vineri, 23 octombrie 2009

Acesti diasporeni minunati si mintile lor zburatoare

In urma controversatei pareri exprimate de Aida, am facut intrebare (“Cum sta treaba cu Romania?”) catorva prieteni si cunoscuti, unii din tara, altii din diaspora, si-am obtinut urmatoarele raspunsuri: “Din ce in ce mai prost” (diasporenii), “Din ce in ce mai bine” (cei ramasi in tara). Pentru mine acest rezultat este uimitor, din toate motivele din lume! Cum pot oameni inteligenti si bine-intentionati sa aiba pareri complet opuse, cu privire la acelasi subiect?! Nu vorbim nici de politicieni, nici de idioti, nici de pensionari frustrate: vorbim de prietenii mei! Cum naiba pot sa gandeasca atat de diferit, unii hais, altii cea, si mai ales: cum de s-au separat atat de net?!

Am stat cu capu-ntre urechi cateva saptamani, pe urma am inceput sa-mi ofer raspunsuri. Nu stiu daca am cazut peste vreun adevar, dar de incercat, am incercat!

1. Termenul de comparatie. Un diasporean din (sa zicem) Atlanta foloseste ca termen de comparatie orasul Atlanta (pe langa care Bucurestiul apare jalnic), un bucurestean se gandeste la Bucurestiul anului 1990, pe langa care orasul de acum apare mirific. Chiar daca amandoi se uita la acelasi lucru (Bucurestiul in 2009), unul vede hais, altul cea!

2. Traditia. Inca din interbelic (vezi Cioran), romanul plecat din tara devenea extra-critic (pe buna dreptate); fenomenul s-a amplificat pana la dementa in comunism, cand cei care veneau in vizita la rude ramaneau tablou, nu le venea sa creada: “Dar cum puteti trai in halul asta?!”. Respectand (si uneori fiind orbit de) aceasta traditie, un diasporean se simte cumva obligat sa ia o atitudine criticastra (mergand de multe ori pana la jignire).

3. Memoria. E o vorba pe care mai toti “vesticii” care ajung in Rasarit o spun, unii cu admiratie, altii fara: “Estul are memorie!”. Inteleg, deci, ca lumea bogata (cea pe care romanii o denumesc “Afara” – Europa de Vest, Statele Unite si Canada, Australia si Noua Zeelanda), nu prea are memorie! Iar romanii emigrati in aceste tari preiau modelul locului, si uita tot ce nu-i priveste direct si personal. Adica aleg sa ignore orice fel de trecut. Si n-au habar de unde a plecat Romania in 1989.

4. Geografia. Foarte putini diasporeni sunt dispusi sa se uite pe o harta, ca sa observe ca societatile vecine Romaniei (Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia) nu stau mai bine decat noi, cu o singura exceptie (Ungaria). Nu mai zic de “vecinii istorici” (Turcia, Rusia, Grecia, Polonia), unde situatiile nu sunt prea asemanatoare cu a Romaniei, dar mentalitatile sunt.

5. Sentimentul de alteritate. Se pare ca romanii si rusii sufera de un profund sentiment de alteritate, gen “noi suntem altfel!”. La rusi, poate ca asta se explica prin complexul imperial, cu care ei traiesc de 300 de ani; la romani, poate ca explicatia este complexul de inferioritate (istoria noastra documentata e cam cu 300 – 400 de ani mai “scurta” decat a vecinilor nostri si a altor europeni). Si cum cel mai simplu mod de exprimare al alteritatii e vaicareala (“noi suntem cei mai prosti!”), asta e calea aleasa de diasporeni pentru a-si exprima “romanitatea”: personajul Titi al lui Constatin Toiu exprima fantastic acest sentiment, in fata colegilor sai americani (era acolo la o bursa): “Our time is different!”.

