Prietena noastra colega noastra Aida B a publicat, pe blogul propriu, urmatorul post (linkul il aveti aici):
Rromanul are opinii pe care si le sustine puternic la un sprit cu vecinul. Rromanul se instaleaza confortabil in tribuna si aprinde televizorul. In viata lui, rromanul e un spectator zgomotos care sparge seminte, bere bere si fumeaza palmat. In Rromania exista doua categorii de jucatori sociali: politicienii si ziaristii. In gura lor se uita rromanul de dimineata pina noaptea tirziu, ca sa aiba a doua zi subiecte de conversatie la piata. Rromanul se plinge de orice, incepind cu propria-i soarta si terminind cu Dumnezeu care e scirtar. Uraste coruptia, dar ii invidiaza pe corupti. Se plinge ca da mita peste tot, dar nu inceteaza sa o faca. Este scirbit de tara asta mizerabila, dar arunca gunoiul peste tot. S-a saturat de hotii care ii conduc tara, dar ii voteaza constiincios. Noroc cu internetul, acum poate sa combata tare pe bloguri, iar in strada iese doar ca sa mearga la scirbici si la shopping. Are convingeri puternice, idei geniale pentru a scoate tara din rahat, dar n-are cine sa-l asculte (toti sint prosti). Rromanul se bate cu pumnul in piept ca e liber sa faca ce vrea **** lui, ca de-aia e democratie, dar striga dupa Tepes sau unul aidoma care sa se puna cu biciul pe concetateni. Rromanul viseaza sa emigreze in tari civilizate, cit mai indepartate si lipsite de alti rromani, daca se poate. Rromanul ar vinde-o si pe mama strainilor, convins fiind ca ei oricum fac treaba mai buna decit ceilalti rromani. Rromanul sta cu gura cascata si cu mina intinsa in prag de alegeri, pune stampila unde i se da mai mult si asteapta, resemnat, pomana urmatoare. Rromanul este masochist, paranoic, laudaros, fatarnic si fatalist: da ochii peste cap cind e considerat hot, mincinos si puturos, ba chiar se asteapta sa fie tratat astfel!
In Rromania piine sa fie, ca circ este.
Textul acesta a declansat din parte-mi o discutie ampla, inca neincheiata: Aida a ramas pe pozitia initiala, fara sa fie in vreun fel convinsa de argumentele mele, ba chiar a plusat intr-un comment (nr. 8, daca vreti sa il gasiti direct):
1. tot pentru misu: si ai dreptate, textul e prost, pentru ca e incomplet. am uitat sa spun ca rromanul e ineficient, profitor, fanfaron, superficial, fudul. indignarea a fost si este sincera.
Eu unul sunt in dezacord total cu punctul ei de vedere. Mai intai, insa, scriu ce-am inteles eu din punctul ei de vedere, pentru a putea fi contrazis daca gresesc:
1. Fata de alte natiuni, romanii se “disting” prin masochism, paranoia, laudarosenie, fatarnicie, fatalism, ineficienta, profitorie, fanfaronada, superficialitate, fudulie.
2. Romanii se asteapta sa fie tratati de alte natiuni ca fiind hoti, mincinosi si puturosi.
In opozitie cu acest punct de vedere, eu cred ca:
1. Defectele semnalate de Aida nu se aplica romanilor in general, ci maselor (plebei, prostimii) de oriunde, indiferent de limba, religie, cultura, etnie sau culoare a pielii.
2. Foarte multi romani (o majoritate) sufera de aceste metehne, dar ei nu sunt reprezentativi pentru natiunea romana. Dimpotriva, reprezentativi pentru natiune sunt aceia care s-au distins intr-un domeniu sau altul (scriitori, actori, regizori, sportivi, istorici).
Bref: Aida vitupereaza impotriva natiunii romane, vazuta in ansamblu ca o etnie gaunoasa si rizibila; eu vad natiunea romana ca pe o natiune europeana absolut normala, adica banala, cu obisnuita ramanere in urma datorata comunismului (ca intreaga Europa de Est), ortodoxiei (ca Rusia, Ucraina, Belarus) si balcanismului (ca Serbia, Bulgaria, Albania, Turcia).
In masura in care aveti un ragaz de un minut sau doua, as aprecia foarte mult exprimare punctelor voastre de vedere. Chestiunea imaginii-de-sine a romanilor ma intereseaza intr-adevar foarte mult, din motive care ma privesc. Deocamdata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
11 comentarii:
@misu: eu iti sunt aliat. am citit ce ai scris tu aici pornind de la discutia cu Aida (am citit si commenturile de pe blogul ei).
