Spre rusinea mea, nu stiam mai nimic despre Mogosoaia, afara de palatul construit de Brancoveanu si renovat de printesa Martha Bibescu (pe banii ei, facuti din scris, dar asta-i alta discutie!). Numai ca in Mogosoaia asta s-a mutat de curand varul Costikla, asa ca azi am fost si eu in vizita.
Ce sa zic?! Teoretic, localitatea e un sat comunist, la fel de oribil ca tot ce-a construit comunismul romanesc (varianta "Ceausescu"), inclusiv blocuri d-alea "sistematizate" (pentru cei nascuti mai tarziu, in Romania epocii de aur - 1979-1989 - satele erau demolate iar taranii mutati in "blocuri" inedite, fara canalizare si apa curenta: stai la etajul 4, cobori la fantana si la buda din curte!). Practic insa, un mare boom imobiliar a lovit Mogosoaia (ca si Buftea, aflata ceva mai departe, pe soseaua Bucuresti - Targoviste), asa ca acum exista atat "blocuri", cat si casute batranesti (scapate de la demolare), cat mai ales o padure de vile, unele mai decente, altele labartate pe sute de metri patrati si zeci de camere. Unul, mai smecher, si-a facut si herghelie in curte! Ala om...
Ce vreau sa spun cu asta: e prima data cand vad si eu de aproape un astfel de sat invadat de barosani. Impresiile sunt amestecate: drumurile neasfaltate, prea inguste, pline de gropi, de balti si de caini vagabonzi, in schimb gardurile sunt foarte mari, cu aspect impenetrabil, de fortareata; mai toti copacii de prin curti sunt foarte tineri, n-am vazut vreunul mai inalt de 5 metri; casele sunt exagerat de mari, inutil de mari, nouveaux riches de mari; stil arhitectural nu exista, fiecare a cladit cum i s-a nazarit; parcelele inca nevandute sunt pline de gunoaie, balarii, ciulini si stuf (?!); agricultura nu face nimeni, n-am vazut macar un razor cu legume (am zarit totusi o tanti, rroma dupa culoare, care mana niste capre prin pipirig); zona e cam mlastinoasa, nu vreau sa ma gandesc ce inseamna o inundatie la Mogosoaia; oamenii nu se cunosc intre ei, se poarta intocmai ca la bloc, unde te saluti cel mult cu vecinul de palier, dar nu si cu cei de la scara vecina; masinile sunt foarte luxoase (unul avea parcate in curte trei limuzine d-alea albe, extra-long!).
Pe scurt, Mogosoaia mi s-a parut o imagine foarte realista a capitalismului primitiv, de acumulare rapida, fara "asimilare". Buninteles, n-as indrazni sa m-arunc la vorba asta daca n-as avea termen de comparatie: am fost acum niste ani prin sudul Frantei ("Le Midi"...?!), si am vazut cum arata niste orasele rezidentiale de traditie (Juan les Pines parca se numea unul, ala mi-a placut cel mai mult); am mai vazut si la Paris un cartier d-asta (Buttes Chaumont) si m-am lamurit oarecum ce-i cu civilizatia urbana (aia de la vila, ca sunt lamurit demult cum e cu "civilizatia de bloc"!).
Bref: sau Romania e o Mogosoaia mai saraca, sau Mogosoaia e o Romania mai bogata. Dar nici vorba de stil, nici la una, nici la alta! Ala vine in zeci sau sute de ani, nu intr-un mandat juma'te!
P.S. Toti isi plantasera prin curti mesteceni si pini canadieni (d-aia argintii). Numai un nene mai batran nu se indurase sa taie o mandrete de gorun. Din care am cules si eu o ghinda, sa-mi poarte noroc - se pare ca am mare nevoie!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu