joi, 12 noiembrie 2009

Precup de la asigurari


Azi dimineata ma intalnesc prin parc cu un vag cunoscut de pe la asigurari, unul Precup (daca imi amintesc eu bine numele lui; prenumele nu i l-am stiut niciodata); isi plimba copilul prin parc, o fetita de vreo patru anisori, sa-i traiasca.

Il salut, dau sa trec mai departe, el ma opreste si incepe sa vorbeasca repede ca televizorul; era nevorbit rau, saracul. Ca una, ca alta, ca ce fac, ca “ce mai invartesc” (penibila expresie!); ca stai sa vezi ce destepta e fi-mea! De toate mi-a spus, numai numele fetitei l-a omis (presupun ca are si ea un nume!): ”Ia zi-i, tati, lu’ domnu’ Mihai: ce vrei tu sa te faci cand o sa fii mare?”. Fetita, plictisita, cu ochii dupa ratele de pe lac (probabil ca trecuse prin dialogul asta de prea multe ori, i s-o fi luat si ei): “Eu, cand ma fac mare, vreau sa ma fac femeie de afaceri”. Precup se uita la mine cu un imens zambet triumfator, probabil insemnand: E, vezi ce desteapta e?

Nu stiam ce sa spun, eram incurcat si imi venea (in acelasi timp) sa rad si sa-l iau la bataie pe Precup; pana la urma dau din mine: “Bravo, domnisoara! Vrei sa fii negustoreasca, bravo, asa!”. La care Precup sare la scandal!

Ca de ce-mi bat joc de copil? Ca ce e aia “negustoreasa”? Ca mie nu mi-e rusine? Cat de prost să fiu sa-i spun asa ceva unui copil? Ca nu-si pune el mintea cu mine, ca altfel as vedea eu pe dracu’!

O smuceste pe fetita de mana si pleaca, injurandu-ma urat, cand era suficient de departe (astfel incat sa nu aud, teoretic). Eu imi reiau alergatul, desi eram total nedumerit, cum sunt si acum: cu ce naiba am gresit?

O femeie de afaceri nu e o negustoreasa? Nu face comert, negustorie, afaceri? Atunci ce l-a apucat pe alde Precup?

E careva care sa inteleaga si sa ma dumireasca si pe mine?

3 comentarii:

gabriela spunea...

:)) Ce misto. NUuu. O femeie de afaceri e o doamna care umbla imbracata office si are masina cu sofer;)

cristi spunea...

Miaitza, sigur esti gata dumirit,dar vrei sa ne provoci.Deci ,cineva care cumpara si vinde produse fara sa le transforme este negustor sau comerciant.Asta este valabil pt orice magazin,de la taraba cu banane din colt pana la Metro.Supermarketul care are raioane de brutarie sau pui pe care ii frige acolo,in raioanele respective nu face negustorie ci productie.Tu cand o sa te inervezi si o sa-ti faci editura ta personala nu o sa faci negustorie ci editare.De unde incepe nivelul "om de afaceri" cred ca ne poti spune tu mai bine.Apropo,Barosache ce este?negustor sau om de afaceri?probabil o sa zici ca-i angajat si n-are treaba cu astfel de dileme.As zice ca un om de afaceri ar trebui sa aiba macar 2 afaceri:)),dar si daca are numai una nu-i musai sa fie negustor.

Mihai Buzea spunea...

@ gabriela: cand eram eu de varsta fetitei lui precup, orice tigancusa isi dorea sa devina "ospatara" si sa "faca bani". dupa cum vezi, timpurile si denominatiile s-au schimbat, dar mentalitatile nu.

dar ce poti sa pretinzi de la bietul precup?!

@ cristi: hai sa-ti zic. am eu o cunoscuta ce lucra intr-o banca, ofiter de credit. si ea mi-a dat cea mai buna explicatie pentru "enigma precup", zicandu-mi asa: "ba, idiotule, crezi ca mie mi-ar conveni sa-mi zica lumea "camatareasa"? normal ca precup s-a suparat! bine ca n-ai zis femeie de afaceri = precupeata, ca atunci precup sarea si la bataie!"

pai?!

:))

vina mea-i, ca stau de vorba cu unul ca precup!