6. Ignoranta. Se pare ca nu toti intelegem faptul (evident pentru francezi si spanioli), ca in orice tara exista de fapt “doua tari”, aflate intr-un etern razboi civil rece: progresistii si conservatorii (sau mai simplu spus, “desteptii si prostii”). Unii citesc carti, altii se uita la televizor. Unii se informeaza, ceilalti se lasa informati. Unii il detesta pe Gigi Becali, ceilalti il admira. Unii merg la teatru, ceilalti la pupat de moaste. Unii asculta muzica lumii, ceilalti manele. Ma rog, ati prins ideea (n-am dat decat exemple romanesti, ca nu cunosc alte societati). Ei bine, diasporenii “stau cu ochii” pe acesti “ceilalti” si considera ca ei sunt tara (cum zice Aida, “rromanul”), in timp ce ramasii in tara ii considera niste nimenendrum, cu care nu merita sa-ti bati capul (decat la alegeri, cand sunt buni ca masa de manevra).

Recitesc ce-am scris si simt nevoia sa inchei cu o concluzie franca: de fapt si de drept, admit ca totusi, de fapt NU STIU cu adevarat de ce exista acest clivaj psihologic intre diasporeni si cei ramasi in tara! Sorry!

13 comentarii:

Anonim spunea...

Mare om si prieten Gika, uite ce zice eu, adica un proaspat diasporean: n'are legatura nici cu Emil Ciorap, nici cu clivaxul sau alte cuvinte potrivite pe care numa matale stii a le manui asa maiastru, ci pur si simplu cu faptul ca in tara mea situatia este un cacat, si de aia am si plecat, amin!

Mihai Buzea spunea...

@ nea miai: daca era pentru tine, iti dai seama cum e pentru mine!

:))

totusi, io zic ca e mai bine acum decat cu 20 de ani in urma. daca ar fi sa aleg, tot romania 2009 as alege-o, in locul romaniei 1989.

hawk! (as fi zis si eu "amin!", dar, ca ateu, ma-ntelegi...)

Simion Cristian spunea...

exemplele romanesti sunt foarte elocvente!

Aida B spunea...

hei,
vad ca perseverezi, bravo:)
petrece niste timp p'afara si ai sa intelegi de ce.
eu personal ma bucur sa vad ca exista oameni cu puncte de vedere diferite si nu mai mir de ce. ca mi se pare atit de normal!!! tocmai faptul ca Romania e privita din virful parului sau de sub pat, e de apreciat, pentru ca se schimba unghiul de vedere, deci si imaginea. nu cred ca exista un diagnostic unic de tara.
pot compara, am cu ce, am cu cine, nu-mi pierd timpul cautind scuze si explicatii (c-asa-i romanu', cind se veselesteeee), pur si simplu spun ce se vede din afara. e dureros ca vorbesc astfel despre tarisoara mea? asta e situatia. nu mi se pare ca ar fi din ce in ce mai bine, circul politic a depasit de mult limitele penibilului si lumea (ma scuzi, unii oameni) se pling deja ca iar iese Base presedinte si nu se va schimba nimic. sigur ca se generalizeaza, nu are nimeni timp sa nuanteze (5% dintre romani l-au trimis pe Becali in PE), romanii fac si dreg, mama ei de sinecdoca, asa se scrie despre orice natie, nu numai despre a ta, Misule.
despre analiza ta, no comment, iti doresc sa-ti permiti luxul unei priviri detasate. si sa treci peste etapa "n-ai mincat salam cu soia sau i-ai uitat gustul".
numai bine.

Mihai Buzea spunea...

@ simion cristian: de exemple d-astea nu ducem lipsa, chiar deloc! totusi, ele sunt tangentiale subiectului, dupa parerea mea; subiectul fiind "perceptia Romaniei din interior si din diaspora".

@ aida: cine stie, poate ca odata, candva, ma voi maturiza politic. si ii voi vota pe comunisti.

Aida B spunea...

misu: dintre toate raspunsurile, ai ales sa-l dai pe cel mai debil.

Ovidiu spunea...

