vineri, 13 noiembrie 2009

Lansare de carte


Am fost în seara asta la o lansare de carte, la MŢR (Muzeul Ţăranului Român). E vorba de fapt de o antologie în care semnează mai mulţi autori, dintre care îi semnalez pe Iulian Tănase, Florin Iaru şi Bogdan Ghiu (nu c-ar fi ei mai cu moţ, dar îmi sunt mie mai cunoscuţi).

Impresii obiective (mă rog, cât s-o putea!): lume multă; tineri şi foarte tineri, marea majoritate (adică fete de 25 – 30 de ani şi băieţi/bărbaţi de 30 – 35 de ani); fumători şi băutori cu toţii; cei mai mulţi se cunoşteau între ei, păreau obişnuiţi de-ai casei (”barflies” cum ar zice gurile rele); au fost puţine exemplare de carte aduse pentru vânzare şi autografe de la autori (25 de exemplare, dacă am înţeles eu bine); pe scenă au vorbit patru dintre co-autorii volumului, şi n-au vorbit rău deloc, ba chiar au fost şi aplaudaţi de câteva ori de către public; atmosfera a fost simpatică şi degajată, deşi n-a fost nici un fel de trataţie din partea casei (sau poate tocmai de-aia!); eu m-am simţit ca un căcat.

Impresii subiective (aici sunt mai sigur de mine, mult mai sigur): am realizat, cu durere în suflet, cât pot fi de prost - gândindu-mă cum mi-am organizat eu propria lansare şi cât m-a costat; i-am invidiat până la verde pe co-autorii de pe scenă, care vorbeau, beau, fumau şi râdeau pe rupte, iar lumea îi şi aplauda pentru asta, în timp ce eu stăteam ca tristul şi nu beam nimic (să nu mai vorbim de fumat, vorbit şi râs); i-am gelozit până la crimă pe toţi co-autorii, nu numai pe cei prezenţi (Iulian nici n-a fost de faţă), nu numai pe cei de pe scenă – pricepeţi de ce: luaţi în calcul titlul acestui volum colectiv!

Adică eu, Mihai Buzea, zis domnul Gikă, zis pe scurt "Gika", om care şi-a investit practic toată viaţa în aceste două pasiuni (numesc aici beţia şi literatura), stau pe tuşă ca ultimul loser, în timp ce nişte oameni care au băut şi ei un pahar de politeţe (odată, cândva, demult!) rămân în conştiinţa românilor ca experţi în problemă! Incredibil!

Să nu mi se spună că e un Dumnezeu în cer, fiindcă nu e nici unul: dacă era, nu permitea o asemenea încălcare diabolică a oricărui principiu de justiţie, umană sau divină!

p.s. Cartea n-am citit-o. Când o voi citi, revin cu impresii critice. Gata cu alea obiective şi subiective! Critică pe text, tati!

6 comentarii:

steluta spunea...

Domnu' Gika, sunt mai mult decat convinsa ca si bautorii lasati la urma vor ajunge cei dintai :D. Sau zic - si mai bine - sa ne autopromovam. Tzapul sus! N-avem vreme de pierdut.. :P

Geocer spunea...

Iai dau 100% dreptate. Pai aia nici nu stiau bine ce-i aia o betie adevarata si scriau despre ea, pe cand un profesionist e tinut pe tusa . Rusine !

admin spunea...

link exchange?!

blogu meu-->
http://seducatori.blogspot.com

admin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai Buzea spunea...

@ steluta: iata o vorba de seama: "Bautorii din urma vor fi cei dintai" - asa da!

io zic sa scoatem o antologie concurenta: ca de baut bem, de scrisne tinem... destui vad ca suntem... pai?!

@ geocer: aferim! jos impostorii! cine n-a baut destul sa se tina modest, nu sa umble cu lansari de carte - si unde! la MTR!

@ cristi: iti raspund dupa ce ma uit prin blogul tau, ca mi-am luat de curand o teapa, cu domnul molie-pe-creier, care scria fara niciun respect pentru ortografia acestei limbi.

steluta spunea...

@misu: titlul antologiei sa fie "Nici prima, nici cea din urma betie" :)) zic sa ii punem repede sigiliu de copyright :)