joi, 22 octombrie 2009

Aventurile lui Habarnam


Mi-a picat in maini o carte pentru copii (“Aventurile lui Habarnam”), scrisa de un autor rus, din perioada sovietica: Nikolai Nosov, prin anii 1953 – 1954 (tocmai murise Stalin, oamenii incepusera si ei sa mai rasufle). Personajul sau, Neznaika (sau Habarnam, in romana), a avut un succes extraordinar si de lunga durata: inca prin anii ’80 copiii (si nu numai cei sovietici), inca se delectau cu aventurile acestui erou.

Din pacate pentru mine, eu nu m-am delectat deloc. Anii sunt 2009, copil nu mai sunt, iar sovietic nici atat: cum sa-l mai savurez pe Neznaika, daca la fiecare pagina dau peste celebrul “dublu discurs” comunist? Bine, stiu si eu ca doublethink a existat si c-a fost rau de tot, dar cum naiba sa dai peste el intr-o carte pentru copii?!

Ceea ce ma frapeaza e incredibilul nivel de ideologizare pe care comunismul l-a impus peste tot (chiar si aici!): de exemplu, unul din personajele cartii intelege necesitatea de a fi re-educat! Fabulos! Poate ca cei mai tineri nu stiu, dar “re-educarea” era numele oficial al deportarii in Gulag: regimul nu-ti voia raul, voia doar sa te re-educe! Problema e ca aceste lucruri s-au cam uitat, iar asta nu e bine: daca omul nu mai sesizeaza mecanismele propagandei, atunci orice e posibil, ca de exemplu intoarcerea la o guvernare autoritarista, ca cea a lui Stalin.

Mi se pare mie, sau exact asta se intampla acum in Rusia domnului Putin…?!

5 comentarii:

Lucian spunea...

as spune ca suntem aproape sa se intample si in romania domnului basescu

Mihai Buzea spunea...

@ lucian: domnule, io zic totusi ca romanii au scapat mai ieftin din comunism dacat rusii.

bine, admit: cel mai ieftin au scapat astia smecherii, care au stiut de unde bate vantul si s-au orientat din timp: slovenii, ungurii, cehii... acuma-s greuceni!

Dana spunea...

Daca te atingi de Habarnam, cred ca ne certam!

autorul spunea...

bai ...acesta!

mai tovarasul mai mult cu critica si mai putin cu atutocritica, ce suntem noi de vina ca tu nu intelegi???

si ca n-ai canal pe unde sa intre aventurile lui habarnam in tine?

din surse paralele, generatia 2009 - copiii mei iubesc cartea asta la nebunie, eu le citesc si recitesc ca am invatat si capitole pe dinafara :)

uf.poate peste vro' 10 ani intelegi cum devine cu povestea lui habarnam. ceea ce iti doresc. succes!

Mihai Buzea spunea...

@ autorul: autoare ia mai taci / doar prostii mai stii sa faci / si te joci de-a varcolaci / cu printese si brotaci!

anunt din partea Conducerii: NU publicam versuri!

d-l gika purcika are derogare (dar nu prea des, nu mai cand e bine dispus).