@Misu & Aida: Mie imi placea dialogul vostru. Hai sa va "impacati" la loc, macar de dragul astora, ceilalti, care mai scriu pe aici. :))
Pe de alta parte, o opinie. Noi, cei de aici vedem lucrurile de la fata locului si asa cum sunt (indiferent de opinie, buna sau rea), cei din diaspora vad lucrurile care apar la televizor. Iar la televizor, cam stim ce apare: circ, ca paine nu se da la televizor, si paine dupa calapodul telespectatorului majoritar. Eu cred ca nu e de mirare ca apar perceptii diferite intre noi, cei de aici, si ei, diaspora.
Va rog, sa nu se supere nimeni de separatia noi vs. ei, e o discutie, poti imparti oamenii in cate categorii vrei, in scopul discutiei de aici mi s-a partu relevant distinctia noi/ei, okay ?!?
Nu cred ca e un motiv sa ne suparam unii pe altii. Opiniile raman, indiferent ce zicem noi aici pe blogul lu' dl Misu. Pana la urma, cine nu e de acord cu mine nu inseamna ca e impotriva mea, ci doar ca are alta opinie. Ma deranjeaza asta ?!?! Nu prea. :)))

Aida B spunea...

ovidiu: vocea ratiunii:)

lollitta spunea...

cred ca ma numar si eu printre diasporeni. si mai sunt si proaspat intoarsa de acasa unde am petrecut vreo 2 saptamani. insa despre locul natal nu pot in nici un fel sa vorbesc de rau, oricat m-as stradui. iau ca exemplu orasul meu, care din an in an se face mai cochet si mai curat. n-am idee despre invartelile politice care se fac pe acolo. chestiunea m-a lasat mereu indiferenta. dar vad rezultatele care imi plac.
in plus mai este un lucru care ma trage mereu acasa: oamenii. oricat as fi de bine ambientata aici si cu posibilitati materiala si tot ce mai vrei, a sta printre oameni care tin la mine si de care imi e drag e ceva care nu se poate gasi pe nicaieri in lume. hai ca ma opresc, risc sa devin penibila. pentru mine romania va ramane mereu locul acela cald unde mi-e bine printre oameni dragi. si mai este un aspect de semnalat. eu nu ma uit la televizor deloc. singurul mod in care tin legatura cu romania e on-line.

Mihai Buzea spunea...

@ ovidiu: corect. si eu zic ca marea diferenta e uitatul la televizor. iar a doua mare diferenta e alegerea termenului de comparatie: spatial, temporal si ideal. daca il aleg p-ala ideal, normal ca vad totul in negru!

@ lollitta: stii, am aceeasi senzatie cand mai trec prin satul meu, prin Ghijasa: imi dau si eu seama de schimbarile care au loc, doar ca mi se par foarte mici. probabil ca la fel simti cand vii dintr-o tara mai norocoasa si te uiti la Romania: observi schimbarile, dar nu te impresioneaza. in schimb, oamenii locului te primesc bine, si asta schimba lucrurile, devii mai culant in judecati. cred ca discutia asta merita un post separat - parerea mea, sa traiasca nenea Vaca!

@ aida b: cum e turcul si pistolul. eu debil, raspunsul meu - debil si el!

:))

Aida B spunea...

misu: stii bine ca NU asta am vrut sa zic.
din pacate sau din fericire eu NU vad Romania la televizor! va vine sa credeti sau nu, NU am cablu, nici satelit, deci nu vad nici un post romanesc. stirile despre Ro sint putine spre zero, chiar cind romanilor li se pare ca se intimpla Chestii. citesc presa romaneasca pe net si vorbesc cu ai mei si prieteni. normal ca apare comparatia, exclud idealismul, nu port ochelari de cal, dar nici roz. pina mai anul trecut petreceam mult timp in tara, de aia mai stiu cite ceva despre comportamentul romanului mediu-sub-mediu.

Mihai Buzea spunea...

@ aida b: mda... sursa de informare e foarte importanta, cum zicea mcluhan (parca!), "canalul ESTE mesajul". ar fi interesant de aflat cum isi procura fiecare dintre noi informatiile pe baza carora isi construieste punctul de vedere.

da' cred ca merita un post separat, neh? "Paris vaut bien une messe!".

:)

Aida B spunea...

merita, clar. treba adusi paginii astia pe calea credintei, ca doar profita de zilele de sarbatoare ca sa nu mearga la serviciu si nu prea mai calca la biserica:p