1. refuz sa ma mai cred romanca daca cineva ar da maine un decret (sau o axioma d-asta) si ar zice ca "romani sunt aceia care si doar aceia care sunt..." si aici ar intra cele enumerate de Aida. Argumentul tau cu "look around" si intreaba-te daca prietenii proprii sunt asa - e cel mai bun exemplu. Eu una cunosc din ce in ce mai multi oameni care nu se includ in categorisirea cu pricina. Oameni care nu ingroasa audientele si nici nu se tem sa dea cu stampila cand merg la vot, chiar daca stiu ca va veni si turul doi.. care "ii obliga" la o alta alegere.
2. tot legat de insiruirea "masochism, paranoia, laudarosenie, fatarnicie, fatalism, ineficienta, profitorie, fanfaronada, superficialitate, fudulie" - mergeti intr-o localitate din Serbia, nu mai departe de atat, sa vedeti ca le gasiti pe toate astea, in aceleasi proportii. Cred ca au un dram in plus de "simt al propriei nationalitati" fata de noi. atat.
3. Vuzavi de ideea ca nu cei multi si prosti definesc natiunea ci aceia care conteaza (asa cum spui tu cand te raportezi la Franta, spre ex): nu stiu unde e granita intre plebea ignoranta si cei care fac o diferenta chiar si prin faptul ca inca mai spera dar, sincer, mi-as dori sa nu se mai cruceasca nimeni (a mirare si-a paguba) cand unii (me included) spun "bai, mie imi place aici. n-as pleca, n-as vrea sa fie ca la altii! Vreau sa fie ca aici, cu oamenii de aici. Stiu si vad problemele, dar cu timpul o sa ne revenim".
Raman la convingerea ca oamenii deschisi la minte pe care ii vad in ultima vreme (cred ca ai si tu in jur destui) care demonstreaza ca se poate, care isi pun osul la treaba si neuronul in functiune fara sa se teama de "penibil" si de zeflemeaua de genul “uite-l si p-asta! vrea sa ramana ultimul, sa stinga lumina in Romania, la ce s-o mai fi chinuind?!?” vor ajunge intr-un final sa fie - nu o majoritate – ci de ajuns ca sa schimbe perceptia (noastra) despre romani.
Misule, e prea lunga discutia, n-am timp s-o citesc pe toata, din pacate. Parerea mea e ca trebuie s-o lasi in pace. Poate ca ea asa se simte : fatarnica, masochista, paranoica si asa mai departe
a venit ziua sa fiu si ei de acord 100% cu cele ce le sustii !!!
romanii cu care am eu de-a face se impart in doua categorii: oamenii de pe bloguri si prietenii apropiati, inclusiv familia, cu care vorbesc zilnic si despre care tind sa cred ca nu se incadreaza in categoria atat de plastic descrisa de Aida.
mai exista o alta categorie cu care intru in contact aici in Italia si care se manifesta intr-un mod ce mie nu imi place. Dar de aici pana la a-i baga pe toti in aceeasi oala... parca totusi e prea mult.
Sustin ceea ce ai spus si tu: nu cred ca poporul roman este foarte diferit in manifestarile sale de alte popoare. eu am zilnic sub ochi poporul italian caruia ii poate fi aplicat cu punct si virgula tot discursul Aidei. De departe lucrurile par mereu diferite, insa traind in mojlocul unei natii iti dai seama ca in definitiv oamenii sunt peste tot oameni. Poate in proportii diferite zei sau animale, dar tot oameni...
@ steluta: mai, eu am inteles ce voia sa zica aida. fii atenta aici, citat din cristian ghinea (al carui scris il admir foarte mult), articolul "Curve, droguri si libertatea presei", in Dilema Veche, nr 294 din 1 octombrie 2009. e vorba de "potretul-robot" (cum ii place aidei sa zica) al ziaristului roman, varianta "dobitoc":
"Dar cum s-a intamplat? Iata versiunea mea.
Vine un comunicat de presa, undeva la o agentie de presa. Un ziarist plictisit, specia care crede ca jurnalism inseamna sa dai primul poza cu tatele cuiva pe prima pagina. Sau sa suni la analistul politic Ghinea si sa-l intrebi: "Ce parere aveti ca Basescu incalca iar Constitutia?" (nu e gluma, caz real!). Deci, jurnalistul nostru tolanit in propria autosuficienta citeste comunicatul. Demografie? Daca nu e cu tate, nu intereseaza. Pensii, colaps? Nu e cu pensionara porno. Vax! Ba, ce plictiseala! Aha, stai putin, e cu tigani. Cica sistemul de educatie accentueaza sentimentul excluderii. Ba, ce le-as da eu la tigani numa' excludere in gura! Cica fata de 2004 a crescut mult numarul de permise de munca pentru straini. Hai, ba, frate, cine vine in Romania sa munceasca, tara asta de cacat care ne ocupa tot timpul?! A se slabi! Plictiseala, frate! Aoleu, stai ca am gasit! Droguri. Curve. Legalizare. Basescu vrea curve. Da-i! Baga! Titlu: Basescu - curve - droguri. Suna repede la Biserica pentru reactie. Baga pe flux".
