luni, 1 septembrie 2014

Limitele ateismului




Eu as vedea cel putin trei limite, dar sunt sigur ca-s mult mai multe. Deci:

      Limita nationala. La romani, “ateismul” e mai mult o atitudine de respingere a ortodoxiei nationale, nu o respingere a sentimentului religios, in general. Urmarea logica este ca, daca ortodocsii romani ar scapa de cele trei metehne inradacinate (intoleranta, ignoranta, lacomia), ateii din Romania ar lasa-o mai moale… adica n-ar mai fi deloc atei. Cu alte cuvinte, ateismul romanilor e la fel de superficial ca si “crestinismul” lor. 
 
      Limita panortodoxa. Eu zic ca BOR e un model de tampenie doar in comparatie cu alte organizatii (statul elvetian, corporatiile internationale, ministerul invatamantului din Finlanda, armata suedeza etc), dar in comparatii cu alte biserici ortodoxe, BOR este aproape un model. Serios. Puteti verifica aceasta afirmatie discutand cu cetateni din Serbia, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Grecia sau Rusia, despre bisericile lor nationale. Ramai tablou. Culmea ortodoxiei de stat e de gasit in Cipru. Deci, cand ne racorim injurand BOR, e bine totusi s-o vedem in context.

      Limita civica. Cand ne revoltam din cauza tentativei de spalare pe creier pe care o-ncearca BOR in scolile publice, ar trebui sa ne amintim ca si noi (generatia ’65 – ’75) am fost supusi unui experiment similar: comunistii au incercat sa ne faca sa credem in socialismul stiintific. Rezultatul a fost Revolutia din ’89. Indoctrinarea comunista era la fel de idioata ca si indoctrinarea ortodoxa, iar calitatea umana a “indoctrinatorilor” era similara cu a actualilor profesori de religie. Deci toata agitatia civica a organizatiilor secular-umaniste e inutila, dupa parerea mea; trebuie doar sa treaca timpul.

Ce alte limite ale ateismului din Romania ar mai fi? Pareri?

2 comentarii:

Jaff spunea...

Nu faci o diferenta clara intre ateism si agnosticism. Parerea mea este ca ateismul nu este o miscare impotriva BOR, ci e mai degraba un sistem de valori. Spre exemplu, eu unul imi traiesc viata foarte fericit, iniferent de existenta BOR. Exista cateva chestii care ma deranjeaza la BOR si doctrina crestina, insa, chiar si in situatia in care, prin absurd, toate astea au disparea, nu mi-as schimba ideologia.

Mihai Buzea spunea...

@ Mishu: deci limita 1 nu ti se aplica. Ma bucur foarte mult: nu sunt singur!