3-4 anisori, pentru mine raul absolut a purtat acest nume: Dinamo. Lumea in care m-am trezit aruncat si eu (desi, zau, nu stiu de ce!) era o lume bolnava, stramba, gresita, plina de minciuna, frig, foame, ignoranta, frica, lasitate, prefacatorie, proasta-crestere, hotie, murdarie, incompetenta, violenta, cruzime, primitivism tehnologic. 

Pentru ca toate astea trebuiau sa poarte un nume, le-am spus, simplu, Dinamo. Mai tarziu mi-am revizuit multe judecati pripite, dar ura a ramas undeva in fundul mintii, de unde, admit, n-am izgonit-o si nici macar n-am incercat. La nivel constient am inlocuit, pas cu pas, ”Dinamo” cu ”Ceausescu”, apoi cu ”comunism”, apoi cu ”dictatura” (aici am si ramas, dealtfel). La nivel emotional n-am inlocuit ”Dinamo” cu nimic. La fel ca mine sunt mai toti cei pe care-i cunosc, cu minima diferenta a etichetei.

Pentru dinamovisti, bunaoara, raul absolut este Steaua (cu argumente izbitor de asemanatoare cu ale mele). Pentru rapidisti, raul absolut se cheama ”Steaua & Dinamo”. Pentru cei din tara, raul absolut se cheama ”Bucuresti” ( sau ”bucuresteni”, ma rog): un cunoscut mai in varsta imi spunea odata ca ”voi bucurestenii ati huzurit in comunism, iar noi de-abia ne duceam zilele cu ratiile alea: voi n-aveati ratii!”. Argument final, in mintea lui (omul era sincer). Mai este si sarmanul Romi, prietenul nostru de-o viata, pentru care acest rau absolut s-a numit ”Romania” (pur si simplu!). Foarte multi oameni din minoritatile nationale au facut si fac confuzia asta, intre ”Romania” si ”regimul comunist din Romania”, iar bietul Romi n-a excelat vreodata in sesizarea nuantelor, ca dealtfel si multi maghiari...

Si uite asa, de dragul acestui nobil sport (la care ”nu ma pricep”, dar nu de asta-i vorba acum) am topait de bucurie odata cu Borcea. Sa mai zica cineva ca viata-i previzibila!

6 comentarii:

Anonim spunea...

infiorator de scirbos e si turcu, nu numai borcea, si in ciuda victoriei, onor, au ramas la fel de cocalari simbolizind, impreuna cu acea ciuma ce poarta numele de becali (toti), tot ceea ce vreti voi sa simbolizeze, ca nu vreau sa credeti ca doresc a va convinge de convingerile (sic!) mele

Anonim spunea...

Gika, iar ai baut ? (pardon, iar esti la nivelul meselor?). Pai chiar esti pre cock gika, daca la 3-4 ani sufereai din cauza prezentei raului absolut (tu la 3 ani te gandeai la malnutritii din Afrika ??), a ignorantei !!!! ( pai cum sa joace aia scrable cu tine, se stie ca la 3-4 ani aveai o sclipire ciudata in ochi, in special cand te cacai pe dumneata), a incompetentei !!! (da' ce, tu te pishai pe dumneata la modul competent???), a primivismului tehnologic !!!!!!!!!!!!!!!! (nebunule, in '74 chiar nu exista laptop la Ghijasa???), etc etc etc... Poate totusi te cred, trec si peste asocierea stupida rau=Dinamo, poti sa si urasti Dinamo ca poate e trandy dar fenomenul (pe care daca totusi il traiesti , [am rezerve mari, ca sa simti asta trebuie sa ai repere, tu nu le ai, pe Mirelush l-asi crede, pe tine nu!!), in cazul in care s-a intamplat mutatia asta, nu cred ca e pozitionat la varsta de 3-4 ani ci pe la inceputurile timide , tatonarile tale cu sportul asta deci hai sa mai adaugam cate un 3 : 33-34 ani.

Mihai Buzea spunea...

Ma, raule!
Am zis ca de pe la 3-4 anisori dateaza primele mele amintiri. Iar dumnealor, amintirile, se leaga indisolubil de nasi-miu, care ma batea de m-asculta cu urechea, pentru orice fleac. Uneori chiar fara pretextul vreunui fleac, doar de placerea de a chinui pe unul mai slab. Nasi-miu era securist, proaspat pensionat, probabil ca-i lipsea "munca" de la serviciu.
E inutil sa mentionez ca nasi-miu era si este dinamovist inflacarat.

Anonim spunea...

Ma, sumana neagra (nu de jeg ci din convingere)!
Ce-am scris , asta se intelegea. Acum m-am dumirit. Mea culpa. Adeca de pe la 3-4 ani tu ai fost un disident frenetic si atat de periculos ptr sistem incat un onest lucrator ptr securitatea patriei in loc sa se hodine se obosea sa te altoiasca?? Una din doua: ori chiar ai fo negru la sumana (unde mancasei si afine si beusei multa apa din aia buna de Ardeal) ori l-ai terorizat pe nashu sa-ti cumpere laptop poate. Oricum, aferim Gika, cat o sa traiesti, Rezistenta n-o sa moara.

Mihai Buzea spunea...

Aferim, mon vieux!

Anonim spunea...

de ce ai scos textul cu geamanul? rusine!