vineri, 27 noiembrie 2009

Despre asta-i vorba

LEGE asupra UNIREI TRANSILVANIEI, BANATULUI, CRIŞANEI, SĂTMARULUI ŞI MARAMUREŞULUI CU VECHIUL REGAT AL ROMÂNIEI.

ART.UNIC.) Se ratifică, investindu-se cu putere de lege, Decretul-Lege No. 3631 din 11 Decembrie 1918, publicat în Monitorul Oficial No.212 din 13 Decembrie 1918, privitor la unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Sătmarului şi Maramureşului cu vechiul Regat al României, în cuprinderea următoare:

F E R D I N A N D I
PRIN GRAŢIA LUI DUMNEZEU ŞI VOINŢA NAŢIONALĂ REGE AL ROMÂNIEI LA TOŢI DE FAŢĂ ŞI VIITORI SĂNĂTATE. Asupra raportului Preşedintelui Consiliului Nostru de Miniştri sub No. 2171 din 1918, - Luând act de hotărârea unanimă a Adunarei Naţionale din Alba-Iulia,
AM DECRETAT ŞI DECRETĂM:

ART.I) Ţinuturile cuprinse în hotărârea Adunarei Naţionale din Alba-Iulia Dela 18 Noiembrie 1918, sunt şi rămân de-a pururea unite cu Regatul României.

ART.II) Preşedintele Consiliului Nostru de Miniştri, este însărcinat cu aducerea la îndeplinire a Decretului-Lege de faţă. Dat în Bucureşti la 11 Decembrie 1918.
F E R D I N A N D I

PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE MINIŞTRI ŞI MINISTRU DE EXTERNE, Ion I.C. Brătianu
Această lege s-a votat de Adunarea Deputaţilor în şedinţa dela 29 Decembrie anul 1918, în unanimitate prin aclamaţiuni. Această lege s-a votat de Senat în şedinta dela 29 Decembrie anul 1919, în unanimitate prin aclamaţiuni.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Nu te laşi.... :)))

Geocer spunea...

De-asa vremi se-nvrednicira, cronicarii si rapsozii.
Veacul nostru ni-l umplura, saltimbancii, irozii !

Mihai Buzea spunea...

@ povestasul: nu. cand am dreptate, nu. iar cand n-am, si mi se demonstreaza asta cu argumente, ma las si trec de partea celuilalt punct de vedere. in acest caz, cred ca am dreptate: sarbatorirea zilei nationale a Romaniei pe data de 1decembrie este ilegala, imorala si ingrasa.

@ geocer: acuma, deh... e clar ca n-o sa prindem in timpul vietii o atmosfera ca aia de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 (bunica-meu avea noua ani cand a fost dus acolo de taica-su, de strabunica-meu cum ar veni - pe care insa nu l-am cunoscut, a murit inainte sa ma nasc eu). Pe de alta parte, generatia ta si a mea a prins Revolutia, care, desi a fost cum a fost, a avut partea ei de entuziasm popular si national - oho, si inca cum!

Poate, cine stie, o s apucam intrarea Basarabiei in UE (ca de "unire" nu se pune problema, ar fi impotriva regulilor Uniunii). Am avea atunci ocazia sa traim si noi o Unire mai mica, mai de second-hand, dar orisicat!

PurnurCanRead spunea...

De acord cu autorul, eu as propune ca zile nationale "16-22", voi ce ziceti, nu e o idee buna?

Mihai Buzea spunea...

@ purnur: nu, ca e frig. de ziua nationala sa simte omul ca e sarbatoare: un mic, un spritz, o iarba verde... plus legitimitate istorica, aia-i basca!

PurnurCanRead spunea...

O...K... :) acum inteleg care-i baiul cu 1 Decembrie!