Tu esti ziarista si ai vazut destule. Asa ca are si aida dreptatea ei, dar n-a stiut sa se exprime, ca-n bancul ala cu cainii si inginerii!
@ geocer: coane, nu e paranoica. e doar tanara. si stii cum sunt tinerii: exaltati si grabiti. ce, tu n-ai fost? stii cum e: esti exaltat si sari la bataie cu unul mai solid ca tine; esti grabit si ejaculezi precoce. pai numai io cate as avea de povestit!
tineretea, totusi, are si un mare avantaj: trece repede.
@ anonymous: samo, dragule, mai lasa-l dracu de anonimat, ca esti om in toata firea! ma bucur ca esti de parerea mea (era si greu sa nu fii, ca se vede fara binoclu cat de vulnerabil e textul aidei), si asta imi da sperante ca pot re-discuta chestiunea napoleon savescu.
@ lollitta: ai atins un punct foarte vulnerabil de-al meu, un adevarat calcai al lui achille: faptul ca nu am cunoscut din interior o alta natiune europeana, cum o cunosti tu pe cea italiana, aida pe cea franceza, steluta pe cea sarba. am avut odata ocazia sa plec la bursa, dar nu m-am dus, ca eram indragostit! dobitoc. acum regret, dar degeaba.
evident ca peste tot elitele sunt in minoritate. evident, iar, ca intre prostime si elite exista un strat intermediar (ca ziaristul imaginat de cristian ghinea), care maimutareste un comportament civilizat, dar apartinand de fapt marlanimii. si iar evident ca in societatile in rapida transformare (ca romania si tot estul), bogatia se acumuleaza mai repede decat informatia (cultura), adica parvenitii colcaie, ceea ce in societatile "asezate" nu se prea intampla. textul aidei ar fi putut spune toate astea (ceea ce a si intentionat, probabil), dar a spus in cele din urma cu totul altceva. de aici toata ciorovaiala asta, care mie unuia mi-a folosit enorm: mi-am facut o parere, cat de cat, asupra imaginii de sine pe care o au romanii, atat cei din tara, cat si cei din diaspora.
bahtalo!
@misu: normal ca am inteles cu totii ce vrea sa zica Aida. cu polemica asta poate ca (in afara de trafic ;) ) nu facem decat sa ne aratam fiecare "utopiile" in care am vrea sa traim..
e mult spus ca "stiu din interior" nationalitatea sarba. am feedback destul de mult de acolo, si pe propria piele - dar asta in alta discutie. poate lansezi un topic despre ce inseamna sa simti xenofobia ca vine peste tine de unde nu te-astepti...
cat despre ziaristi si ziaristi... cred ca face bine la gastrita sa ma abtin
Misule, mare dreptate ai : tineretea trece mult prea repede !
@ all: bai, sunt perplex! am facut un mic sondaj de opinie printre prietenii mei (ai mei, nu ai Aidei!), si rezultatele sunt stupefiante: toti cei care traiesc in tara sunt de parerea mea, toti cei care traiesc in diaspora sunt de parerea ei!
Incredibil! Eu unul am ramas mut, va zic cinstit!
P.S. exceptia ar fi Lollitta, care si ea traieste in diaspora, si-a lasat cumva mingea la mijloc. da' cu o floare nu se face primavara!
@misu: Poate ca traind in diaspora, cei de acolo pot vedea diferenta intre ce au lasat in urma si ce au in jur, cu accent pe defecte (deh, "normalitatea" nu ne sare in ochi). Poate ca traind aici, noi vedem mai mult ceea ce ne deranjeaza si am vrea sa schimbam ....
PS. Iar asta, cu "ce a vrut Aida sa spuna de fapt".... scuze cui se simte vizat, nu asta e intentia, dar seamana cu analizele literare de la scoala din urma cu ceva decenii. :)) Cine stie ce sila de omleta din tigaie sau de vecinul de palier o fi avut in momentul postarii. :) Asa o fi simtit in momentul ala, fara sa vrea sa cuprinda tot subiectul, ca nu isi facea teza de doctorat.... sau asta e opinia ei generala, habar n-am (ca nu am facut gradinita impreuna, si nici altceva), si nici nu cred ca conteaza atat de mult, ca doar schimbam opinii la un pahar de vorba.
Hai s-auzim de bine din toate colturile de lume unde exista romani care il citesc pe marele contemporan care este dl Misu.
Trimiteți un comentariu